torstai 9. tammikuuta 2020

Yhteenveto 2019 ja tavoitteet

Vuodesta 2019 tuli osakesijoittajalle mieluisa. Osakesalkkuni arvo rikkoi ennätyksiä pitkin vuotta. Salkun arvo nousi uudelle kymmentuhannelle vuoden aikana neljästi, vaikka lakkasin elokuussa laittamasta salkkuun uutta pääoma. Pörssi ei kärsinyt viime vuoden kaltaisesta notkahduksesta, vaikka salkkuni veti happea toukokuussa ja elo-syyskuussa. Joulukuun viimeisessä seurannassa salkkuni absoluuttinen tuotto oli 113 000 euroa, lähes kaksinkertainen viime vuoteen nähden. Osakkeista ei siis tänäkään vuonna kannattanut olla pois.

Mitä tapahtui vuonna 2019?
 • Blogin sivukatselujen määrä ylitti 900 000 ja lähestyy kovaa vauhtia miljoonaa! Kiitos kaikille lukijoille!
 • Varallisuus kasvoi vuoden aikana noin 82 000 euroa.
 • Salkun arvo nousi 255 000 euroon. Asettamani tavoite oli 230 000 euroa.
 • Kokonaisvarallisuuden arvo saavutti 440 000 euroa. Tavoite oli 390 000 euroa.
 • Velkaa minulla oli vuoden lopussa 170 063 euroa. Olin maksanut kaikista asunnoistani 40 prosenttia. Velka lyheni vuoden aikana 6800 euroa.
 • Talletin salkkuuni 10 000 euroa uutta pääomaa. Talletukset nousivat kokonaisuudesaan näin 142 000 euroon. 
 • Keskeytin pääoman lisäykset salkkuuni kesken vuoden sijoittaakseni salkussa olevan käteisen ja varautuakseni mahdolliseen korjausliikkeeseen.
 • Vuoden absoluuttinen osinkotuotto kasvoi noin 700 eurolla ja ylsi noin 6800 euroon.
 • Osinkotuotto sijoitetulle pääomalle oli 4,31 % ja omalle pääomalle 4,88 %.
 • Vuoden lopussa minulla oli noin 15 000 euroa kiinni spekulatiivisissa sijoituksissa, mikä heikensi päätavoitteeseeni, osinkotuottoon, liittyviä tunnuslukuja.
 • Omistuksistani poistui Cramo ja DNA yritysostojen myötä.
 • Tein aktiivisesti kauppaa Konecranesin osakkeella, jota ostin ja myin vuoden aikana kuusi kierrosta. 
 • Myyntivoittoja kertyi ennen veroja yhteensä noin 5000 eurolla ja myyntitappioita 2400 eurolla.
 • Vaihtoehtosista sijoituksista lunastin jälleen S-Ryhmän osuuksia. 
 • Tein merkittävän sijoituksen kotimaiseen kiinteistörahastoon ja lunastuksen kotimaisesta hoivakiinteistörahastosta, josta pääoma palautuu vuoden 2020 puolella.
Osakesalkun tuotto

Tämä blogikirjoitus on lähes ainoa kerta vuoden aikana kun tarkastelen salkun suhteellista tuottoa. 15.12.2019 mennessä olin tallettanut salkkuuni 142 000 euroa ja salkun arvo oli 255 000 euroa. Realisoimaton tuotto oli siis 113 000 euroa eli 80 prosenttia.

Vuonna 2019 osakesalkun tuotto oli karkeasti laskettuna 21 % (2018: -5 %, 2017: 5 %, 2016: 16 %, 2015: 13,8 %). (Loppuarvo-(Alkuarvo+Pääoman lisäys))/(Alkuarvo+Pääoman lisäys)

Vaikka Helsingin pörssi ei olekaan täysin oikea vertailukohta omaan salkkuuni, se nousi vuoden 2019 aikana noin 20 prosenttia osingot huomioonottaen. Voitin Helsingin pörssin tuottoindeksin siis täpärästi. Ottaen huomioon liian suuren käteispainon salkussani, olen melko tyytyväinen vuoden 2019 prosentuaaliseen tuottoon.

Vuoden 2020 tavoitteet
 • Osakesalkun arvo 275 000 euroa.
 • Omaisuuden arvo 480 000 euroa.
 • Osinkotulot verojen jälkeen 7200 euroa.
 • Kassavirran virittäminen ulos eri omaisuuslajeista.
Oikeanlaisten ja riittävän haastavien tavoitteiden asettaminen käy vuosi vuodelta vaikeammaksi. Suotuisan markkinan ansiosta ylitin vuonna 2019 asettamani tavoitteet reilusti. Markkinan kehityssuuntaa on kuitenkin lähes mahdotonta arvioida. Kun markkinan vaikutus salkun arvoon ja omaisuuden arvoon on suuri, tavoitteiden asettaminen niille ei ole mielekästä. Siksi toiminnallisten tavoitteiden, esimerkiksi yhden sijoitusasunnon hankinta, asettaminen olisi järkevämpää. En halua laajentaa asuntosijoitustoimintaani, ja siksi toiminnallisena tavoitteena yksinkertaisesti on jatkaa sijoittamista sijoitusstrategiani mukaisesti ja virittää kassavirtaa ulos eri omaisuuslajeista.

Vuoden 2020 osakemyynnit

Strategiani mukaisesti pyrin myymään yhden alisuoriutujan ydinsalkusta vuosittain varmistaakseni salkun laadun. Vuonna 2019 toteutin linjaamani osakemyynnit. Myin HKScanin, Ratoksen ja Vaq-tecin osakkeet. Myyntien ajoituksessa olisin voinut onnistua paremmin, pitää osakkeet hieman pidempään. Päätavoite suunnittelemillani osakemyynneillä on välttää tarrautuminen yhtiöihin, jotka eivät sovi salkkuuni tai joita ei arvioni mukaan kannata omistaa.

Vuodelle 2020 kandidaatteja ovat:
 • H&M tai Byggmax - vähennä vähittäiskaupan painoarvoa salkussa.
 • F-Secure - yhtiö ei maksa osinkoa.
 • Rapala tai Oriola - paranna salkun laatua luopumalla heikoista yhtiöistä.
***
Rakenna itsellesi tuottava osakesalkku. Lue Vaurastumisen välineet.

6 kommenttia:

 1. Gotler9.1.20

  Teillähän on ollut mahtava salkku tuotto . Kovasti onnea.
  Hyvää vuoden alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taaksepäin on aine helppo katsoa - tärkeintä on katse eteenpäin. Onnea sijoituksiin!

   Poista
 2. Onnittelut hienosta vuodesta! Viime vuonna oli aika vaikeaa epäonnistua :)

  Oletko varautunut millään lailla markkinoiden laskuun, eli onko esim. käteiskassaa valmiina?

  Entä oletko kiinnostunut osakesäästötilistä? Ainakin seurailet osinkotuloja tarkasti, joten voisiko OST:stä olla hyötyä? Itse laitoin 50 000 euroa jo kiinni, tuli ehkä innostuttua vähän liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ylihajautettu salkku seurailee aikalailla markkinoita. Suhteessa Helsingin pörssiin omia virheitäni paikkasi amerikkalaisten osakkeiden hyvä kehitys salkussani.

   Osakkeisiin korvamerkittyä käteiskassaa minulla on tällä hetkellä noin 15 000 € ja hätärahasto on tarvittaessa käytettävissä, noin 25 000 euroa. Sen lisäksi voi toki ottaa luottoa, jota on käytettävissä 50 000 €.

   En ole vielä oikein tullut minkäänlaiseen lopputulemaan OST:n osalta. Jos aion siirtyä pääomatulojen kerryttäjästä niiden käyttäjäksi, OST ei oikein palvele sitä.

   Teit hyviä valintaoja OST:hen!

   Poista
  2. Totta, jos meinaat alkaa käyttämään osinkotuloja pääasiallisena tulonlähteenä, niin OST ei tähän oikein sovi. Itsellänikin on jotain tuollaisia pääomilla elämisen ajatuksia ollut, mutta ajattelin että osa salkusta voi silti olla OST:nä, koska se on kuitenkin sen verran pieni osa... Lisäksi kiinnostaa tehdä tällainen "korkoa korolle" kokeilu omilla rahoilla OST-kuoren sisällä :)

   Tsemppiä sijoitusvuoteen!

   Poista
  3. OST on minullakin edelleen harkinnassa muutamia tarkoitusperiä varten: "spekulointia" varten tai "kassara johon en koske". Juuri nyt minulla ei ole laittaa suurempaa aloituspanosta niin katson mitkä ovat sijoittajien ensivaikutelmat ja punnitsen rauhassa omia vaihtoehtoja. Tammikuussa pitäisi irrota 30 k€ kiinteistörahastosta, joten siinä on mahdollisesti alkupääomaa OST:lle.

   Poista