keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Osta vain ja unelmoi

Sijoituspäiväkirja

Huhtikuu 2020

Huhtikuuta osakemarkkinoilla leimasi toipuminen karmeasta pudotuksesta. Toipuminen oli lähes yhtä rivakkaa kuin maaliskuun lasku. Moni hidasliikkeinen pitkällä aikavälillä sijoittava on varmasti jäänyt paitsi kovien päivämuutosten tarjoamista tuotoista. Oma salkkunikaan ei ole vielä toipunut koronakriisiä edeltävälle tasolleen. Se johtuu pitkälti huonoista päätöksistä, joita tein maaliskuussa sillä oletuksella, että koronakriisi olisi osoittautunut huomattavasti lievemmäksi. Ostin syklisiä osakkeita, jotka tällaisessa tilanteissa laskevat muita enemmän. Niiden toipuminen huhtikuun lopussa on ollut kuitenkin nopeaa. Kesken voimakkaan heilunnan en ole ottanut kunnolla spekulatiivisia positioita satelliittisalkussani. Olen niitä kuitenkin viimeisen parin viikon aikana ottanut lähes normaaliin malliin.

Käsittelin ostoksiani muutamissa aiemmissa Unleash the cash-sarjan kirjoituksissa:

“Huhtikuun alussa ostin amerikkalaisen spin-offin Carrierin osakkeita osinkotuloista kertyneillä dollareilla sekä tein lisäyksen Husqvarnaan myytyäni ruotsalaisen henkilöstöpalveluyrityksen Wise Groupin osakkeet. En siis vielä käyttänyt uutta pääomaa ostoksiin, vaan uudelleen sijoitin osingot ja vaihdoin huonosti markkinatilanteeseen sopivan ja vaikeuksissa olleen yhtiön mielestäni hieman laadukkaampaan. Jos maaliskuussa nähty kuoppa oli kurssipohja, mitä suuresti epäilen, suurostokset menivät osittain sivu suun. Näen pikemminkin tilaisuuden myydä muutaman omistuksen ja ostaa ne mahdollisesti edullisemmin takaisin.”

Ostin osinkosalkkuuni saksalaisen KSB:n osakkeita viisi kappaletta 232 eurolla kappaleelta. Yhtiö valmistaa pumppuja ja venttiilejä. Merkittävä osa yhtiön liikevaihdosta tulee öljyn-, kaasun- ja energiantuotannon aloilta, mutta yhtiön tuotteet ovat kriittisiä ja kuluvia komponentteja myös vesihuollossa ja talotekniikassa. Olen tarkkaillut yhtiötä jo pitkään. Sen osake on parhaimmillaan noteerattu yli 600 euron hintaan. Viime vuonna yhtiö teki hyvän tuloksen, se on vanha perheyhtiö ja maksaa tänä vuonna kohtuullisen osingon. Vaikka liiketoiminta on syklistä, halusin ryhtyä omistajaksi lähes 10 vuoden pohjahintaan.”

Lisäksi ostin varovasti 100 kappaletta Wärtsilän osakkeita lisää. Tingin jo aiemmin asettamastani 6 euron tavoitehinnasta. Maksoin osakkeista 6,5 euroa kappaleelta ja sain näin laskettua hieman keskiostohintaani. Erehdyin myymään Byggmaxin osakkeet, joka toipui pohjalukemistaan. Kurssi kuitenkin jatkoi heti myynnin jälkeen nopeasti ylöspäin. Rautakauppa on käynyt, kun ihmisillä on ollut aikaa ja remonttihommat ovat yksi harvoista huveista koronan sulkemassa taloudessa.

Kuun puolivälin seurannassa kirjasin osakesalkun arvoksi 212 000 euroa ja omaisuuden arvoksi 403 000 euroa. Kuun lopussa osakesalkun arvo oli jo kymppitonnin korkeammalla. Elämme erikoisia ja mielenkiintoista aikaa, jossa voi menettää tai luoda omaisuuksia. Vaikka olin mukana vuoden 2008-2009 finanssikriisissä, tämä on uusi ja erilainen tilanne. Kriisi vaikuttaa suoraan ja voimakkaasti kuluttajakysyntään, joka lopulta ohjaa lähes kaikkien toimialojen ja yritysten toimeliaisuutta. Tulevaisuus taitaa olla sumuisempi kuin koskaan kymmenen vuoden sijotusurani aikana.

***
Kaataako korona seinät päälle? Onko jo kova matkakuume? Nyt on aika uneksia. Osta, lue, haaveile ja toteuta Lähtö Suomesta. Julkaisu nyt 20 % alennuksella 3.5.2020 saakka. Lunasta alennuskoodilla Korona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti