lauantai 11. huhtikuuta 2020

Unleash the cash - kohti suunnitelmaa

Osakekurssit ovat toipuneet voimakkaasti maaliskuun alkupuolen äkkijyrkästä laskusta. Kuten parin viime viikon takaisessa kirjoituksessa maalailin lähtökohdiksi sijoitustoiminnalleni markkinalaskussa, oletan viimeaikaisen nousun olevan pomppu, jonka jälkeen kurssit jatkavat matkaa alaspäin. Kurssilasku jatkunee, kun sijoittajat ymmärtävät osavuosituloksista ja bruttokansantuotteen pudotuksista minkälaista vahinkoa korona on aiheuttanut taloudelle. Tämänhetkisen pompun myötä markkinat hinnoittelevat vain yhdeksän prosentin laskua tuloksiin, kun katsotaan amerikkalaisten yhtiöiden markkinaodotuksia.

Huhtikuun alussa ostin amerikkalaisen spin-offin Carrierin osakkeita osinkotuloista kertyneillä dollareilla sekä tein lisäyksen Husqvarnaan myytyäni ruotsalaisen henkilöstöpalveluyrityksen Wise Groupin osakkeet. En siis vielä käyttänyt uutta pääomaa ostoksiin, vaan uudelleen sijoitin osingot ja vaihdoin huonosti markkinatilanteeseen sopivan ja vaikeuksissa olleen yhtiön mielestäni hieman laadukkaampaan. Jos maaliskuussa nähty kuoppa oli kurssipohja, mitä suuresti epäilen, suurostokset menivät osittain sivu suun. Näen pikemminkin tilaisuuden myydä muutaman omistuksen ja ostaa ne mahdollisesti edullisemmin takaisin.

Kun pääsin maaliskuun loppupuoliskolla takaisin jaloilleni, tein satelliittisalkussani joitakin onnistuneita lyhytaikaisia spekulaatioita. Kauppoja olen tehnyt pienellä panoksella ja nopeasti voitot kotiuttaen. Useammat osakkeet olenkin myynyt aivan liian varhain. Ostin ja myin esimerkiksi Scandicia 30 kruunun molemmin puolin, mutta matka 50 kruunuun jäi minulta tekemättä. Satelliittisalkussa minulla on puolet käteisenä. Koitankin enemmän hyötyä ennennäkemättömän voimakkaista kurssiliikkeistä muutama arpalappu kerrallaan.

Samanaikaisesti olen koettanut hahmotella aiempaa yksityiskohtaisempaa suunnitelmaa ja ostoslistaa. Molemmat ovat vielä työn alla, mutta hahmottelen alle alustavia ajatuksiani:

 • Mahdollinen myynti: Byggmax. Yhtiö perui osinkonsa ja rakentaminen vähenee laskumarkkinassa vai rakentavatko ihmiset enemmän karanteenissa ja jatkavatko vapaat ruotsalaiset kulutusta koronasta huolimatta?
 • Myynti kuolleen kissan pomppuun: Omistamani ruotsalaisen konsulttiyhtiö BTS Groupin kysyntä vähenee takuulla nykyisessä markkinatilanteessa. Nyt olisi hyvä tilaisuus irtautua yhtiöstä voitolla.
 • Alustava ostoslista ja tavoiteostohinta:
  • Wärtsilä - alle 6 euroa.
  • Cargotec - alle 16 euroa.
  • Oriola - alle 1,65 euroa.
  • Terveystalo - alle 8 euroa.
  • Etteplan - alle 7 euroa.
 • Ostoslistaa aion jatkaa vielä viidellä muulla yhtiöllä, jotka ovat jo salkussani.
 • Kurssilaskun myötä on aika silmäillä myös sellaisia yhtiöitä, jotka ovat olleet tarkkailulistalla, mutta eivät ole täyttäneet vaatimuksia arvostuksen tai osinkotuoton osalta. Tällaisia kiinnostavia ostoslistalle arvioimiani yhtiöitä ovat esimerkiksi suomalaiset Harvia ja Olvi, ruotsalaiset Dustin ja Beijer Ref sekä amerikkalaiset Snap-On ja Restaurant Brands International.

Nordeassa olevassa salkussani olen jatkanut suunnitelmani mukaisesti ostoksia pienissä erissä etenkin voimakkaasti laskeneisiin REIT-yhtiöihin. Perintörahoilla perustetussa Degiron salkussa olen tehnyt pienissä erissä lisäyksiä olemassa oleviin positioihin, ostoksen kerrallaan kerran tai kaksi viikossa. Olen ostanut muun muassa Westrockia (WRK), EPR Propertiesia (EPR) ja Kontoor Brandsia (KTB). Ne ovat yhtiöitä, jotka ovat tähän mennessä maksaneet korkeaa osinkoa, mutta eivät sijoitu laatuasteikolla välttämättä kovinkaan korkealle.

Onnea heiluvien kurssien kesytykseen!

***
Lue Vaurastumisen välineet. Hanki 10 vuotta sijoituskokemusta haltuun helposti ja halvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti