perjantai 27. maaliskuuta 2020

Unleash the cash - lähtökohdat

Kun olen viime heinäkuusta kerryttänyt käteistä ja jarrutellut kevyesti osakesijoitusten kanssa, alan hiljalleen muuttaa suuntaa. Viime viikolla julkaisin raamit suunnitelmalleni aloittaa tavanomaista vauhdikkaampi pääoman lisääminen salkkuuni: tulivoimaa riittää usean tuhannen euron osakeostoille seuraavan vuoden ajalle. Vaikka olen jo ostoja tehnyt, olen koettanut ottaa tehdä selkoa itselleni tilanteesta samalla yksityiskohtaisempia suunnitelmia luonnostellen ja yhtiöitä tutkien.

Lähden toiveekkaasti markkinoille seuraavista lähtökohdista:
  • Näen tilanteen ostopaikkana. Arvioin, että koronavirus on ohimenevä tilanne, joka tarjoaa pitkäjänteiselle kassavirta- ja osinkosijoittajalle ostopaikan.
  • Koska valtioiden toimet koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja toimien vaikutus talouteen ovat epäselviä, sijoitan markkinoille vähitellen ja vaiheittain.
  • Etenen usealla eri strategialla. Nordnetissa ostan valikoituja osakkeita 1-2 erässä kuukausittain. Degirossa ja Nordeassa ostan osakkeita hyvin pienissä erissä viikoittain. Nordnetissa ostan lisäksi päivittäin rahastoja, jotka sijoittavat eniten kärsineille sektoreille ja maihin.
  • Osakeindeksit ovat mielestäni edelleen tasolla, josta ne voivat tulla reilustikin alaspäin, useita kymmeniä prosentteja. Vapaapudotuksen jälkeen markkinat ovat alkaneet etsiä uutta tasoa, mutta taloudellisten vaikutusten realisoituessa (liikevaihdot ja tulokset tulevat laskemaan, lainoja kaatuu sijoittajien ja pankkien kannettavaksi, yrityksiä menee konkurssiin) kurssit todennäköisesti näkevät vielä toisen ellei kolmannenkin tasokorjauksen. Ennen uutta tasokorjausta alaspäin, näemme todennäköisesti lyhyen, viikon tai kaksi kestävän, spurtin ylöspäin.
  • Hyödynnän väliaikaista kurssinousua realisoimalla salkustani muutamia sijoituksia, jotka eivät paikkaansa ansaitse. Näin saan vielä lisää ostovoimaa massiivisen käteiskassaani. Juuri nyt suuri osa osakkeista on ottanut suuren pompun ensimmäisestä pohjastaan ja voisi olla ensimmäinen paikka myydä muutamia positioita?
  • Millainen vaikutus koronalla on talouteen ja sitä kautta osakemarkkinoihin? Ääritapauksessa virus ajaa maailmantalouden pitkäaikaiseen, syvään ja yhteiskuntia ravisuttavaan lamaan. Jo kertyneet ja koronaelvytyksessä kertyvät velkavuoret kurittavat taloutta tavalla, jota en osaa kuvitella. Myönteisemmässä skenaariossa Eurooppa ja Yhdysvallat saavat viruksen kuriin Kiinan ja Etelä-Korean tapaan ja talous tulee maahan jaloilleen. Molemmissa skenaarioissa tukeudun siihen ajatukseen, että yritykset ovat vielä tulevaisuudessakin välineitä, joilla omistava luokka saa tuottoa pääomalleen.
  • Koronavirus tuskin poisti aiempia, varjoon jääneitä, huolia talouden ja osakemarkkinoiden tilasta. Ne ovat vain jääneet virukseen liittyvän kielteisen uutisvirran piiloon ja virus todennäköisesti virittää ongelmien mittakaavaa suuremmaksi. On ennennäkemätöntä, että maat ja taloudet ovat kuukausia suljettuna ja pysäytettynä.
  • Arvo-osakkeet ja sykliset osakkeet on nähdäkseni painettu muita alemmas ja amerikkalaiset osakkeet voivat puolestaan olla edelleen yliarvostettuja useilla mittareilla. Toisaalta ihmisten elämään ja terveyteen liittyvä kriisi lamauttaa laaja-alaisesti kaikkeen ei välttämättömiin hyödykkeisiin kohdistuvaa kysyntää. Yhdysvalloista olisi löydettävissä enemmän laadukkaampia ja kulutustavarapainotteisempia yhtiöitä, joiden suhdannekestävyys on ehkäpä vankemmalla pohjalla.
Listan alussa kirjoitan ostopaikasta ja lopussa enteilen, että talouden aiemmat ongelmat tulevat suurimmiksi koronaviruksen myötä. Miksi siis sijoittaisin enää enempää osakkeisiin?  Syyt ovat osittain käänteisesti samat kuin syyt, joiden vuoksi en osannut myydä osakkeita huipulla. Lisäksi osaan kokemuksesta sanoa, että pohjilta ostaminen ja huipulla myynti on mahdotonta. Pelko ja ahneus ottavat molemmissa tilanteissa kovapäisemmästäkin sijoittajasta otetta. Pohjalla ei uskalla ostaa riittävästi, kun tilanne olisi kaikkein herkullisin. Huipulla ei raaski myydä, kun vaihtoehtoisia kohteita on niukasti ja salkku saavuttaa uusia ennätyksiä. Siksi tulen etsimään ja tekemään sijoituksia pari kertaa kuukaudessa yhtiöihin, joita haluan omistaa pitkällä aikavälillä tämänkin kriisin yli. 

Alkuvaiheen suunnitelmanani on tehdä pääsalkussa, Nordnetin osinkosalkussa, pieniä 800 euron lisäyksiä noin kolme kertaa kuukaudessa. Harkinnanvaraisesti pyrin valitsemaan ostokohteeksi osakkeen ja yhtiön, jota markkina on lyönyt ankarimmin tulevaisuudennäkymiin nähden. Ei ole helppoa määritellä valintakriteerejä tai tähän kuvaukseen sopivia yhtiöitä. Viimeksi ostin erät Fortumia (14,05 €) ja Konecranesia (14,77 €). Nordeassa tein pienen lisäyksen Ahlström-Munksjöhön päivää ennen positiivista tulosvaroitusta. Ensi viikolla on aika koittaa palata suunnitelman seuraavaan yksityiskohtaisempaan osuuteen.

***
Ota haltuun sijoittamisen perusteet ja niksit hyviin tuottoihin. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti