torstai 4. maaliskuuta 2021

Nyt minusta tuli sijoittaja - 3. osa

Osa 3: Erilaisella painolla osakesijoittamiseen

Nyt kun minusta on tullut sijoittaja, en saa palkkaa jokaisen kuun viidestoista päivä. Palkkani on sijoitustuotot eli korot, vuokrat, osingot ja myyntivoitot. Yli vuosikymmenen ajan olen säästänyt ja sijoittanut osakkeisiin, ostanut muutaman asunnon ja  tehnyt kokeiluja erilaisilla vaihtoehtoisilla sijoituksilla. Isän kanssa kannatti pikkupoikana lukea Kauppalehden pörssiosiota, koska osakkeista tuli minulle myöhemmin tärkeä harrastus ja nyt siitä on kehkeytymässä minulle ammatti. Työvälineenä minulla on lähes koko omaisuuteni, osakesijoittamisesta kiinnostuneena haluan hamuta tuottoja tästä ihmiskuntaa kutkuttavasta omaisuusluokasta.

Minulla on kaksi strategiaa osakemarkkinoilla: osinkosijoittaminen ja spekulatiivinen sijoittaminen. Osinkosijoittamisen tavoitteena on luoda kasvavat passiiviset osinkotulot, jotka kattavat elinkustannukset. Tässä blogissa olen pääasiassa käsitellyt osinkosijoittamista päiväkirjamerkinnöissäni. Spekulatiivinen sijoittamisen tavoitteena on luoda sijoitustuottoja hyötymällä osakkeiden hintamuutoksista, ostamalla ja myymällä osakkeita. Vaikka valtaosa pääomastani (~55 % koko varallisuudesta) hakee tuottoa osinkosijoittamisen strategialla, tulevaisuudessa tavoitteeni on luoda spekulatiivisella sijoittamisella huomattavasti allokaatiota suurempi osuus sijoitustuotoista.

Spekulatiivisessa sijoittamisessa haen vielä omaa tyyliäni. Tähän astisen toiminnan perusteella sen voisi parhaiten laittaa swing trading laatikkoon. Hyödynnän sijoituspäätöksiä tehdessäni fundamenttianalyysiä, pyrin tuntemaan yhtiöt joilla käyn kauppaa ja yksinkertaista teknistä analyysiä. Strategiani pitää sisällään, vielä toistaiseksi, kolme erilaista taktiikkaa: range, return to mean ja trend. Sovellan niitä eri tilanteissa oleviin osakkeisiin: vaihteluvälissä [range] kulkeviin osakkeisiin, ylimyydyt osakkeet (return to mean) ja nousevassa trendissä kulkevat osakkeet (trend). Olen määritellyt näihin tilanteisiin erilaiset osto- ja myyntikriteerit, vaikka ne eivät absoluuttisia olekaan. 

Käyn kauppaa kahdessa eri salkussa. Ensimmäinen sijoittaa suomalaisiin, ruotsalaisiin ja saksalaisiin yhtiöihin. Tammikuussa raportoin, millainen tämän salkun kehitys oli viime vuonna. Tämä salkku, kutsun sitä satelliittisalkuksi, on osa sijoituksiani Nordnetissa. Toisessa salkussa käyn kauppaa Yhdysvaltoihin listatuilla osakkeilla. Teen nämä sijoitukset huomattavasti alhaisempien kaupankäyntikustannusten vuoksi Degirossa. Eurooppalaisiin yhtiöihin sijoittavan satelliittisalkun toiminta oli kohtuullisessa vauhdissa siis jo viime vuoden ajan, joten se sai lentävän lähdön alkaneeseen vuoteen.

Spekulatiivinen sijoittaminen viimeisten kuukausien aikana  

Joulukuun aikana ajoin ylös spekulatiivisia sijoituksia myös amerikkalaisiin yhtiöihin. Salkku oli elänyt hiljaiseloa muutaman takaiskun ja ajanpuutteen vuoksi vuoden verran. Vanhojen virheiden vuoksi lähdin liikkeelle hieman takamatkalta, mutta helmikuun loppuun mennessä olin kirinyt salkun vihreälle. Otin joulukuussa käyttöön kehityksessä olevan strategian, taktiikat ja seurannan myös amerikkalaisten osakkeiden kanssa. Paljon mahdollisuuksia oli lipunut sormien välistä kesästä lähtien, mutta oli parempi lähteä mukaan myöhään kuin ei milloinkaan. Suotuisan momentumin ansiosta päätös on tähän saakka ollut onnistunut. Olen lyhyessä ajassa ottanut tuntumaa itselleni aiemmin vieraisiin yhtiöihin, joiden kurssikehitys on ollut vauhdikkainta.

Teen vielä toistaiseksi hyvin pieniä kertasijoituksia oston ollessa tuhannen euron molemmin puolin välittäjästä riippuen. Degirossa saatan tehdä lisäksi muutaman satasen lisäyksiä positioihin. Positiokoon pitäminen pienenä on ollut vanhojen tapojen orjuutta mutta eniten riskien hallintaa. Vähitellen olen kasvattanut sijoituksia isommaksi ja lisätä positioihin, jotka kehittyvät suotuisasti ja on ajateltu pidempiaikaisiksi spekulaatioksi. Käyn kauppaa pääasiassa osakkeilla, mutta joitakin kertoja salkussani on käynyt myös ETF:iä, esimerkiksi raaka-aineisiin (XAAG) ja MLP-yhtiöihin (SMLD) sijoittavat ETF:t. En ole lähtenyt vielä opettelemaan erikoisimpia fuutuurihimmeleitä, vaikka tarkoitus onkin. Spekuloidessani pyrin ostamaan osakkeita, joista joku on lähitulevaisuudessa valmis maksamaan enemmän tai joiden hintaa markkina heittelee järjen vastaisella tavalla.

Vuoden ensimmäiset kaksi kuukautta olivat kaksijakoiset. Tammikuun alussa tuottoja tuli pääasiassa eurooppalaisten sijoitusten kautta. Tässä näkyi pidempi pohjatyö. Tammikuun puolivälin jälkeen pääsin vauhtiin amerikkalaisten osakkeiden kanssa Spekulointi amerikkalaisilla osakkeilla otti pian suuremman huomion ja samalla huomio Eurooppaan notkahti. Osaksi sen takia ja samanaikaisesti eurooppalaiset osakepoiminnat satelliittisalkussa eivät tahtoneet onnistua ja laiminlöin useissa positioissa perussääntöjä. Helmikuun aikana tuotot satelliittisalkussa olivatkin heikot. Kun myöhemmin katsoin toimintani tason pettäneen, myin useita positioita palatakseni takaisin lähtöruutuun. Tarkastelujakson eli helmikuun lopussa sainkin taas hieman perusteita kasaan: esimerkiksi terävyyttä osakevalintaan ja stop-lossit paikoilleen.

Tilastoja kahdelta eri tililtä, aikavälillä tammi-helmikuu

Amerikkalaiset sijoitukset (Degiro)
Eri amerikkalaispörsseihin listatut yhtiöt

 • Treidejä: 72kpl.
 • Voittoja: 53 kpl (74 %).
 • Tappioita: 19 kpl (26 %).
 • Voitot: 2999 € (57 € per treidi).
 • Tappiot: 914 € (48 € per treidi).
 • Nettotuotto: 2085 € ennen veroja.
 • Keskimääräinen kaupan koko 750 €.
 • Omaa pääomaa salkussa oli 19 000 euroa.
 • Keskimääräinen pitoaika per treidi oli noin 9 päivää.
"Mitä kauemmaksi olen mennyt mukavuusalueeltani, sitä parempia ovat olleet sijoitustuotot."

Kolme kommenttia:
 • En tuntenut amerikkalaisia kasvuyhtiöitä riittävästi, jotta olisin tohtinut ottaa riittävästi näkemystä ja pitää positiot riittävän pitkään, trend-taktiikkaa soveltaen. Tämä näkyi lyhyenä keskimääräisenä pitoaikana, kauppojen suurena määränä ja positioiden pienenä kokona.
 • Myönteisenä puolena oli se, että minulla oli stop-loss toimeksianto asetettuna lähes kaikille positioille. Monta kertaa se oli asetettu liian lähelle, mutta useasti toimeksianto säästi minut kivuliaalta reippaammalta laskulta.
 • Pääsin hyvin vauhtiin amerikkalaisten kasvuyhtiöiden kanssa, vaikka näytän ehtineeni mukaan vain yön viimeisille hitaille. Minun on tarkkaan suojeltava salkun pääomaa, jos korkojen nousun myötä rotaatio kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin vauhdittuu. Helmikuun lopussa noin kolmasosa positioista oli arvo-osakkeissa, jotka tunsin verrattain hyvin.
Kolme tähtiosaketta: Ozon, Genmark Diagnostics, Cronos.
 
