tiistai 28. toukokuuta 2013

Oppia ensimmäisestä sijoitusasunnosta

Vaurastumisen vauhtipyörät

Hankin ensimmäisen sijoitusasuntoni Uudenmaan kehyskunnasta. Olin etsinyt jo pitkään sijoitusasuntoa ja hävinnyt puolikymmentä tarjousta. Kerron sijoituspäiväkirjassani kohteesta enemmän joten tässä muutamia ajatuksia ja oppeja, joita ensimmäinen sijoitusasunto minulle tarjosi:

Asunnon etsintä:
  • Luo itsellesi useampi hakuvahti Etuoveen, Oikotiehen ja ehkäpä myös Jokakotiin. Ostettuani kohteen loin jälleen uudet hakuvahdit seuraavaa kohdetta silmällä pitäen (eri hintaluokka, paikkakunta ja rakennusvuosi).
  • Sopivan kohteen tullessa myyntiin pyydä välittäjältä heti dokumentit arvioidaksesi kohdetta tarkemmin. Älypuhelin on sijoittajan korvaamaton työkalu. Minulla on tallessa sähköpostissa dokumentit kaikista kohteista, joista olen ollut kiinnostunut. Näin tunnet pian parhaat taloyhtiöt ja asuinalueet.

Asunnon hankinta:
  • Kevät ei ole paras aika hankkia sijoitusasuntoa, koska vuokralaismarkkinat ovat hiljaiset ja vapaana on runsaasti vuokra-asuntoja.
  • Älä ole yhden pankin varassa asuntoa hankkiessasi. Kivijalkapankkien halu tarjota kokonaisasiakkuuksia on heidän strategiansa, eikä se ole välttämättä sijoittajan etu.
  • Markkinahintainen tarjous suoraan ensinäytöllä ja myyjälle annettavalla lyhyellä vasteajalla saat parhaiten haluamasi kohteen. 

Asunnon vuokraus:
  • Tori.fi ei ole välttämättä vetovoimaisin kanava hankkia vuokralaista. Kiinnostuneita vuokralaisia oli toukokuusta alkaen hyvin vähän, löysin kuitenkin kesäksi vuokralaisen Tori.fi:n kautta. Syksyksi varmistin pidempiaikaisen vuokralaisen Oikotie palvelun kautta niin, ettei tyhjiä kuukausia tule.
  • Asunnon vuokraus on myyntityötä. Esittämällä asiat vuokralaisen näkökulmasta saat kohteen vuokrattua. Syksyn vuokralaiselle paras argumentti oli syksyn ruuhkaisat markkinat, jolloin vuokra-asuntoja on vähän tarjolla ja vuokralaisia paljon.

Vuokra-asunto osana vaurastumista:

Yksi vuora-asunto osana portfoliota ei vielä kerrytä omaisuutta räjähdysmäisesti. 25 vuoden laina-ajalla lyhennyksen osuus on vaatimaton ja korko näyttelee suurinta roolia. Vuokraus merkitsee kuitenkin sitä, ettei vaurastumisen ehtona ole enää uusi pääoma (vrt. osakesijoittaminen tai vertaislainaus) vaan vuokralainen tekee työtä (tai opiskelee) vaurastumiseni puolesta lyhentäen sijoitusasuntoon otettua lainaa kuukausittain. Lainalyhennyksen, hoitovastikkeen ja koroilla vähennettyjen verojen jälkeen jää vielä hivenen taskun pohjalle.

Suunnitelmissani on jo seuraava sijoitusasunto ja tavoitteena on kartuttaa asuntosijoitukset osakesalkun suuruiseksi omaisuuseräksi.

- - -
Katso ensimmäisen sijoitusasunnon hankinnan jälkeiset huomiot kirjoituksesta Ensimmäiset askeleet asuntosijoittajana ja ajatukset toisen sijoitusasunnon hankinnasta.

Voit katsoa kaikki asuntosijoittamista käsittelevät kirjoitukset tästä: asuntosijoittaminen.

***
Ensimmäinen Tarina vaurastumisesta -tuote saatavilla oluttuopin hinnalla! Katso verkkokaupasta ja hanki puolisollesi jollet itsellesi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti