tiistai 7. toukokuuta 2013

Omistusasunnolla piilovarallisuutta


Sijoituspäiväkirja

Helmikuu 2011

Suurimpia tapahtumia tässä kuussa oli asunnon hankinta. 121 000 tuhannen kauppahinta (3100 €/m2) oli melko korkea, mutta riskittömämpi kun huomattavat remontit on tehty. Näkemyksenä on, että oman asunnon maksaminen lisää varallisuutta pitkällä aikavälillä. Kohoavat asumiskustannukset (lyhennys 630 + hoitovastike 126 + muut kustannukset) tulevat vähentämään sijoituksia arvopapereihin. Lisäksi veroprosentin nousu (17:sta 30:een prosenttiin) vähentää nettoansioita.

Osakerintamalla hankin salkkuun Oriola-KD:tä satelliittisijoitukseksi. Yhtiön alentunut kurssi ja kohtuullinen osinkotuotto olivat tärkeimmät hankintasyyt. Yhtiön kasvu Baltiassa ja Venäjällä tuovat yhtiölle paljon riskiä, mutta myös potentiaalia arvonnousulle. Yhtiöstä on mahdollisuus tulla ydinsalkkuun sijoitus Kauppa-divisioonaan, mikäli Oriola-KD näyttää kyntensä ja kykenee pärjäämään lähinnä Venäjän markkinoilla. Toinen hankinta oli Securitas, joka ostettiin ydinsalkkuun Palvelu-divisioonaan YUMin seuraksi. Turvallisuusala kasvavana ja keskittyvänä toimialana, Securitaksen kansainvälinen läsnäolo, hyvä osinkotuotto (4 %) olivat tärkeimmät syyt hankinnalle. Vaikka Ruotsin kruunu oli korkealla tasolla, oli sijoitus osa strategista laajentamista ruotsalaisissa osakkeissa.

Olemassaolevat sijoitukset kehittyivät tasaisesti. Nokia julkaisi Microsoft kumppanuusuutiset ja osakekurssi painui jälleen alle 7 euron. Panostajan kurssi laski nopeasti kymmenisen prosenttia varhaisen osingonmaksun jälkeen. Tuoreet hankinnat F-secure, Santander ja Pohjola Pankki nousivat suotuisasti pian hankintojen jälkeen Vanhemmista sijoituksista mm. Fiskars (erinomainen tulos, Wärtsilän myynnit), Vaisala ja ExxonMobil (kohonnut öljyn hinta) kehittyivät suotuisasti. Dollarin heikentyessä ja dollarimääräisten osinkomaksujen vuoksi harkitsin hieman laskeneen PepsiCon täydentämistä dollarisalkkuun.

Helmikuussa Etraden osuus talletuksissa kasvoi 25 prosenttiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti