lauantai 19. elokuuta 2023

Kasa ostoja ennen korjausliikettä

Sijoituspäiväkirja

Elokuu 2023 - kuun ensimmäinen puolikas

Elokuun alkupuoliskon ostorupeama näyttäytyi kuun puolivälin jälkeen hieman ylimitoitetulta ja ennenaikaiselta. Ostoihin oli kuitenkin kaksi syytä. Mielestäni tartuin houkutteleviin mahdollisuuksiin ja halusin laittaa hieman kruunukassaa työhön. Kärsivällisyys useampien ostojen kanssa olisi kuitenkin johtanut parempaan lopputulokseen. Yleinen korjausliike painoi nopeasti kurssit tekemieni ostojen alapuolelle.

Ostot

 • Havila Kystuten: Sain erikoistilanne-sijoitusidean sähköpostiin ja näin välittömästi, että siinä on potentiaalia. Nopea toiminta kannatti tällä kertaa sillä osakekurssi kiipesi heti seuraavana päivänä parikymmentä prosenttia.
 • Broadstone Net Lease: Ostin takaisin REIT-yhtiön osakkeet hieman alempaa kuin olin ne heinäkuussa myynyt. Broadstone on edullinen ja sen portfolio vaikuttaa sopivan hyvin nykyiseen kiinteistöjen kysyntäympäristöön.
 • Fenix Outdoor: Olin seurannut Fenixin kurssialamäkeä pitkään. Kun osake vajosi lähes 600 kruunuun päätin vihdoin avata position. Vaikka osake ei heikentyneen tuloksen takia ollut halpa, uskon, että ulkoiluvarusteita valmistava ja jälleenmyyvä Fenix on hyvä yhtiö pitkään salkkuun.
 • Arjo: Ostin heinäkuussa myydyt Arjot takaisin, kahteen kertaan. Tyypillisesti hieman hätäisesti. Arjon liiketoiminta vaikuttaa kuitenkin kohenneen jo kaksi kvartaalia perätysten.
 • G2XJ: Avasin position ETF:ssä, joka sijoittaa junior-kullankaivajiin. Kaivosyhtiöitä painaa kohonneet operatiiviset kustannukset, eikä ole varmaa valuuko mahdollinen korkeampi kaivannaisen hinta alariville asti laisinkaan.
 • Dentalcorp: Ostin lisää kanadalaisen Dentalcorpin osakkeita sen julkistettua yllätyksettömän hyvän osavuosituloksen. 
 • Helios Towers: Ostin englantilaisen mutta Afrikassa operoivan puhelinmastoyhtiön osakkeita. Liiketoiminta kehittyi myönteiseen suuntaan, mutta osakekurssi on liikkunut vastakkaiseen suuntaan.
 • Dustin: Tein lisäyksen Dustiniin, joka myy IT-tarvikkeita erityisesti PK-yrityksille Benelux-maissa ja Pohjoismaissa. Olin ostanut osakkeita ensimmäisen kerran kesäkuussa 2020, mutten ymmärtänyt myydä osakkeita kurssin tehtyä tuplat koronarallissa. On mahdotonta tietää, milloin kurssi tekee pohjat. Jotakin kuvaa kuitenkin nykykurssin houkuttelevuudesta antaa pääomistajan häijy, lähes ilman preemiota tekemä ostotarjous yhtiöstä, mikä ei tullut hyväksytyksi.
 • Synsam: Ostin lisää silmälasikauppias Synsamin osakkeita kurssin lasketeltua uudelleen edellisen oston tasolle. Synsamista omistaa 56 prosenttia pääomasijoittaja CVC, joka varmasti pitää huolta omista rahoistaan. Mielenkiintoisesti Synsamista omistaa 7 prosenttia silmälasijätti EssilorLuxottica, joka ei välttämättä pysty Synsamia ostamaan, koska sillä alkaa olla hallussaan merkittävä markkinaosuus Pohjoismaiden silmälasimarkkinoista.
 • Novotek: Etsiskelin Ruotsista ostettavaa ja huomioni kiinnittyi pitkään seurantalistalla olleeseen Novotekiin. Avainasanoina: huippukannattava liiketoiminta, megatrendit, osinko ja valuuttakurssimyötätuuli tulokseen. Yhtiö julkaisikin oston jäkeen erinomaisen osavuosituloksen.
 • Olvi: Avasin ensimmäistä kertaa osinkosalkussa position Olvissa. Vaikutti siltä, että Olvi oli varsin maltillisesti hinnoiteltu suhteessa sen osavuosikatsauksen yhteydessä esittämiin näkymiin ja tulokseen.
 • PLDT: Ostin takaisin filippiiniläisen puhelinoperaattorin osakkeet ennen osingon irtoamista dollarin verran edellistä myyntiä alempaa. Kurssi otti osingon irtoamisesta kunnon iskun. 
 • Afry: Ostin takaisin osan vuosi sitten myydyistä Afryn osakkeista, kun se palasi takaisin edellisiin pohjalukemiin. Voi olla, että suhdanneherkkä suunnittelutoimisto hakee vauhtia vielä alempaa, mutta voinen tässä tapauksessa tehdä lisäyksen.
 • Haier: Ostin takaisin kiinalaisen kodinkonejätin osakkeet Saksan pörssistä, jossa alennus suhteessa sen päälistaukseen Kiinassa on merkittävän suuri. Haierista irtoaa pian myös yli kuuden prosentin osinko.

Veivaukset

 • Nepa: Ostin, myin ja ostin Nepan osakkeita, jonka kurssi on vähäisen päivävaihdon takia heilahdellut voimakkaasti. Tuottoa reilut kymmenen prosenttia.

Myynnit

 • Aktia: Myin Aktian osakkeet pikkiriikkisellä voitolla ennen tulosjulkistusta. 
 • Global Industrial: Myin amerikkalaisen teollisuustuotteiden tukkuliikkeen osakkeet  noin 42 prosentin tuotolla.
 • Banco Santander: Myin kaikki Banco Santanderin osakkeet.
 • Vonovia: Myin saksalaisen asuntosijoitusyhtiön osakkeet rankalla tappiolla. Sijoittaessani siihen ensimmäisen kerran olin rankasti aliarvioinut korkotason muutoksen vaikutuksen osakkeen arvostukseen.

Hanki halvalla runsaasti lukemista loppukesään - lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti