torstai 2. toukokuuta 2013

Osinkohirmu kriisipankki


Sijoituspäiväkirja

Tammikuu 2011

Vuoden ensimmäinen viikko alkoi markkinoilla etumyötäisessä. Ostin salkkuun pitkällisen kyttäyksen jälkeen Banco Santanderia, joka oli vajonnut jälleen 8 euroon. Pankin vahva läsnäolo latinalaisen Amerikan markkinoilla, konservatiivinen toimintatapa, korkea osinkotuotto ja Espanja-alennus olivat syitä hankinnalle. Euroalueen reuna-alueilla vellovan talouskriisin vuoksi näen pankkisektorin sijoituksissa tärkeksi laajemman hajautuksen. Santander-kauppa oli monessa mielessä ensimmäinen. Se oli ensimmäinen sijoitus Xetraan ja ensimmäinen sijoitus meklarin välityksellä puhelimitse. PIGS-kriisin rauhoittuessa näen Santanderissa potentiaalia arvonnousuun ja sitä odotellessa on hyvä nauttia osingoista. Maantieteellinen hajautus kehittyville markkinoille suorien osakesijoitusten kautta on myös tärkeä osa strategiaa.

Vuoden 2011 alussa suunnitelman mukaisesta portfoliosta puuttui yhä yksi yhtiö raaka-aine, konepaja, palvelu ja kauppa sektoreilta. Myös epäeettiseen divisioonaan etsittiin yhä juoma-alalta yhtiötä. Verrattuna aiempiin suunnitelmiin sijoitustoiminnan strategiassa oli tapahtunut vuoden 2010 aikana hienoisia muutoksia. Tähän syynä olivat markkinatilanteen muutosten myötä tapahtuneet näkemyserot (esimerkiksi rahoitusyhtiöihin sijoittavaa ETFää ei kannata hankkia alan suorien osakesijoitusten vuoksi). Siksi vuoden 2011 aikana voitaneen luoda sijoitustoiminnan kolmannen vaiheen konsepti.

Tammikuun alussa Nordnet salkun arvo kipusi vihdoin yli 30 000 euron. Myös Etraden salkku kehittyi suotuisasti. Niin F-Securen, Panostajan kuin Nokiankin osakkeet kipusivat pohjilta ylös. Kun pelot Portugalin horjahtamisesta velkakriisiin saivat jälleen uutta voimaa, Santanderin osake lipsahti hieman ostohetkestä alaspäin, vajoten noin 5 prosenttia. Velkakriisi oli vain ollut joululomalla. Ei mennyt kauankaan, kun Santander singahti takaisin ylös kivuten muutamana päivänä kunakin 7-8 prosenttia ylöspäin.

Uutiset osinkoverotuksen kiristämisestä jatkuivat tiedotusvälineissä. Tämän vuoksi en kuitenkaan lähde välittömästi strategiaa muuttamaan. Vastauksena oli kuitenkin satelliittisijoitusten laajentaminen (hyötyminen myös nousevasta markkinatrendistä) ja rahastosijoitusten aloittaminen Nordnet salkussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti