maanantai 30. maaliskuuta 2020

Olen maksanut asunnoista 40 %

Toisin kuin monet amerikkalaiset yhtiöt, oma henkilökohtainen talouteni ei ole kovinkaan velkaantunut mennessämme kohti taantumaa. Olen maksanut kaikista kolmesta ja puolesta asunnosta neljäkymmentä prosenttia. Velkaa minulla on jäljellä noin 168 000 euroa ja asuntojen arvo hankintahintaan arvostettuna on noin 280 000 euroa. Tarkemmin katsottuna pystyisin kuittaamaan asuntovelkani myymällä rahoitusomaisuuttani, joko osakkeita, rahastoja tai vaihtoehtoisia sijoituksia. Henkilökohtainen talouteni on siis nettovelaton.

Hiljattain neuvottelin lainani jälleen uudelleen. Sen seurauksena asuntolainamarginaali laski 0,6 prosentista 0,4 prosenttiin ja sijoitusasuntolainamarginaali 0,75 prosentista 0,7 prosenttiin. Tällä kertaa en pidentänyt maksuaikaa, joten kassavirtaa ei merkittävästi vapaudu muuhun sijoitustoimintaan. Perustelin pankille alemman marginaalin kohentuneella maksukyvyllä, alhaisemmalla markkinahintatasolla ja sijoitustoiminnan aloittamisella samassa pankissa, jossa asuntolainani ovat.

Kaksi ja puoli vuokra-asuntoa tuottivat vuonna 2019 bruttona hieman vajaan 10 000 euroa hoitovastikkeiden jälkeen. Täysin tyhjiä kuukausia oli kaksi. Lainalyhennyksiin ja korkoihin meni noin 4600 euroa sekä veroihin noin 2700 euroa. Kassavirtaa kymppitonnista jää siis noin 3300 euroa eli 280 euroa kuukaudessa. Teen toki muutamia pieniä vähennyksiä vuokratuloista korkojen ja hoitovastikkeiden lisäksi, mutta ne eivät sijoitustoiminnan tulokseen vaikuta merkittävästi.

Voin halutessani helposti velkaantua lisää asuntosijoituksiani vastaan käyttämällä pankin lyhennysjoustoa. Tämä tarkoittaa, että lainasta maksetaan ainoastaan korko ja lyhennys jätetään kokonaan maksamatta. Käytettävissä olevaa lyhennysjoustoa on lainoja vastaan noin 18 000 euroa. Jos ja kun osakemarkkinat laskevat lisää ja jos mittava käteiskassani on kuivunut ennen pohjakosketusta, tulen todennäköisesti käyttämään lyhennysjoustoa ennen Nordnetin superluottoa. Lähtökohtani sijoittamiselle alkaneessa laskumarkkinassa ovat siis tukevalla jalustalla.

***
Kun osakkeet laskevat, voi olla hyvä aika aloittaa sijoittaminen. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti