keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Opportunistista hedelmänpoimintaa

Sijoituspäiväkirja

Elokuu 2023 - kuun jälkipuolisko

Ostot

 • Cloetta: Ostin ruotsalaisen makeisyhtiö Cloettan osakkeita kurssin laskettua 18 kruunun tuntumaan. Cloetta vaikuttaa edulliselta. Sen karkkihyllymyynti on vielä toipunut koronan aiheuttaneesta myynnin laskusta. Yhtiö on investoimassa Alankomaihin, minkä pitäisi parantaa operatiivista tehokkuutta. Cloetta on melko kaukana laatuyhtiöstä, enkä ole aivan varma siitä, mikä on pitkällisen kurssilaskun juurisyy. Siksi sijoitus on alkuun enemmän spekulatiivinen, kunnes ehdin tutkia yhtiötä enemmän.
 • Ambea: Ostin lisää Ambean osaketta kurssin korjattua positiivisen osavuosikatsauksen jälkeen alas. Todennäköisesti kevennän positiota 39-40 kruunun tuntumassa, mikäli sinne päästään.
 • Relais: Ostin lisää Relaisin osakkeita jyrkkänä laskupäivänä. Relaisin osake on heitellyt vähäisen vaihdon takia villisti ja aikomuksenani oli koettaa hyötyä tästä. Samalla yhtiön liiketoiminta vaikuttaa kehittyvän myönteisesti ja se pystynee tekemään yritysostoja aiempaa suotuisimmilla arvostustasoilla.
 • Invesco Prefferred Shares: Ostin amerikkalaisiin etuoikeutettuihin osakkeisiin sijoittavaa ETF:ää pienen erän. Suunnitelmanani on kerryttää osinkotuloja ja tehdä epäsäännöllisen säännöllisiä lisäostoja, kunnes korkotasossa nähdään käänne alaspäin, minkä tulisi nostaa etuoikeutettujen osakkeiden hintoja.
 • Dole: Ostin takaisin puolet hedelmäyhtiön osakkeista, jotka olin myynyt heinäkuussa. Osakekurssi oli laskenut hieman ristiriitaisen osavuosituloksen seurauksena. Vaikutti kuitenkin siltä, että liiketoiminta kehittyi hyvään suuntaan keskipitkällä aikavälillä. Markkinajohtaja on lisäksi yhä edullisempi kuin huomattavasti pienemmät kilpailijat.
 • Oriola: Ostin lisää Oriolan osakkeita kurssin laskettua reilusti alle euron. Ilmeisesti indeksirahastojen aiheuttama myyntipaine oli yksi syy kurssilaskun taustalla, mikä mielestäni avasi perustellun syyn koettaa tarttua putoavaan puukkoon entistä tiukemmin.
 • Organon: Ostin lisää amerikkalaisen lääkeyhtiön osakkeita. Organonilla on spin-offin jäljiltä paljon velkaa, mutta se tekee hyvin kassavirtaa, investoi kasvuun ja maksaa korkeaa osinkoa. Osake oli korjannut pienen nousun jälkeen takaisin alas, minkä näin hyvänä paikkana lisäykselle.
 • Dentalcorp: Tein kolmannen oston kanadalaiseen hammaslääkäriyhtiöön. Dentalcorp ostoni ovat lyhyellä aikavälillä epäonnistuneet osuessani toistuvasti juuri laskua edeltävään nousuun. Näen osakkeessa kuitenkin nousuvaraa 15-20 prosenttia lyhyellä aikavälillä.

Veivaukset

 • Wärtsilä: Kierrätin Wärtsilä positiota ostamalla ja myymällä osakkeita.
 • Watches of Switzerland: Ostin englantilaisen kellokauppiaan osakkeita kurssin niiattua yli 20 prosenttia. Syynä oli Rolexin laajentuminen yritysostolla vähittäiskauppaan. Tällä ei mielestäni ollut edes keskipitkällä aikavälillä vaikutusta yhtiön liiketoimintaan, joten näin kurssireaktion perusteettomana. Myin osakkeet jonkin verran asettamani tavoitehinnan yläpuolella.
 • Noah: Ostin erityisesti ulkokiinalaisiin keskittyvän varainhoitajan osakkeita kurssin painuttua hämmästyttävälle 3x EV/EBIT tasolle. Kurssi pomppasi osavuosituloksesta parikymmentä prosenttia. Oman liipaisinsormeni herkkyys, ostaessa ja myydessä, rajasi tuoton noin 10 prosenttiin.
 • Ringmetall: Ostin ilman uutisia jyrkästi laskeneen saksalaisen Ringmetallin osakkeita spekulatiivisesti. Oletin laskun johtuvan pelkästään osakkeen vähäisestä vaihdosta. En valitettavasti malttanut odotella riittävän pitkään palautumista vaan myin osakkeet ennenaikaisesti seitsemän prosentin tuotolla viiden päivän omistuksen jälkeen. Minulla on osakkeita myös toisessa salkussa, mutten tässä kohtaa ollut valmis kasvattamaan omistusta.

Myynnit

 • Helios: Myin kuun alussa ostamani puhelinmastoyhtiön osakkeet kurssin korjattua kymmenisen prosenttia ylöspäin. 
 • PWO: Myin saksalaisen autoteollisuuden alihankkijan osakkeet parin prosentin tappiolla, kun yhtiön osavuositulos ei odotusteni vastaisesti yllättänyt markkinoita.
 • Nepa: Myin jälleen erän kuun alussa hankittuja Nepoja. Tuottoa viisi prosenttia kruunukurssin hieman heikentäessä tuottoa.
 • IWG: Myin toimistohotelliyhtiön osakkeet osakekurssin kivuttua ennalta asettamaani tavoitehintaan. Tuottoa 19 prosenttia kuukaudessa.

***
Hanki halvalla runsaasti lukemista sijoittamisesta, henkilökohtaisesta taloudesta ja elämästä - lue Vaurastumisen välineet.

1 kommentti:

 1. Anonyymi16.10.23

  "Invesco Prefferred Shares" Preffed osakkeita ja baby bondeja näkyy harvemmin suomisalkuissa, näiden markkinakin toki pienempi kuin tavallisten osakkeiden.

  Itse olen ostellut näitä suorina sijoituksina ilman ETF:ää. Vaatii toki hieman enemmän selvittelyä kun valmiiksi pureksittua tietoa on vähemmän tarjolla. Huipputuottojen metsästämisen sijaan olen pyrkinyt pysytellä investment grade baby bondeissa ja preferredeissiä mitkä on mallia cumulative ja yhtiö sellainen minkä perusosakeella vahva osinkohistoria. Vielä kun pitää yhtiökohtaisen sijoituksen maltillisena niin riskit pienenee edelleen. Tällä hetkellä noilla reunaehdoilla taitaa saada suuruusluokkaa 6% tuottoja.

  Olen myös katsellut "isompia" velkapapereita, mutta niiden kaupankäyntikulutukin ovat suurempia ja hajautus jäisi pienemmäksi.

  VastaaPoista