perjantai 23. elokuuta 2019

Mitä tehdä S-junalle ja pikavipeille?

S-juna on hiipunut

Suuri osa S-ryhmän osuuskaupoista on lopettanut maksamasta osuusmaksulle korkoa. Monet osuuskaupoista lopettivat maksamisen jo viime vuonna, jolloin lunastin useat jäsenyydet ja sijoitin rahat uudelleen. Alunperin olin sijoittanut neljääntoista jäsenyyteen. Tänä vuonna sain osuusmaksun korkoja vain neljästä osuuskaupasta.

S-juna vaikuttaa siis hiipuneen. Se on sääli, koska S-ryhmän osuuskaupan osuudet olivat suhteellisen turvallinen, ymmärrettävä ja pieni sijoitus S-bonuksia innoissaan keräileville suomalaisille. Neljän vuoden aikana sain yhteensä lähes 360 euroa osuusmaksun korkoja. Tuotto oli kohtuullisen hyvä, mutta ehkäpä vaivaan nähden vaatimaton.

Oma villi veikkaukseni on, että osuuskaupat ravistelevat sijoittajat pois jättämällä koronmaksun väliin muutamaksi vuodeksi. Sijoittajat lunastavat jäsenyytensä ja tämän jälkeen osuuskaupat alkavat jälleen maksaa taas osuusmaksulle korkoa. Minä poistun junasta lähes kokonaan ja lunastan kaikki osuusmaksun koronmaksun lopettaneet jäsenyydet.

Kulutusluottoihin tulee korkokatto

Olen sijoittanut merkittävän summan, 16 000 euroa, pikavippejä tarjoavien yritysten osakkeisiin. Nämä yhtiöt ovat maksaneet 7-10 prosentin vuotuista tuottoa ja maksu on tapahtunut kuukausittain. Nämä sijoitukset ovat olleet minulle osakemarkkinoista riippumaton vaihtoehtoinen sijoitus. Kulutusluotot ovat kohdanneet poliittisia haasteita jo aiemmin. Viime vuonna puhuttiin veroprosentin noususta, mutta verottaja linjasi toisin. Ehdin lunastamaan sijoituksiani tällöin 4000 eurolla. 

Nyt, kaikkiin kulutusluottoihin tulee 20 prosentin korkokatto. Tämä ajaa pikavippiyritykset kilpailullisesti ahtaampaan nurkkaan ja tekee perusliiketoiminnasta mahdollisesti kannattamatonta. Vaikka useimmat pikavippiyritykset ovat varautuneet lakimuutokseen lanseeraamalla uusia lainatuotteita erityisesti niin kulittajille kuin yrityksillekin, on sijoittajan arvioitava ovatko pikavippiyritykset yhä elinvoimaisia maksamaan korkeaa osinkoa.

Toistaiseksi seuraamieni yritysten liikevaihto ja tulokset ovat kehittyneet hyvin. En aio lähteä lunastamaan sijoituksia yhtiöistä kokonaisuudessaan. Saatan ottaa ulos tonnin tai kaksi ensialkuun ja seurata yritysten talouden kehitystä. Yhtiöiden talousraportointi sijoittajien suuntaan on ollut kiitettävän avointa. Sijoittajan kannalta on sääli, että puutteellista talouskasvatusta korvataan lainsäädännöllä ja näin jälleen valtion holhous yksilöihin ja yrityksiin kasvaa.

***
Jos pohdit mihin sijoittaisit rahat S-junasta, lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti