torstai 11. helmikuuta 2016

Siirrä (yritys)tilisi Holviin

Perustin osakeyhtiön muutama vuosi sitten pienimuotoista ja sivutoimista liiketoimintaa varten. Halusin valmiin alustan, jolla voin tehdä liiketoimintaa, kun sopiva tilaisuus ja mahdollisuus avautuu. Osakeyhtiön perustaminen edellyttää tilin avaamista pankkiin, minkä avulla patentti- ja rekisterihallitukseen ilmoitetaan osakepääoman maksu.

Avasin oman yritystilini Säästöpankkiin, joka on edelleen kakkospankkini. Tapaamisessa minua oli vastassa kaksi virkailijaa. Tapaaminen vaikutti enemmän kuulustelulta kuin keskustelulta: ”Mitä liiketoimintaa aion harjoittaa, mikä on ansaintalogiikkani ja niin edelleen?” Minulla ei ollut kuin ohkaisiakaan ajatuksia näihin kysymyksiin. Pelkäsin, että tili jäisi avaamatta, mutta ehkä tarinani ja aikaisempi asiakkuuteni vakuuttivat virkailijat kelpuuttamaan minut myös yritysasiakkaaksi.

Koska yritystoimintani tuotot ovat olleet epäsäännöllisiä ja verrattain pieniä, alkoi kivijalkapankin hinnoittelu lähes parin vuoden asiakkuuden jälkeen harmittamaan. Maksoin asiakkuudestani 6 euroa kuukaudessa ja 80 senttiä jokaisesta transaktiosta. Vastineeksi en saanut juuri muuta kuin peruspankkipalvelut.

Vaihtoehto kivijalkapankille

Viime vuoden lopussa avasin tilin Holviin ja lopetin yritystilini Säästöpankissa. Holvi ei itseasiassa ole pankki vaan maksulaitos. Tämä tarkoittaa, että tilin omistajan varat eivät ole tavanomaisen pankin tapaan sen taseessa vaan kuuluvat tilinomistajalle.

Holviin voi avata tilin niin yhteisö, yritys kuin toiminimellä aloittava yrittäjä. Yritykselle tilin avauksen saattaminen loppuun edellyttää pankkitunnistautumisen ja kaupparekisteriotteen toimittamisen Holville. Tilin avaus onnistuu täysin Internetin kautta, eikä vierailu suomalaiseen start-upiin taida juuri kuulua Holvin palveluprosessiin.

Alkuun, pankin vaihtoa pohtiessani lähdin oikeastaan hakemaan vain kulusäästöjä. Pohdin ensin siirtäväni yritystilin ykköspankiini Danskeen, mutta kuten saatoin odottaa, keskittämisedut toteutuvat yleensä ainoastaan puheen tasolla. Onnekseni löysin sattumalta verkon syövereistä Holvin ja huomasin pian saaneeni paljon enemmän kuin pelkän käyttötilin: keskitin yrityksen liiketoimintaa ja tehtäviä yhdelle alustalle.

Tavanomaisten tilipalvelujen lisäksi Holvi tarjoaa verkkokaupan, laskutustyökalun ja työkaluja kirjanpidon laatimiseen – ilman kiinteitä kustannuksia. Jokaisesta saapuvasta ja lähtevästä maksusta Holvi veloittaa 90 senttiä ja luottokorttimaksuista lisäksi kolmen prosentin lisämaksun.

Holvin tuki pienyrittäjälle

Aiemmin olin tehnyt laskutuksen netistä löytyneillä ilmaisilla laskutuspohjilla. Holvissa voi luoda laskun kätevästi. Se ei ole kuitenkaan ehkä tärkeintä, vaan Holvi tekee myös maksuseurannan ja näyttää laskun avoimena kunnes maksu on saapunut tilille. Aiemmin, maksutapahtumien katselun ollessa Säästöpankissa maksullista, olin ajautunut kiusalliseen tilanteeseen, jossa asiakkaan maksut (ja maksuseurantani) olivat myöhässä. Holvin kautta tehdessä laskutusta voi laskut ja niistä syntyvät tulot jakaa luokkiin, jolloin tulonmuodostuksen seuranta on vaivattomampaa.

Ennen tilin avaamista Holviin olin laatinut tähän blogiin liittyvää tietopakettia vaurastumisen ensiaskeleista. Olin koettanut selvittää, kuinka järjestäisin tietopaketin myynnin. Se olisi edellyttänyt asiakkuutta erillisessä palvelussa. Holvi mahdollisti verkkokaupan perustamisen käytännössä muutaman napin painalluksella. Vaikkei Tarina vaurastumisesta-verkkokauppa olekaan vielä visuaalisesti tyylikäs, onnistuu myös verkkokaupan muokkaaminen houkuttelevamman näköiseksi. Verkkokaupan kävijäseuranta hoituu liittämällä Google Analytics tunnus yhteen kenttään Holvin verkkokauppasivulla.

Kirjanpito on yksi pienyrittäjän kauhunaiheista. Yrityksen veroilmoitus on jätettävä neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Holvista saa ladattua kaikki tarpeelliset raportit kirjanpidon laatimista varten. Toki palvelun ulkopuolella kulkeneet maksutapahtumat, esimerkiksi käteismaksut, on käsiteltävä erikseen.

Mikäli olet arvonlisäverovelvollinen helpottaa Holvi yrittäjän työtä arvonlisäveroraportin muodossa: paljonko on tilitettävää verottajalle. Itse olen toiminut arvonlisäverovelvollisuuden alarajan alapuolella, joka on ollut 8500 euroa ja vuodesta 2016 lähtien 10 000 euroa. Liikevaihdon ollessa alle 10 000 euroa ei pienyrittäjän tarvitse periä asiakkaalta eikä maksaa verottajalle arvonlisäveroa. Pienimuotoinen liiketoiminta on entistäkin helpompaa Holvin avulla.

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi Holvi vaikuttaa toistuvasti laajentavan tarjoamaansa. Blogikirjoituksen mukaan luvassa on maksukortti, joka on ollut testikäytössä viime vuoden marraskuusta lähtien. Tämä varmasti helpottaa monen yrittäjän – niin verkossa kuin sen ulkopuolella toimivien – elämää.

Sujuvaa asiakaspalvelua

Holvin käyttö ja käyttöliittymä on helppo ja nopeasti omaksuttavissa. Jollei kattavalta suomenkieliseltä asiakastukisivulta löytynyt vastausta askarruttavaan kysymykseen, Holvin asiakaspalvelu antoi minulle perusteellisen vastauksen. Minua huoletti tilinumeroni, joka oli maakodiltaan saksalainen (DE76 XYZ XYZ). Joutuisivatko asiakkaani laskua maksaessaan mahdollisesti suorittamaan omalle kivijalkapankilleen palvelumaksun ulkomaisesta tilisiirrosta?

Holvin asiakaspalvelu neuvoi tietämätöntä ja niin sanotulla yhtenäisellä euromaksualueella tilisiirrot tililleni tulisi onnistua huoletta. Samaan tapaan kuin tilille, jolla on FI-alkuinen numero. Ainakin ensimmäisten laskujen maksut ovat saapuneet ja Holvi on muuttanut statuksen avoimesta tuloksi valitsemaani tuloluokkaan.

Kenelle Holvi sopii?

Haluatko myydä asiantuntemustasi, tuotettasi tai molempia? Jos myyt fyysistä tuotetta, saa Holvin avulla helposti verkkokaupan pystyyn tuotteen laajempaa jakelua varten. On luonnollisesti muistettava pohtia, mistä verkkokauppa saa tarvittavan kävijäliikenteensä.

Mikäli myyt asiantuntemustasi, voi Holvin verkkokaupan kautta vaivattomasti jaella esimerkiksi dokumentteja. Ostoksen tehtyään Holvin järjestelmä lähettää asiakkaalle automattisesti palveluun lataamasi dokumentin.  Holvia voi myös ajatella myös yhdistysten ja urheiluseurojen kanavaksi myydä esimerkiksi kannatustuotteitaan.

Osakeyhtiötä perustavalle Holvi ei ole ensimmäinen askel. Valitettavasti Suomessa yrityksen perustaminen edellyttää pankkilaitosta osakepääoman tilittämiseksi ja todentamiseksi. Mikään ei kuitenkaan estäne tilin avaamista kivijalkapankkiin ja tämän jälkeen asioinnin siirtämistä Holviin, kun osakeyhtiö on rekisteröity ja toiminnassa. Sen sijaan toiminimelle Holvi sopii alusta alkaen.

Holvi voi sopia myös pitkään yrittäjänä toimineelle – portsarille, puutarhurille tai putkimiehelle. Toki 90 sentin transaktiomaksu voi olla rasite, jos maksutapahtumia on lukumääräisesti paljon ja ne ovat summaltaan pieniä. Holvin lisäominaisuudet voi kuitenkin arvoltaan kattaa maksutapahtumista aiheutuneen lisäkustannuksen. Verkko-ostamisen lisääntyessä varmasti jokaisesta ammattikunnasta löytyy verkkokauppaan sopiva myyntiartikkeli.

Arvonlisäverotuksen alarajan noustessa ja yritystoiminnan taustatyön ollessa entistä helpompaa, ei pienyrittäjyydelle ole juuri esteitä!

***
Hanki Tarina vaurastumisesta esityspaketti edulliseen yhteishintaan Holvin verkkokaupasta.

6 kommenttia:

  1. "Tällä on merkitystä, koska talletussuoja ei kosketa yrityksiä."

    Ei pidä paikkaansa. Fivalta oikea tieto: "Talletuspankeissa olevat yksityishenkilöiden, yhdistysten ja yritysten talletukset kuuluvat talletussuojan piiriin."

    http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Finanssiasiakas/Asiakkaansuoja/Korvausrahastot/Talletussuoja/Pages/Default.aspx

    "Holvi ei itseasiassa ole pankki vaan maksulaitos. Tämä tarkoittaa, että tilin omistajan varat eivät ole tavanomaisen pankin tapaan sen taseessa vaan kuuluvat tilinomistajalle."

    Holvin asiakkaiden varat ovat asiakasvaratilillä tavanomaisessa pankissa, joten kyllä ne sieltä pankin taseestä löytyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomautuksista. Talletussuojaan liittyvää tekstiä korjattu.

      "Taseella" tarkoitin sitä, ettei Holvi käytä asiakkaan rahoja antolainaukseen. Mutta toki olet oikeassa, rahat ovat tässä tapauksessa jossakin pankissa.

      Poista
  2. Anonyymi18.2.16

    Hei Petsku ja muut!

    Holvin edustajana päätin tulla antamaan hieman lisätietoja. Holvi ei tosiaan käytä asiakkaan rahoja antolainaukseen, eli tilin omistajan varat eivät ole tavanomaisen pankin tapaan Holvin taseessa vaan kuuluvat tilinomistajalle.

    Holvilla on pankkipartnereita, joiden avulla säilytämme asiakasvarat, mutta tämä ei suoraan kosketa Holvin asiakkaita. Holvin asiakkaan näkökulmasta rahat ovat Holvissa, eivätkä pankissa. Meillä on useampia pankkipartnereita, joiden avulla voimme hajauttaa varoja ja tarvittaessa siirtää niitä - emme siis ole riippuvaisia yhdestä pankista, mutta rahamaailman toimijana olemme kuitenkin riippuvaisia tämän hetkisestä pankkijärjestelmästä.

    Asiakaspalvelumme vastaa mieluusti myös aiheeseen liittyviin kysymyksiin: support@holvi.com

    ystävällisin terveisin,
    Arttu Talvitie - Holvi / markkinointi

    VastaaPoista
  3. Anonyymi28.8.18

    Moi,

    Sanoit, että avasit tilin Holviin ja lopetit yritystilisi Säästöpankissa. Vielä nykyäänkin OY:lle pitää aluksi perustaa pankkitili suomalaiseen kivijalkapankkiin osakepääoman lisäämistä varten. Voiko tämän jälkeen välittömästi siirtää rahat Holviin ja sulkea yritystilin, vai tuleeko yrityksellä olla jokin pankkitili suomalaisessa pankissa?

    Olen varmaankin pian perustamassa osakeyhtiötä, mutta ei huvittaisi maksaa pankille kuukausimaksuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sailor9.11.20

      Moi , ostin pöytälaatikkoyrityksen, jolla oli pankkitili, lopetin pankkitilin heti ja käytin henk. koht. tiliäni kunnes siirryin Holviin. Mitään vaatimusta siis ei ole siihen, että olisi oltava yrityksen nimissä oleva pankkitili myöhemmissä yrityksen vaiheissa.

      Poista
  4. Olen perustamassa omaa yritystä ja seuraavaksi etsinnässä onkin pankki ja tilitoimisto. Kiva kuulla että tuo pankki olisikin sopiva juuri pienyrittäjälle. Tutustunpa lisää!

    VastaaPoista