tiistai 1. elokuuta 2023

Pitkä liuta ostoja ja myyntejä

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2023 - jälkipuolisko

Ostot

 • Weyco: Ostin osan kesäkuussa myydyistä osakkeista pari dollaria alempaa takaisin. Yhtiö julkistaa osavuosituloksen aivan näinä päivinä, ja pidän todennäköisempänä, että hyvä kehitys on vielä jatkunut. 
 • Dentalcorp: Strategiastani poiketen ostin kanadalaista hammaslääkärivastaanottoja ostelevaa yhtiötä. Osake ei ollut varsinaisesti halpa, mutta historiallisesti alhaisella tasolla, lyhyen pompun jäljiltä, mikä oli aiheutunut potentiaalisesta ostotarjouksesta. Uskon Dentalcorpin jatkavan hyvää kehitystä, pienentävän velkataakkaansa ja kurssin palautuvan korkeammalle, kun “hylätyn” ostotarjouksen aiheuttama myyntipaine hellittää.
 • Coor: Tein lisäyksen siivousfirma Cooriin, jonka kurssi oli laskenut ehkäpä eniten siksi, että se oli menettänyt yhden suuren asiakassopimuksen. Sopimuksen menetys ei kuitenkaan johtunut mielestäni Coorista tai sen ongelmista. Vaikka sopimuksen korvaaminen uusilla asiakkailla ottaa aikansa, näin heikkouden hyvänä hetkenä lisäykselle pidempiaikaisena sijoituksena.
 • Reckitt: Ostin englantilaisen kuluttajatuotejätin osakkeita hieman ennen osavuositulosta. Tulos oli mielestäni hyvä, kurssi ei kuitenkaan juuri liikahtanut kumpaankaan suuntaan. Osake on liikkunut mielenkiintoisesti 5500 ja 6500 pennin vällillä ja olen toisessa salkussa käynyt kauppaa tällä välillä muutamaan kertaan. Reckitt sopii pidempään salkkuun osingon ja viime vuosina hyvin kehittyneen liiketoiminnan ansiosta.
 • Ambea: Ostin erän ruotsalaista Ambeaa, joka vaikuttaa melko vihatulta osakkeelta ja on kärsinyt tilapäisiltä vaikuttavista ongelmista. Pääomasijoittaja pääomistajana pitänee rahoistaan huolta. Halusin myös laittaa suurehkoa kruunukassaa työhön.
 • Cogeco: Ostin kanadalaista kaapeliyhtiötä ennen osingon irtoamista. Yhtiö on aliarvostettu historiallisesti ja suhteessa verrokkeihin ja maksaa tukevaa sekä kasvavaa osinkoa.
 • IWG: Maailman suurin toimistohotellioperaattori, joka laajentaa nopeasti pääomakevyttä toimintamallia. Liiketoiminta on yhä palautumassa koronan aiheuttamasta romahduksesta. Yritysten halu ja pyrkimys pienentää toimitilojaan todennäköisesti hyödyttää IWG:tä, jonka perustaja on yhä sen suurin omistaja. Toisaalta laskusuhdanne voi alentaa toimistotarpeita enemmän kuin joustavien toimistoratkaisujen kysyntä kasvaa. IWG suunnittelee myyvänsä osittain sen digitaaliset palvelut ja osaketta on ilmeisesti “pakkomyynyt” rahasto IWG:stä riippumattomista syistä. Koska IWG ei tällä hetkellä maksa osinkoa, osake voi vain piipahtaa salkussa, jos edellä mainitut ja muutamat muut mahdolliset katalyytit nostattavat kurssia.
 • PAH3: Tein lisäyksen Porschen perheen sijoitusyhtiöön, jonka kautta pääsee “alennuksella” Volkswageniin ja Porscheen. Positio on tappiolla ja todennäköisesti kierrätän kalliimpia osakkeita ulos, jos kurssi sattuu korjaamaan ylöspäin.

Veivaukset

 • Nepa: Ostin ja myin ruotsalaisen analytiikkayhtiön osakkeita kurssin heilahdellessa päivän sisäisesti ja päivittäin melko voimakkaasti. Pieni 10 % myyntivoitto hyvityksenä aiemmin realisoidulle myyntitappiolle.

Myynnit

 • Arjo: Myin ruotsalaisen Arjon osakkeet pienellä voitolla. Sijoitusteesini oli osunut melko oikeaan, mutta olin ostanut osakkeita hieman liian aikaisin. Saatan ottaa osakkeet takaisin
 • Village Supermarkets: Myin jälleen lyhytaikaiseksi ajatellun position reilusti yli tavoitehinnan. Tuottoa 7 prosenttia, jota söi hieman dollarikurssi.
 • Mondi: Myin englantilaisen pakkausvalmistajan osakkeet ennen osavuositulosta kohtuullisella voitolla omistusaikaan nähden. Vaikka Mondi oli edullinen ja laadukas suhteessa moneen kilpailijaan, en uskaltanut pitää osaketta yli arvaamattoman osavuosikatsauksen.
 • Wärtsilä: Myin erän Wärtsilää hyvän tuloksen jäljiltä. Tuottoa erälle 73 prosenttia reilussa kolmessa vuodessa.
 • Broadstone Net Lease: Myin REIT-yhtiön osakkeet rivakan nousun jälkeen dollarimääräisesti nollatuloksella, euromääräisesti realisoitui pieni tappio. Saatan ostaa osakkeet takaisin, kun osake näyttää jo korjaavan alaspäin.
 • Dole: Myin kaikki Dolen osakkeet pois käytyäni niillä kauppaa kesä-heinäkuussa. Realisoin tuotot, koska näin tuottopotentiaalin rajalliseksi ja osingoista meni korkeampi vero, koska yhtiön verotusmaa on Irlanti. Tuottoa 13 prosenttia, jota madalsi pari viikkoa alempaa ostettu erä, joka toki kasvatti absoluuttista tuottoa.

***
Hanki halvalla runsaasti lukemista loppukesään - lue Vaurastumisen välineet.

2 kommenttia:

 1. Hei, päivittäisitkö Sijoitusten kehitys välilehden, kiitos! Kiinnostaisi tietää paljonko sait osinkoja 2020, 2021 ja 2022

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi17.8.23

   Blogin kiinnostavuus on tosiaan salkkutietojen sijoitusten/osinkojen kehityksen päivitysten varassa

   Poista