Tarina vaurastumisesta -blogi on dokumentoinut koko vuosikymmenen mittaisen matkani osakesijoittamisen maailmassa. Kiinnostuin osakesijoittamisesta jo paljon ennen ensimmäistä pörssisijoitusta, jonka tein ollessani vielä opiskelija. Osakesijoitukseni ovat sittemmin kasvaneet vuosi vuodelta työskennellessäni omistamissani pörssiyhtiöissä.
Säästämisen ja sijoittamisen hartioilla olen laajentanut sijoitustoimintaani asuntoihin ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin, jotka pitävät sisällään niin S-ryhmän osuuskaupan jäseenyyksiä, vertaislainausta harjoittavien yhtiöiden osakkeita, yrityslainoja sekä kiinteistörahastoja. Pääpainoni on kuitenkin aina osakkeissa, jotka ovatkin tuottaneet minulle noin 8 prosenttia vuodessa, tarjoten alati kasvavaa osinkotuloa.
Tavoitat minut: tarinavaurastumisesta at gmail.com
Tarina vaurastumisesta -blogi koostuu neljästä eri pääelementistä:
- Tarina vaurastumisesta julkaisut
- Sijoitusvihjeet ja virheet
- Vaurastumisen vauhtipyörät
- Kuukausittaiset sijoituspäiväkirjamerkinnät
Lähtökohtana sijoituspäiväkirja
Lukuunottamatta aivan ensimmäistä vuottani sijoittajana (2007) olen koko sijoitushistoriani ajan pitänyt sijoituspäiväkirjaa. Se käsittelee tärkeimpiä tapahtumia markkinoilla, ostojen syitä ja yhtiöiden kehitystä. Päiväkirjani edesauttaa pohtimaan sijoitusten perusteita sekä ohjaa tavoitteelliseen sijoittamiseen.Alunperin sijoituspäiväkirjani oli kirjoitettu itseäni varten, ei laajaa yleisöä varten. Se kuvastaaa kuitenkin matkaani nollasta kohti nykytilaa ja siten tarjoaa niin aloittavalle kuin kokeneellekin sijoittajalle eväitä oman sijoitustoiminnan kehittämiseen. Pyrin tiivistämään omia kokemuksiani ja oppejani sijoitusvihjeiksi ja -virheiksi, joista julkaisen erillisiä blogikirjoituksia.
Päämäränä taloudellinen riippumattomuus
Tämän vaurastumistarinan päämäränä on taloudellinen riippumattomuus. Aikamääreeksi on asetettu vuosi 2025, jolloin täytän 40 vuotta. Määrittelen taloudellisen riippumattomuuden omalla kohdallani tilanteeksi, jossa voin tehdä nauttimiani asioita paikasta ja kellonajasta riippumatta. Nämä asiat voivat toki olla taloudelliseen hyvinvointiin tähtääviä.Sidosaineena vaurastumisen vauhtipyörät
Tarina vaurastumisesta käsittelee matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta. Sen saavuttamiseksi olen määrittänyt vaurastumisen vauhtipyörät, joiden on määrä luoda tavoitteen vaatima taloudellinen kasvu. Päiväkirjassa ja blogissani käsittelen näiden vauhtipyörien käynnistämistä, tuloksia sekä tärkeimpiä opetuksia.Vauhtipyörät on jaettu kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä on helpoimmin ulottuvilla ja luo harteita suurempaan riskinottoon. Toinen ryhmä, uudet ansaintamallit, vaativat joko suurta pääomaa tai aikaresurssien uhraamista. Nämä ovat luonteeltaan myös riskipitoisempia ja onnistuminen hankkeissa on huomattavasti epävarmempaa. Tavoitteenani on toimeenpanna vähintään yksi vauhtipyörä vuodessa.
Vaurastumisen vauhtipyörät
1)
Palkka,
päivärahat ja säästäminen
2)
Rahastot (2006 & 2010)
3)
Osinkosijoittaminen
ja satelliittisijoitukset (12/2007 & 2010)
Uudet ansaintamallit
3)
Velkavipu sijoitusasunnoilla (04/2013, 06/2016)
4)
Verkkokauppa
5)
Yritystoiminta (04/2014)
7)
Kirjoittaminen
8) Applikaatio
Lisäksi vaurastumistani ovat vauhdittaneet eläkesäästäminen ja verotaakan keventäminen.
Lisäksi vaurastumistani ovat vauhdittaneet eläkesäästäminen ja verotaakan keventäminen.
Mitä suosittelisit nuorelle ensimmäiseksi sijoituskohteeksi.Rahaa n.1500e käytettävissä.
VastaaPoistaMoi! Nuorena kannattaa mielestäni aloittaa osakesijoittamisen opettelu tekemällä suoria osakesijoituksia. Itse aloitin rahastosijoittamisella ja se ei juuri opettanut eikä myöskään tuottanut mitään. Myöhemmin aloitettuani osakesijoittamisen 2007 ostin osakkeita 500 euron erissä (silloin Nordnetin palkkiot olivat alhaisemmat). Varmimmin onnistuneen tulikosketuksen saa ostamalal sellaisten yhtiöiden osakkeita, jotka näkyvät päivittäisessä elämässä ja joiden liiketoiminnan ymmärrät. Älä sijoita kaikkea kerralla vaan pyri hajauttamaan ajallisesti.
VastaaPoistaPaljon sait osinkoja tänä vuonna ?
VastaaPoistaMoi, tällä hetkellä on kasassa 3560 €, johon vaikuttaa voimakkaasti vahva dollari (korottavasti). Amerikkalaiset yhtiöt maksavat vielä joulukuun aikana osinkoja, joten arvioin, että summa nousee noin 3700 euroon.
PoistaOlen tällä hetkellä suunnilleen samassa kohdassa kuin sinä vuonna 2011. Osinkojen määrä ainakin viime vuonna oli suunnilleen täysin sama.
VastaaPoistaMietin, että näyttää siltä, että osinkosi ovat kasvaneet suhteellisen tasaista 600 euron tahtia, mutta 2015-2016 välissä se kasvoi yhtäkkiä yli tuhat euroa. Johtuiko äkillinen pomppu mistä? Mietin, että itse pystyn varmaa parina seuraavana vuotena samaan tasaiseen 600 euron osingonkasvu tahtiin (tai ainakin se olisi tavoitteena).
Se johtui hyvin pitkälti siitä, että sijoitin osakkeisiin enemmän rahaa: käteisenä salkussani levännyttä pääomaa ja kohdistin uudelleen rahastosijoituksia osakakkeisiin. Lisäksi toki osinkojenkin uudelleen sijoittaminen toi vuonna 2016 noin 150-200 euron kasvun per vuosi.
PoistaHei, aloitin seuraamaan blogiasi, se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mietin millaista rahallista määrää tavoittelet saavuttaaksesi taloudellisen riippumattomuuden? Oletko laskenut summan, vai perustuuko se jonkinlaiseen tuntumaan? Tarkoittaako taloudellinen riippumattomuus sinulle turvallisuuden tunnetta vai sitä, että voit lopettaa työt jne.?
VastaaPoistaMoi! Kiitos seuraamisesta ja kysymyksestä. Olen harkinnutkin kirjoitusta vastatakseni kysymykseesi ja kirkastaakseni ajatusta itselleni.
PoistaMinulle tietty summa ei ole kaikkein oleellisin taloudellista riippumattomuutta määrittelevä tekijä, vaan pikemminkin sijoitusten tuottama kassavirta, jolla voin kattaa päivittäisiä menoja.
Olen kuitenkin laskenut itselleni ns. laskennallisen tavoitteen, johon viittaan esimerkiksi vuosikatsauksissani. Laskennallisen tavoitteeni mukaan hieman yli 360 000 euron osakesalkku tuottaisi minulle nettona 1000 euron osinkotulot kuukaudessa vuonna 2025. Tähän päälle tulisivat tuotot asunto- ja vaihtoisista sijoituksista. Tällöin voisin nykyisellä kulutasolla, ja edullisemmassa maassa, lopettaa työnteon hyvillä mielin.
Tarkoittaisiko se sitten salkun sijoittamista täysin osinkoa tuottaviin yrityksiin, pörssin tilasta riippumatta? Tarkoitan tällä, että tietynlaisessa pörssitilanteessa, hyvin osinkoa maksavat yritykset eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Ja pitämällä samat osakkeet, ei voi olettaa tasaista osinkovirtaa joka vuosi.
PoistaKyllä ja ei. Sijoitan sekä korkeampaa osinkotuottoa että kasvavaa osinkoa maksaviin yhtiöihin. Pitämällä joukkoa osinkoa kasvattavia yhtiöitä (>10 vuoden katkeamaton osingon kasvattaminen) salkussa voi melko hyvillä mielin odottaa kasvavaa osinkovirtaa.
PoistaPyrin myös huoltamaan salkkuani niin, että osingonmaksupotentiaali säilyy hyvällä tasolla, kitkemällä vähintään yhden heikoimmin suoriutuvan yhtiön salkustani vuosittain.
Moi, hyvää settiä. Hoidatko sijoituksia yksityishenkilönä vai oyn kautta? Oli vastaus kumpi tahansa, miksi niin eikä päin vastoin?
VastaaPoistaMoi! Kiitos. Hoidan yksityishenkilönä. Suurin syy lienee siihen se, että sillä tavalla tuli aloitettua. Ehdin aloittamaan ensimmäiset sijoitukset myös osakeyhtiön kautta, mutta sääntely pilasi sen hankkeen. LEI-tunnus teki oy:n kautta aluillaan olevasta sijoitustoiminnasta kannattamatonta ja liian byrokraattista omaan makuuni.
Poista