keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Osinkovuosi 2019

Uusi vuosi on jälleen paras aloittaa tarkastelemalla päätavoitteen eli osinkotulojen kehitystä. Kolmatta vuotta perätysten Nordea oli salkkuni suurin osingonmaksaja. Toisena seurasi Nokian Renkaat ja aivan sen perässä UPM-Kymmene. Dollarimääräisistä sijoituksista suurimmaksi osingonmaksajaksi nousi ETF, joka sijoittaa korkeaa osinkoa maksaviin yhtiöihin kehittyvillä markkinoilla.

Osinkotulot kasvoivat 700 eurolla

Osinkotuloni olivat noin 6835 euroa vuonna 2019. Tämä luku ei sisällä osinkotuloja satelliittisalkussani. Ylitin siis täpärästi asettamani 6700 euron tavoitteen. 6800 euroa tarkoittaa noin 570 euroa kuukaudessa. Kohtuulliseen, mutta edellisvuotta pienempään, kasvuun saattoivat uusi pääoma ja osinkojen sijoittaminen uudelleen. Valuuttakurssit eivät vaikuttaneet merkittävästi euromääräiseen osinkokertymään.

Vuoden 2020 osinkotulojen ennustaminen ja arviointi on tällä kertaa poikkeuksellisen vaikeaa. Olen keskeyttänyt pääoman lisäykset salkkuuni toistaiseksi ja päätöksen myötä en ole tallettanut salkkuuni 5000 euroa, minkä olisin tyypillisen talletusohjelmani mukaisesti tehnyt. Osinkotuloni eivät siis kasva uuden pääoman myötä. Olen tosin siojittanut vastaavan summan salkussani olevaa käteistä ja kierrättänyt pääomaa huonoista sijoituksista parempiin. Näillä toimenpiteillä on toivoakseni lähes yhtä suuri vaikutus osinkotuloihin kuin viidellä tonnilla pääomaa.

Nordean ja Nokian osingonleikkaukset tekevät suuren loven minunkin osinkotuloihin, tarkalleen ottaen 320 euron suuruisen. Pelkästään tämän loven täyttäminen vaatii useita toimenpiteitä: lisään todennäköisesti hieman pääomaa salkkuuni ja tehostan edelleen salkkuani osinkojen näkökulmasta. Kahdesta edellä mainitusta päähaasteesta huolimatta lähden tavoittelemaan 7200 euron osinkotuloja vuonna 2020.


Mitä tapahtui osinkorintamalla?
  • Korkeimman osinkotuoton ostohinnalleni maksoi jälleen Neste (18,8 %) ja toiseksi korkeimman myöskin viime vuoden kakkonen UPM-Kymmene (11,3 %).
  • Lisäosinkoa maksoi vuonna 2019 useampi yhtö: Panostaja ja VMP eli Eezy. Fiskars jakoi Wärtsilän osakkeita omistajilleen.
  • Osingonleikkaajia osui jälleen salkkuuni: F-Secure lopetti osingonmaksun kokonaan, samoin Byggmax ja HK-Scan. Osinkoa leikkasi Ratos ja Betsson. Swedish Match ei jakanut lisäosinkoa.
  • Vaikka olin tehnyt runsaasti sijoituksia Tukholman pörssin yhtiöihin, kruunumääräiset osingot polkivat paikallaan yllä mainituista yhtiöistä johtuen.
  • Dollarimääräiset osingot kasvoivat parilla sadalla dollarilla parin vuoden tasaisen kehityksen jälkeen.
  • Netto-osinkotuotto sijoitetulle pääomalle (=osakkeisiin sijoitettu rahamäärä) asettui 4,31 prosenttiin. Edellisvuonna tuotto oli noin 4,33 prosenttia. Osinkotuotto salkkuun talletetuille varoille oli 4,88 prosenttia. 
Osinkotulot ovat jatkaneet vuosi vuodelta kasvuaan. Joka vuosi yksi tai kaksi yhtiötä pettää osingonmaksussaan, mutta laajan hajautuksen ansiosta salkkuun osuu myös myönteisiä yllätyksiä. Itse koen, että onnistumisten rinnalla pettymykset ovat väistämättömiä. Sijoittajana minun on huolehdittava, että onnistumisia on enemmän ja että pidän salkun laadusta huolta myymällä heikosti suoriutuvat yhtiöt. Lopulta, pääoman lisäykset ja osinkojen sijoittaminen uudelleen tukevat kasvua.

***
Rakenna oma osinkosalkkusi. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti