lauantai 25. huhtikuuta 2020

Unleash the cash - amerikkalainen ostoslista

Viimeisen viikon ajan osakkeet ovat kulkeneet poukkoillen, mutta vaakasuuntaisesti. Huhtikuun aikana osakemarkkinat ovat palanneet hyvän matkaa ylöspäin maaliskuun puolivälissä nähdyistä pohjalukemista. Oma sijoittamiseni on ollut varsin tahmeaa. Tuntuu, että olen ostanut osakkeita, jotka ovat jatkaneet laskua ja myynyt osakkeita, jotka lähtevät laskuun. Se ei onneksi kuitenkaan pidä täysin paikkansa: ostin pienen erän polkupyöräyhtiö Accel Groupia, joka ponnahti juuri tänään perjantaina hyvään nousuun. Osinkoja olen saanut parin tonnin edestä ja tallettanut 2000 euroa lisää pääomaa. Ostovoimaa siis riittää vieläkin.

Kuluneella viikolla ostin osinkosalkkuuni saksalaisen KSB:n osakkeita viisi kappaletta 232 eurolla kappaleelta. Yhtiö valmistaa pumppuja ja venttiilejä. Merkittävä osa yhtiön liikevaihdosta tulee öljyn-, kaasun- ja energiantuotannon aloilta, mutta yhtiön tuotteet ovat kriittisiä ja kuluvia komponentteja myös vesihuollossa ja talotekniikassa. Olen tarkkaillut yhtiötä jo pitkään. Sen osake on parhaimmillaan noteerattu yli 600 euron hintaan. Viime vuonna yhtiö teki hyvän tuloksen, se on vanha perheyhtiö ja maksaa tänä vuonna kohtuullisen osingon. Vaikka liiketoiminta on syklistä, halusin ryhtyä omistajaksi lähes 10 vuoden pohjahintaan.

Amerikkalaisten osakkeiden ostoslista.
Olen listannut suuren joukon amerikkalaisia osakkeita ostoslistalleni. Listan ehkäpä yksi tärkeimmistä tarkoituksista on luoda kurinalaisuutta osakeostoihin. Odotan yhä osakemarkkinoille seuraavaa laskuvaiheitta, enkä halua maksaa osakkeista liikaa. Haluan turvamarginaalia lykättävien tai leikattavien osinkojen sekä laskevien tulosten varalle. Minulle tuttuun tapaan osakkeita on paljon, yllä olevassa listassa vain amerikkalaiset yhtiöt. Kaikki eivät välttämättä tule koskaan saavuttamaan asettamaani tavoiteostohintaa ja haluan sisällyttää salkkuuni yhtiöitä mahdollisimman usealta toimialalta. Tutkin myös yhtiöitä edelleen, enkä välttämättä tule ostamaan jokaista yhtiöitä joka saavuttaa tavoiteostohintani.

Tavoiteostohinta on asetettu hyvin epätieteellisesti. Luku ei ole kiveenhakattu. Jos seuraava laskuvaihe alkaa, saatan laskea tavoiteostohintoja. Jos kurssit jatkavat nousuaan, saatan muutamien yhtiöiden osalta antaa periksi ja asettaa tavoiteostohinnan hieman korkeammalle. Suurilta osin tavoiteostohinta on asetettu hyvin lähellä 52 viikon alinta hintaa, ja jolla osinkotuotto ja arvostus suhteessa tulokseen ovat hyvällä tasolla. Osinko ja tulos ovat vallitsevassa tilanteessa molemmat hyvin epävarmoja muuttujia.

Osakkeiden vierelle olen listannut syitä osakkeiden ostamisen puolesta ja vastaan. Esimerkiksi ilmastointi- ja jäähdytyslaitteita valmistavan Carrierin kohdalla huoli on rakentamisen suhdanteen äkkipysähdyksestä ja esimerkiksi Burger Kingejä pyörittävä Restaurant Brands voi hyvinkin joutua leikkaamaan osinkoaan. Ciscon puolesta puhuu 33 miljardin käteiskassa ja teknologiavetoisuus ja Parker Hannifinin kohdalla täytyy lähestulkoon kaikki laatuyhtiön kriteerit. Pörssejä pyörittävä Intercontinental Exchange ei tämänhetkisellä hinnallaan täytä vielä vaatimusta osinkotuoton suhteen.

Tulevilla viikoilla käyn läpi suomalaisten, ruotsalaisten, saksalaisten ja REIT-yhtiöiden ostoslistaa.

Kuinka toimin koronakriisissä - Unleash the cash sarja
Unleash the cash - osa 1
Unleash the cash - lähtökohdat
Unleash the cash - kohti suunnitelmaa

***
Opiskele sijoittamisen perusteet - lue Vaurastumisen välineet.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi1.5.20

    Hei, avaatko hieman sijoitusteesiäsi KSB:n osalta. Ainakin itselleni yhtiö on täysin uusi tuttavuus. Päällimmäiset mietteet itselläni ovat, että Saksa verottaa osinkoja verosopimusta enemmän ja yhtiön pääomantuotto ei päätä huimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, negatiivisina asioina voisi alkuun mainita riippuvuuden öljy- ja energiasektoreista sekä rakentamisesta. KSB:n tuotteiden kysyntä on riippuvainen investoinneista.

      KSB:n valmistamat tuotteet ovat kuitenkin ns. välttämättömyyshyödykkeitä: pumppuja ja venttilejä sekä niiden huoltopalveluita. Vettä täytyy liikuttaa joka paikassa. Se on näkymätön prosessi, mutta talot eivät lämpiä, juomavettä ei tule eikä teollisuuden prosessit toimi, jos vesi ei liiku. Veden liikuttamiseen tarvitaan pumppuja ja virtaaman säätämiseen venttiilejä.

      Pumput ja venttiilit kuluvat, joten vanhoja on pakko korvata uusilla tai vähintäänkin huoltaa. Verrattuna esimerkiksi Uponoriin, joka myy tuotteitaan osittain samoille sektoreille (öljyteollisuutta lukuunottamatta), putkien vaihtoväli on huomattavasti pidempi eikä vastaavanlaista korvausmarkkinaa ole.

      KSB valmistaa laadukkaita tuotteita, sillä on uskolliset asiakaat. Yhtiöllä on pitkät perinteet, vahva perheomistus. Se on houkuttelevasti arvostettu ja maksaa tänä vuonna hyvän osingon.

      Poista
  2. Anonyymi3.5.20

    Kiitos vastauksesta. Omistusrakenne on selvä plussa. Myös toimialalla näen mahdollisuuksia. Laitan seurantaan.

    VastaaPoista