sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Lopetan talletukset osinkosalkkuuni

Kuten kaikki hyvin tietävät osakemarkkinat ovat nousseet viimeisen vuosikymmenen ajan. Epäonnistuneistakin sijoituksista huolimatta osakkeiden arvonnousu ja osingot ovat kasvattaneet omaisuuteni arvoa lähes sadallatuhannella eurolla. Olen lisännyt jatkuvasti salkkuuni uutta pääomaa tilipussistani, keskimäärin tuhat euroa kuukaudessa. Olen ajatuksissani tullut siihen lopputulemaan, että laitan pääoman lisäykset toistaiseksi jäihin. Kerrytän lisää käteistä.

Olen odottanut osakemarkkinoiden käännettä jo useamman kerran ja usean vuoden ajan. Arvioin, tai paremminkin arvaan, jälleen, että osakesijoittajalla on vaikeammat ajat edessä päin. Syklisten yhtiöiden, esimerkiksi Wärtsilän ja Cramon, osakkeista on puhallettu ensimmäiset ilmat pois. Lasku todennäköisesti vielä jatkuu. Ajatukseni on, että en lisää altistustani mahdolliselle pörssilaskulle. Lähiaikoina pyrin myös arvoimaan tulisiko minun myydä joitakin sijoituksia. Ensimmäinen toimenpide on kuitenkin talletusten jäädyttäminen.

Osinkosalkussani on noin 12 000 euroa käteistä, pankissa sijoituksiin korvamerkittyä rahaa on 5000 euroa odottamassa sopivaa sijoituskohdetta ja lisäksi minulla on hätärahasto, joka lähenee tällä hetkellä 25 000 euroa. Osinkosalkkuni käteisestä puolet on lainattuna vaihtoehtoiseen sijoitukseen. Tulenkin sijoittamaan käteisen hiljalleen osakkeisiin ja maksan velkani osinkosalkulle takaisin. Jos sijoitan käteisen 1000 euron kuukausitahtia varat riittävät vuoden ajaksi. En aseta talletusten jäädyttämiselle määräaikaa, vaan olen joustavasti valmis tekemään talletuksia tarttuakseni avautuviin mahdollisuuksiin.

Päätökselläni jäädyttää talletukset osakesalkkuun on luonnollisesti suuri vaikutus tavoitteideni saavuttamiseen lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Osinkotuloni eivät todennäköisesti tule merkittävästi kasvamaan ensi vuonna. Haluan kuitenkin ostaa laatu- ja osinkoyhtiöitä halvalla enkä kalliilla hintaa. Ehkäpä minun ei tarvitse myöskään todeta olleeni typerys ostettuani osakkeita ennätyskorkealla arvostustasolla.

4 kommenttia:

 1. Kieltämättä pitkä nousukausi ja monet epävarmuustekijät ovat saaneet ajattelemaan vaihtoehtoja jatkon suhteen. Itse olen myös huolissani siitä että jos nyt alan odottamaan oikeaa aikaa, niin sitä ei ikinä tule ja kaikki tuotot jäävät saamatta.

  Päätöksen tekeminen on vaikeaa ja joudut kantamaan yksin vastuun ratkaisuista. Vaihtoehtoja ovat tällä hetkellä lainojen lyhentäminen, käteisen säästäminen ja lisäsijoitusten tekeminen. Ehkä viiden vuoden kuluttua pystytään arvioimaan oliko ratkaisu oikea, varmaa on ainoastaan se että mielipiteitä ja neuvoja tulee eniten ihmisiltä joilla ei ole sijoituksia laisinkaan.

  Tärkeintä on se että uskaltaa noudattaa omaa strategiaa ja kantaa vastuu omasta ratkaisusta. On valinnat hyviä tai huonoja niin todennäköisesti olet taloudellisesti vahvemmassa asemassa tulevaisuudessa, kuin jos olisit jättänyt päätökset kokonaan tekemättä.

  VastaaPoista
 2. Olen miettinyt itse ihan samaa ratkaisua, mutta en ole saanut itseäni vielä täysin vakuutettua ratkaisun järkevyydestä. Vaihtoehtona on 150k€ velkataakan lyhentäminen joka olisi ehdottomasti kannatettava teko, mutta korkojen ollessa alhaalla se ei tunnu läheskään yhtä tuottavalta toiminnalta. Päätös pitäisi kuitenkin tehdä ennen kuin saa kantapään kautta kokea markkinoiden romahduksen ja korkojen nousun.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi26.7.19

  Ostojen lopettaminen markkinakäännettä ennustamalla ei ole järkevää sijoitustoimintaa, jos aiempana systemaattisena strategiana on ollut nimenomaan ajallisesti hajautetut, kuukausittaiset ostot. Jatkuvien ostojen vahvuus on juuri siinä jatkuvuudessa, koska osakemarkkinat kuitenkin kasvavat huomattavasti pitemmän aikaa kuin laskevat. Muistan hyvin kuinka bloggarikollegasi Rikas erakko teki vastaavan päätöksen n. vuonna 2016 tai 2017 ja myi lisäksi koko osakesalkkunsa, koska negatiivisia talousuutisia oli niin paljon liikkeellä. Voidaan vaan arvata kuinka paljon tuottoa hän on menettänyt näinä viime vuosina tämän "näkemyksen ottamisen" takia. En ole sen koommin häntä enää seurannut. Lisäksi tälläkin hetkellä moni analyytikko uskoo että osakemarkkinoiden laajamittaiseen korjausliikkeeseen voi mennä vielä monia vuosia ja ne vuodet on pitkiä makuuttaa rahaa tilillä (Bank of Norwegianinkin) inflaation syöminä. Eli sinuna harkitsisin vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Jatkan ostoja vielä salkussani jo olevalla käteisellä ja myymällä epäonnistuneita sijoituksia.

   Poista