perjantai 15. tammikuuta 2021

Yhteenveto 2020 ja tavoitteet

Viime vuoden yhteenvedossa kuvasin vuotta 2019 "osakesijoittajalle mieluisaksi". Vuodesta 2020 tuli osakesijoittajalle niin jännittävä kuin mieluisa. Tunnelmat keväällä olivat hyvin erilaiset kuin joulukuussa, kun salkkuni arvo teki taas uusia ennätyksiä useita kuukausia perätysten. Keväällä ehdin jo pohtia, miksi en myynyt kaikkia osakkeita helmikuussa ennen romahdusta. Syyt ovat yhä samat kuin keskellä koronaromahdusta, omasta strategiasta kiinni pitäminen kannattaa useimmiten. Osinko- ja arvosijoittajalle vuosi 2020 ei ollut mieltä ylentävä. Tekno-osakkeiden voittokulku oli ylivoimainen ja syytkin melko selkeät. Omalla strategiallani ei pärjännyt Nasdaqin kehitykselle, mutta laajasti hajautetulla salkulla ylsin lähes Helsingin pörssin keskituottoon.

Mitä tapahtui vuonna 2020?

 • Merkittäköön tähän muistiin, että vuosi 2020 oli toivottavasti kiivain koronavuosi.
 • Varallisuuteni kasvoi vuoden aikana noin 78 000 eurolla.
 • Osakesalkkujen arvo nousi 302 000 euroon. Asettamani tavoite oli 275 000 euroa.
 • Kokonaisvarallisuuden arvo saavutti 519 000 euroa. Tavoite oli 480 000 euroa.
 • Velkaa minulla oli 162 250 euroa. Edellisvuonna velkaa oli noin 170 000 euroa.
 • Talletin osakesalkkuihin noin 20 000 euroa lisää pääomaa. Talletukset nousivat 161 000 euroon.
 • Vuoden absoluuttinen osinkotulo laski noin 1200 eurolla 5670 euroon (6800 €).
 • Osinkotuotto sijoitetulle pääomalle oli 3,1 % (4,31 %) ja omalle pääomalle 3,5 % (4,88 %).
 • Vuoden aikana minulla oli noin 18 000 - 22 000 euroa (15 000 €) kiinni spekulatiivisissa sijoituksissa, mikä heikensi päätavoitteeseeni, osinkotuottoon, liittyviä tunnuslukuja.
  • Aiempiin vuosiin verrattuna kävin aktiivista osakekauppaa satelliittisalkussani. Tein yhteensä 135 treidiä, joiden yhteistulos oli 4900 euroa plussaa muutamine osinkoineen ja ennen veroja. Laadin tästä tuotoksesta oman tarkemman raportin.
 • Osinkotuloihin tähtäävässä pääsalkussa tein myös myyntejä, salkun siivousta ja muutamia opportunistisia kauppoja. Myyntien yhteistulos oli 2200 euroa voittoa (2700 €).
  • Vuonna 2020 kävin aktiivisimmin kauppaa Kemiralla, Terveystalolla ja Corestatella pääsalkkuni sisällä.
 • Tein 5000 € merkinnän metsärahastoon.
Osakesalkun tuotto

En juuri tarkastele salkun suhteellista tuottoa. Kilpailen itseäni vastaan ja työskentelen kohti asettamiani tavoitteita, eikä niihin kuulu markkinoiden voittaminen. Toki, oman työn järkevyyttä ja tuloksellisuutta voi suhteuttaa markkinatuottoon. Minun säästämisen ja sijoittamisen tavoitteena on luoda passiiviset tulot, joilla voin rahoittaa päivittäiset kuluni ja siksi osinkotulot ovat minun päätavoitteni. Kuinka sijoitusteni arvonnousu ja osingot pärjäsivät suhteessa Helsingin pörssiin?

Vuonna 2020 osakesalkun tuotto oli Nordnetin laskennan perusteella 11,3 %. Helsingin pörssin tuotto osingot huomioon ottaen oli 12,3 %. Hävisin siis Helsingin pörssille, vaikkei se aivan oikea vertailukohta olekaan.  Noudattamalla aiempien vuosien laskukaavaa: 

(Loppuarvo-(Alkuarvo+Pääoman lisäys))/(Alkuarvo+Pääoman lisäys)

Tällä kaavalla saan salkkuni vuosituotoksi 12,7 %.  Tuotot aiempina vuosina ovat olleet: 2019: 21 %, 2018: -5 %, 2017: 5 %, 2016: 16 %, 2015: 13,8 %. 


Vuoden 2021 tavoitteet

Mielikuvituksen puutteen vuoksi tavoitteiksi asetettakoon samat mittarit kuin edellisellä kerralla mutta eri lukemin.
 • Osakesalkun arvo 340 000 euroa.
 • Omaisuuden arvo 580 000 euroa.
 • Osinkotulot verojen jälkeen 7600 euroa.
 • Kassavirran virittäminen ulos eri omaisuuslajeista.
Työtilanteeni on kirjoitushetkellä risteyskohdassa ja olen saamassa "windfall" tyyppisiä poikkeuksellisen suuria tuloja. Kirjoitan näistä myöhemmin tarkemmin ja siinä yhteydessä tulen todennäköisesti päivittämään tavoitteitani. Siksi en käytä tässä katsauksessa enempää palstatilaa tavoitteisiin, joiden asettamisen tärkeydestä ei kuitenkaan kannata kiistellä.

Vuoden 2021 osakemyynnit

Strategiani mukaisesti pyrin myymään yhden alisuoriutujan ydinsalkusta vuosittain varmistaakseni salkun laadun. Vuoden 2020 aikana myin kaikki listaamani osakkeet lähdettäessä koronaromahdukseen: Rapalan, Byggmaxin ja F-Securen. Rapala oli ollut alisuoriutuja jo pitkään, mutta heräsi vuonna 2020 8 vuoden odotuksen jälkeen - valitettavasti olin myynyt osakkeet. Byggmaxin myin vähentääkseni riippuvuutta kivijalkakaupasta - ihmiset intoutuivatkin ostamaan rautakauppatavaraa. F-Securen myin osingon puutteesta, mutta SaaSia myyvät yhtiöt pääsivät nosteeseen vuoden 2020 loppupuolella.  

Pitääkseni salkkuni iskussa vuonna 2021 ajattelin irtautua joistakin seuraavista:
 • Amerikkalainen muotifirma Tapestry.
 • Koronasta vaikeuksiin joutunut Tallink.
 • Sarjaepäonnistuja Oriola.
***
Sijoita helposti kiinteistöihin. Rakenna oma kiinteistörahasto REIT-yhtiöillä

7 kommenttia:

 1. Onnittelut hyvästä vuodesta! Saa nähdä tuleeko 2021 yhtä hyvä, tuskin... Itseäni jo vähän hirvittää liian hyvä meno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin sinulle täällä! Melkoista on meno. Pitäisi nyt osata pitää pää kylmänä, koska meininki tuo mieleen vuoden takaisen tilanteen.

   Poista
 2. Anonyymi15.1.21

  Hei,

  Kannattaisi lisätä osingot osoittajaan. Laskelmasta tulisi näin tarkemmaksi ja lisäksi voittaisit indeksin. Kaavasi antaa siltikin hieman huonomman tuoton kuin se todellisuudessa on.

  "Loppuarvo-(Alkuarvo+Pääoman lisäys))/(Alkuarvo+Pääoman lisäys"

  t. Muffe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Muffe,
   Kiitos kommentista. Jos ymmärrän oikein pointtisi, "loppuarvo" pitää sisällään osingot. Tilittyessään ne ovat osa käteistä tai uudelleen sijoitettuna osa sijoitusten arvoa.

   Poista
 3. Anonyymi19.1.21

  Mitä kuuluu pikalainayhtiö sijoituksillesi? Vai oletko jo irtautunut niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, tuskinpa nämä yhtiöt enää aivan parhaassa vedossa ovat. Poliitkot tuhosi bisnekset. Olen lunastanut osan näistä sijoituksista, mutta tuottoa.fi palvelu jäädytti sijoitusten lunastukset sekä tuotonmaksun eli siellä on paljon rahaa minulla kiinni. Toivottavasti yhtiö jossain kohtaa palauttaa osan pääomasta sijoittajille. En ole kovinkaan optimistinen sen suhteen.

   Poista
 4. Anonyymi29.1.21

  Paska juttu mutta näitäkin sattuu. Jaa ihmeessä tämäkin kokemus, sitten kun tiedät miten sen kanssa käy. Luulen että et ole ainoa noihin sijoittanut / asiaa harkinnut.

  VastaaPoista