torstai 16. huhtikuuta 2020

Viime vuoden verot, tulot ja bonukset

Verotiedoilla on tapana retostella julkisuudessa vasta syksyllä, mutta tulot ja verot ovat koronakriisissä entistäkin ajankohtaisempia asioita. Jos ei ole tuloja, ei makseta veroja. Ansio- ja pääomatuloni ylsivät viime vuonna uuteen ennätykseen. Eniten pääomatulojen siivittämänä. Kun yhtiöt tänä vuonna leikkaavat, lykkäävät tai lakkauttavat osingonmaksuaan ja kurssilaskun vuoksi ei kerry yhtä suuria myyntivoittoja, pääomatuloni tulevat todennäköisesti ensi vuoden veroilmoituksessa pienenemään.

Kuinka osallistun veronmaksullani koronakriisin rahoittamiseen?

Ansiotulot ja verot

Viime vuonna ansiotuloni nousivat hieman yli 110 000 euroon ja eläkevakuutus- ja työttömyysturvamaksujen jälkeen verotettavat ansiotuloni jäivät hieman yli 100 000 euroon. Ansiotuloani nostaa huomattavasti vapaa autoetu, jonka arvo lasketaan verotettavaksi ansiotuloksi. Sen seurauksena bruttopalkasta jää käteen minulle reilusti alle puolet. Valtion tuloveroa ja kunnalisveroa maksoin noin 36 000 euroa.

Jos palkkani on kohtuullisen hyvä, yhtiön maksamat bonukset eivät sitä ole. Tai ainakin olen ollut sellaisessa yrityksessä töissä, jossa mahdolliset onnistumiset palkitaan avokätisemmin. Huhtikuun palkanmaksussa tilittyivät juuri viime vuoden bonukset. Minulla oli mahdollisuus ansaita yhtä kuukautta vastaava palkka. Viime vuonna minulle maksettiin bonusta noin 3000 euron edestä verojen jälkeen ja tänä vuonna bonus jäi reilusti alle kahteen tuhanteen. Ne menevät lisäpääomaksi sijoitettavaksi nyt enää vain hieman halventuneisiin osakkeisiin. Muista sinäkin säästää ja sijoittaa bonukset!

Pääomatulot ja verot

Vaikka vuoden 2019 verotusta ei ole vielä vahvistettu ja pääomatulojen veroilmoituksessa on aina eniten työtä, pystyn avaamaan pääomatuloja ja verotusta pääpiirteissään. Verotettavat pääomatuloni olivat vuonna 2019 noin 36 000 euroa. Pääomatulot jakaantuivat, verottajan määrittelmien mukaan, seuraavasti eri lajeittain: Myyntivoitot 10 000 €, osinkotulot 6000 €, vuokratulot 10 000 €, korkotulot 2000 € ja ulkomaantulot 8000 euroa. Ulkomaantulot pitävät sisällään pääasiassa osingot ulkomaisista pörssiyhtiöistä ja korkotulot korkotuottoja vaihtoehtoisista sijoituksista.

Muutamana aiempana vuonna verotettavat pääomatulot ovat olleet noin kymppitonnin pienemmät. Vuoden 2019 nousua selittää myyntivoittojen voimakas kasvu, mikä puolestaan johtuu pääasiassa Titanium Hoivarahaston myynnistä, josta kotiutui noin 5000 euron myyntivoitto. Myös DNA ja Cramo lunastettiin pörssistä ja salkustani. Myös vuokratulot kasvoivat, koska niihin ei kohdistunut suuremmin remonttikuluja tai tyhiä kuukausia muutamaa lukuunottamatta. 36 000 euron pääomatuloista maksan siis yli 11 000 euroa veroja, kun tähänkin tulolajiin iskee progressio. Ehkäpä alkaa olla aika harkita osakesäästötiliä progression alaisten pääomatulojen pienentämiseksi. Olen onneksi laittanut mätkyjä varten hieman rahaa sivuun.

Maksan siis vuodelta 2019 veroja noin 37 000 euroa. Tähän päälle tulee vielä laskea maksamani (ja työnantajan maksamat) eläkevakuutusmaksut, työttömyysvakuutusmaksut ja saurasvakuutuksen päivärahamaksu. Kun nämä summataan yhteen, laskin näyttää noin 11 000 euroa. Veroja ja veroluonteisia maksuja, tilitän siis yhteensä 48 000 euroa. Tällä rahalla kävin kirjastossa puolikymmentä kertaa viime vuonna ja voihan tuota summaa jyvittää vaikkapa Huoltovarmuuskeskuksen suojamaksuhankintoihin.

***
Lue Vaurastumisen välineet ja sijoita - hanki palkkasi rinnalle muhkeat pääomatulot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti