sunnuntai 18. elokuuta 2019

Ruotsalainen valaistusyhtiö - Fagerhult

Pyrin jatkuvasti etsimään laadukkaita yrityksiä Suomen, Tukholman ja Yhdysvaltain pörsseistä. Yksi yritys, jota olen pidempään silmäillyt on ruotsalainen Fagerhult. Se valmistaa, myy ja markkinoi valaistusratkaisuja. Fagerhultilla on kolme liiketoimintasegmenttiä: ulkovalaistus, sisävalaistus ja vähittäiskaupan valaistusratkaisut. Näissä segmenteissä ja eri maantieteellisillä alueilla Fagerhult operoi useilla eri brändeillä. 60 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee sisävalaistuksesta. Fagerhult pyrkii kasvamaan ulkovalaistuksen alueella.

Vuoden alussa Fagerhult osti italialaisen Iguzzini valaisinyhtiön. Kauppahintaa on pidetty melko kalliina, vaikka Fagerhult vahvistaa näin asemaansa ulkovalaistuksessa ja Etelä-Euroopan markkinoilla. Kaupan myötä Fagerhult nousee yhdeksi suurimmista valaisinyhtiöistä. Samalla Fagerhult laski liikkeelle omia osakkeitaan rahoittaakseen kaupan.

Fagerhultin osaketta on pidempään pidetty kalliina. Osakekurssi on tullut huipputasoiltaan alas. Tällä hetkellä suurimpia riskejä ovat rakennusmarkkinoiden jäähtyminen, kilpailun kiristyminen, melko kallis ja suuri yritysosto sekä  Rakennusmarkkinan hidastuminen saattaa näkyä jo yhtiön ensimmäisen kvartaalin myyntiluvuissa.

Fagerhult on laadukas yhtiö. Osinko on kasvanut vuodesta 2013. Fagerhultin myynti ja tulos ovat kasvaneet vähintään vuodesta 2014 saakka. Sen liiketulos on korkealla yli 10 prosentin tasolla. Fagerhultin alhaisempi kurssitaso, mahdollinen Iguzzini yritysoston onnistuminen ja LED-valomarkkinan kasvu. Myynnin maantieteellistä jakaumaa katsottaessa Fagerhultilla on paljon kasvumahdollisuuksia Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

Fagerhultia lukuina:
  • Yhtiön liikevaihto oli noin 560 miljoonaa euroa vuonna 2018. 
  • Fagerhultin liikevaihto oli vuonna 2015 vajaa 400 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu on viime vuosina pienentynyt.
  • Viimeisimmän Iguzzini yritysoston myötä liikevaihto nousee kerralla 40 prosenttia.
  • Liikevoittoprosentti on säilynyt yli kymmenen viimeiset viisi vuotta.
  • Fagerhultin pääomistaja on lähes 45 prosentin osuudella Latour, joka on ruotsalaisen miljardöörin sijoitusyhtiö. Myös Latouriin voi sijoittaa Tukholman pörssissä. 
  • Tällä hetkellä Fagerhult tarjoaa 3,5 prosentin efektiivisen osinkotuoton.
  • Osake on arvostettu 15 P/E luvulla.
Fagerhult julkaisee osavuosikatsauksen 22.8. Katson ehdottomasti Fagerhultin tuloksen. Ajoituksellisesti syklisiin osakkeisiin sijoittaminen nyt tuskin on paras valinta, vaikka toiveita muusta herättelinkin hiljattain. En lisää salkkuuni uutta pääomaa tällä hetkellä, mutta aion kuitenkin jatkaa käteisvarojeni sijoittamista sijoitusstrategiani mukaisesti. Fagerhult olisi mielenkiintoinen lisäys, vähintäänkin pienen seurantaposition arvoinen.

***
Seuraa Tarinaa vaurastumisesta Twitterissä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti