torstai 17. heinäkuuta 2014

Edullisempi osakevälittäjä?

Kulukuuri sijoittamiseen

Vaurastumiseni alkulähteenä ovat mahdollisimman pienet kulut, jotta pystyisin säästämään tuloistani huomattavan osan ja pystyäkseni nauttimaan myöhemmin sijoitusteni tuotoista. Koska sijoitustuottoihin vaikuttavat merkittävästi sijoitustoimintaan kohdistuvat kulut, olen jo pidempään kiinnittänyt huomiota kasvaviin kaupankäyntikuluihini.

Vuodesta 2008 lähtien olen käyttänyt transaktiopalkkioihin lähes 900 euroa. Summa on huomattava, vaikka se on alle prosentin salkun arvosta ja 1,6 prosenttia sijoitetusta pääomasta. Kaupankäyntipalkkioiden suuruus johtuu pääasiassa kahdesta tekijästä. Olen tehnyt lukumääräisesti paljon euromääräisesti pieniä sijoituksia. Sen lisäksi olen sijoittanut 40 % sijoituksistani amerikkalaisiin osakkeisiin. Kokonaiskuluista dollarimääräiset kaupankäyntikulut näyttelevät 62 prosenttia. Nordnetin kautta sijoittaminen valtameren taakse on siis suhteessa kotipörssiin nähden erittäin kallista.

Tutustuin Internetissä aiheesta käytävään keskusteluun ja listasin alle amerikkalaisiin yhtiöihin panostavalle sijoittajalle houkuttelevan Interactive Brokersin hyviä ja huonoja puolia. Vaikka hyviä on lukumääräisesti vähemmän, uskon, että edullisuus peittoaa useamman kielteisen puolen.

Interactive Brokersin hyvät puolet:

  • Erittäin edulliset hinnat per tehty osakekauppa.
  • Tarjolla laaja valikoima eri markkinapaikkoja.

Interactive Brokersin huonot puolet:

  • Kuukausimaksu.
  • Nordnetiin verrattuna vaikea käyttöliittymä.
  • Minimisijoitus 10 000 dollaria.
  • Tiedot veroilmoitukselle on tuotettava itse.
  • Ei mahdollisuutta sijoittaa kotimaisille markkinoille.

Ainakin seuraavat kotimaiset blogistit ovat ryhtyneet IB:n asiakkaaksi:
Wyatt Earp (2013)
Osinkotulot - 1000 euroa kuukaudessa (2014)
Billy the Kid: IB:n hakemuksesta (2010)
Viisikymppisenä eläkkeelle (2014)
Kauppalehden keskustelupalsta: Lynx vai Interactive Brokers? (55 sivua keskustelua!)


Onko Nordnet unohtanut alkuperäisen strategiansa?

Nordnetin asiakkaana ja osakkeenomistajana toivon, että myös Nordnetin väki lukee tämän ja yllä mainitut kirjoitukset. Näiden kirjoitusten kommenttien lukumäärä todistaa, että useat sijoittajat etsivät vaihtoehtoja. Syyskuussa 2010 avasin tilin Etradeen vastalauseena Nordnetin asiakkaitaan aliarvioivalle hinnankorotukselle. Vaikeuksiensa vuoksi Etrade lopetti kuitenkin toimintansa Suomessa ja palasin täysin Nordnetin asiakkaaksi.

Nordnet on mielestäni erkaantumassa hintajohtajuusstrategiastaan, jolla he ovat voittaneet asiakkaita perinteisiltä kivijalkapankeilta. Nordnet lanseeraa kiihtyvällä tahdilla palveluita (esim. Shareville ja SuperRahasto), jotka eivät tue alkuperäistä strategiaa. Vaikka Nordnet on palkinnut osakkeenomistajaa muhkeilla osingoilla ja ostokurssistani, 15 kruunusta, raketoinneella osakkeella, pelkään, että valveutuneimmat asiakkaat siirtävät kaupankäyntiään muualle. Onko heitä niin paljon, että se vaikuttaa Nordnetin liiketoimintaan? Sijoittajana en ole vielä huolestunut.

Osakesalkun koon kasvaessa olen myös kiinnostunut osakevälittäjään kohdistuvasta riskistä. Vaikka kotimaiset osakkeet ovatkin mahdollisessa konkurssitilanteessa turvassa kotimaisen hallintarekisterin ansiosta, on mahdollista, että ulkomaiset osakkeet eivät ole Nordnetissa aivan yhtä hyvässä turvassa. Nordnetin kautta amerikkalaiset osakkeet eivät ole rekisteröity sijoittajan nimiin.

En aio kuitenkaan edetä asian kanssa hätäillen, ja seuraavaksi tarkoituksenani on tutustua lähemmin Lynxiin.

---
Kts. kirjoitukseni 23 - Sijoittaminen amerikkalaisiin osakkeisiin, jossa nostetaan esiin eroja kotimaisiin yrityksiin sijoittamisen ja dollarimääräisten sijoitusten välillä. Myös osakevälittäjän ja kaupankäyntikulujen osalta.

***
Ensimmäinen Tarina vaurastumisesta -tuote saatavilla oluttuopin hinnalla! Katso verkkokaupasta ja hanki puolisollesi jollet itsellesi!

10 kommenttia:

  1. Noiden kokemusten perusteella, joita useammalla henkilöllä on nyt jo IB:stä, alkaa olla selvää, että IB:n asiakkaana säästää selvää rahaa suorissa ulkomaisissa osakekaupoissa. Toki tuo 10000$ alkupanostus saattaa olla monelle se haasteellisin osuus jäseneksi liittymiselle. Nuo muut huonot puolet on aika lailla voitettavissa. Mikäli sijoittaisin itse suoraan ulkomaisiin osakkeisiin, enkä indeksiosakerahastoihin kuten nyt, niin harkitsisin kyllä hyvin vakavasti siirtymistä IB:n asiakkaaksi.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi18.7.14

    Aihetta liippaa läheltä myös kuumentunut keskustelu hallintarekisterilaista. Kim Lindström kiertää lobbaamassa lakia vastaan omasta mielestäni virheellisin argumentein. Hän antaa ymmärtää, että nykyään omistaminen olisi aidosti julkista ja läpinäkyvää ja että uusi laki romuttaisi tämän. Argumentti ei kestä päivänvaloa, sillä nykyään kuka tahansa suomalainen voi omistaa suomalaisia osakkeita sijoitusyhtiön kautta hallintarekisterin kautta. Tämä on varsinkin isommille sijoittajille äärimmäisen helppo operaatio. Piensijoittajat ovat se ryhmä, joille homma ei ehkä kannattaisi. Suuromistajat saavat ja voivat piilottaa omistuksiaan jo nyt, ja myös tekevät tai ovat tehneet sitä kuten Jorma Ollila ja Georg Ehrnrooth sijoitusyhtiöidensä kautta.

    Itse näen lain hyvin tärkeänä askeleena suomalaisten välitysmarkkinoiden avaamisessa oikealle kilpailulle. Tuo laki sallisi suomalaisten omistavan suomalaisia osakkeita hallintarekisterin kautta. Tämä saisi ulkomaiset välittäjät kiinnostumaan Suomen pörssistä aivan uudella tavalla ja esim. Lynx tai IB tai muut voisi tarjota suoraan myös suomalaiset osakkeet. Toivon, että laki hyväksytään ja Euroclearin monopoliasema altistetaan oikealle kilpailulle.

    Pari ajatusta ja tarkennusta IB:stä.

    - $10000:n saa takaisin alkutalletuksen jälkeen. Ainoa vaatimus on se, että osakkeita+rahaa on aina vähintään $2000.
    - kuukausimaksu on siis minimiveloitus. Jos teet kuussa kauppaa $10:llä, ei muuta veloiteta. Ja tuota minimiä ei veloiteta, jos salkku > $100k.
    - Verojen ilmoittamiseen pitää varata aikaa. Palvelusta saa kattavia raportteja, mutta koska tiedot pitää syöttää verottajalle itse, se ei suju ihan vasemmalla kädellä. Vaatii tarkkuutta.
    - Osa lähdeveroista menee käsittääkseni väärin. Eli Ruotsin osakkeista pidätetään käsittääkseni 30%, eikä 15% kuten pitäisi. Ne voi toki periä Ruotsista takaisin, mutta se vaatii vaivaa. USA-osingot menevät kyllä oikein.
    - Käyttöliittymä on helppo - kunhan käyttää Advanced Order Managementia. Se on vain simppeli taulukko (kuten taulukkolaskentaohjelmassa) johon voi laittaa haluamansa osakkeet. Osto onnistuu parilla klikillä. Hyvin helppoa. Vain erilaista. Mosaic mielestäni sekavampi.

    Mutta Lynx myös hyvä vaihtoehto. Hieman korkeammat komissiot, mutta ei minimikulua. Saattaapa olla muitakin halpoja, mutta niistä ei mitään kokemuksia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista ja tarkennuksista! Asiakkaan ominaisuudessa sanon, että suomalainen osakevälitys kaipaa kilpailua, Nordnetin osakkeenomistajan ominaisuudessa en sitä kaipaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi21.7.14

      Aika ristiriitainen tilanne :) Mutta Suomen tapauksessa väittäisin, että myös Nordnetin omistaja saattaisi haluta kilpailua. Osakesäästäminen on tässä maassa lapsenkengissä ja pientä bisnestä. Tässä maassa on paljon rahaa, joka ei kulje yhdenkään välittäjän kautta. Kilpailu voisi saada aikaan koko alan kasvun, josta myös NN:n omistaja hyötyisi. Itse odotan uutta hallintarekisterilakia pääosin positiivisin mielin.

      Poista
  4. Moi
    Sain juuri tilin auki Lynxillä, ei vielä yhtään toimeksiantoa tehty. Lynxin valitsin, koska ei kuukausimaksua ja käyn kaupaa melko harvoin, tosin ei tuo $10 kuukaudessa IB:llä tunnu kovinkaan pahalta ja saattaa myös olla, että pienempien kaupankäyntikulujen ansiosta, tulle ostetteua pienempiä eriä kuin aikaisemmin ja kaupankäynti siitä johtuen vilkastuu.

    Terveisin,
    DH

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi20.7.14

      Mulla taas kävi niin, että juuri mahdollisuus tehdä kauppaa enemmän muutti kaupankäyntimääriä. Nyt voi ostaa osaketta hyvinkin pienellä summalla ja hajauttaminen on paljon helpompaa ja halvempaa. Ennen ei vaan ollut mahdollista tai järkevää esim. Nordnetin tapauksessa.

      Tavallaan siis Nordnet-ajan kaupankäyntimäärät ei mitenkään kuvannut mulla sitä määrää, jolla tosiaan tuliisn kauppoja tekemään. Karkeasti jos tekee tai tekisi enemmän kuin yhden jenkkikaupan kuussa, kannattaa valita IB Lynxin sijaan. Ja jos tekisi enemmän yhden jenkkikaupan 2 kuussa, kannattaa vaihtaa Nordnet pois.

      Sitten luin sellaisesta kuin Degiro.nl jonka kulut lähes kuten IB:llä mutta en löytänyt hinnastosta minimiveloitusta. Ei kokemuksia kuitenkaan siitä. Hyvä että on tarjontaa.

      Poista
  5. Tässä tuli nyt tärkeää tietoa. Olen avannut jo IB-tilin ja muodollisuudet selvitti helposti. Mutta kun piti kesää vasten lähettää 10000$ jonnekin kauas alkoi hirvittää ja käyttöoikeus taisi vanhentua.

    "- $10000:n saa takaisin alkutalletuksen jälkeen. Ainoa vaatimus on se, että osakkeita+rahaa on aina vähintään $2000.
    - kuukausimaksu on siis minimiveloitus. Jos teet kuussa kauppaa $10:llä, ei muuta veloiteta. Ja tuota minimiä ei veloiteta, jos salkku > $100k."

    Kuinka nopsaan tuo palautus tulee? Ei niin, etteikö vastapuoli olisi luotettava mutta kielitaito on tainnut hiukan rispaantua. Tässä ei näköjään toimi se elektronisten vehkein käyttöönottotyyli että pannaan ensin toimimaan ja vasta sitten luetaan käyttöohjeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paapaa21.7.14

      Siirtoja ei kannata pelätä. En ole kuullut kenestäkään, jolla olisi ollut jotain häikkää niiden kanssa. Itsellänikään ei ollut.

      Rahoja siis siirretään ihan normaalina tilisiirtona (aivan kuten kotimaan tilisiirto), se näkyy muutamassa päivässä IB:llä. Itse olen aina ensin IB:n verkkopalvelusta merkinnyt, että rahaa on tulossa. Sen pitäisi nopeuttaa asian käsittelyä. Kun raha näkyy IB:llä, on aina muutaman päivän lakisääteinen karenssi, jolloin niitä ei saa nostettua. Sen jälkeen voi taas nostaa ja rahat näkyvät omalla tilillä muutamassa päivässä. On testattu ja toimii.

      Eli kun siirrät IB:lle, niin ilmoitus IB:n verkkopalvelusta (siellä on oma toiminto tälle - alkurahoituksessa sitä ei tarvinne tehdä), ja normaali tilisiirto, jossa oikea IBAN ja SWIFT, sekä viestiin oma käyttäjätunnus ja IB-nimi. Ohjeet tästäkin annetaan IB:ssä. Kunhan sen min. $2000 aina säilyttää (osakkeet + raha) niin ei tule lisäkuluja. Jos tuon alle menee niin kuukausiveloitus pompsahtaa.

      Poista
  6. Moi

    Oletko jo tutustunut lynxiin, mitä mieltä?

    VastaaPoista
  7. Moi! En ole vielä tutustunut kotisivuja pidemmälle. Koetetaan irrottaa vähimmäissijoitus mahdollisimman pian ja edetä tilinavaukseen.

    VastaaPoista