Eurooppalaiset sijoitukset (Nordnet), a.k.a. Satelliittisalkku
Suomi, Ruotsi, Saksa
 • Treidejä: 39 kpl.
 • Voittoja: 23 kpl (59 %).
 • Tappioita: 16 kpl (41 %).
 • Voitot: 1990 € (87 € per treidi).
 • Tappiot: 933 € (51 € per treidi).
 • Nettotuotto: 1054 € ennen veroja.
 • Keskimääräinen kaupan koko 1650 €.
 • Omaa pääomaa salkussa oli 21 000 euroa.
 • Salkun arvo hemikuun lopussa oli noin 24 000 euroa.
 • Keskimääräinen pitoaika per treidi oli noin 17 päivää.
Kolme kommenttia:
 • Tammikuun puolivälin jälkeen tunnuin menettäväni tuntuman markkinan pulssilta. Yritin kuitenkin kovasti, ja se oli virhe, koska osakevalintani eivät olleet onnistuneita. Avasin usean position osakkeissa, jotka olivat selkeästi laskutrendissä. Onnistuin niilläkin tekemään muutamia pieniä voittoja, mutta lopulta laskeva trendi vei voiton ja jäin istumaan punaisen rivin päälle. Tässä salkussa en ollut yhtä kurinalainen stop-loss toimeksiantojen suhteen. Tein siis kaksi perustavanlaatuista virhettä ja niiden vahingot pidätetään täysimääräisenä palkasta.
 • Salkkuun on vääräoppisesti jäänyt muutama punainen rivi, jotka minun olisi pitänyt myydä ennen tappion suurenemista. Kipuilen varmasti sijoitustyylini kanssa. Uskon näiden yhtiöiden keskipitkän aikavälin menestykseen, mutta lyhyellä alle parin kuukauden tarkastelulla osakekurssi ei ole kehittynyt suotuisaan suuntaan, vaikka markkinakehitys on ollut hyvä. Tämän vuoksi olen tarkastelujaksolla jäänyt vertailuindeksistä jälkeen.
 • Viime vuoteen verrattuna onnistuin kasvattamaan keskimääräisen voiton kokoa. Samalla pidin keskimääräisen tappion koon saman suuruisena. Kurinalaisemmalla toiminnalla pystyn pienentämään varmasti keskimääräisen tappion kokoa. Minun on kuitenkin syytä seurata sitä myös prosenttina, koska haluan toiminnan kehittyessä kasvattaa positioiden kokoa.
Kolme tähtiosaketta: Serviceware, Sievi, SLM Solutions.

Yhteensä
 • Treidejä: 111 kpl.
 • Voittoja: 76 kpl (68 %).
 • Tappioita: 35 kpl (32%).
 • Nettotuotto: 3139 € ennen veroja.
 • Noin 1100 euroa kuukaudessa verojen jälkeen.* 
(*Sijoitustuloni sisältävät lisäksi osinkotulot ja mahdolliset myyntivoitot muista osakesalkuista sekä vuokra- ja korkotulot. Luonnollisesti verotus määräytyy kokonaisuutena näiden mukaan.) 

Muutamia kehityskohteita
 • Perusasiat: Minulla on edelleen parannettavaa toiminnan perusasioissa, joita käsittelin edellisessä katsauksessa: panostaminen suuremmin parhaisiin ideoihin, treidien parempi suunnitteleminen, hätiköinnin välttäminen ostaessa ja myydessä sekä prosessin kehittämisessä. (Päämäärä: Pienet tappiot ja suuremmat voitot.)
 • Vähemmän kurssien tuijottamista: Olen monta kertaa löytänyt itseni tuijottelemasta salkkuni yhtiöiden osakekursseja. Ehkä se on terapeuttista, mutta en näe sen tuovan suuresti lisäarvoa. Mielummin on tehtävä enemmän analyysiä trendeistä ja osakkeista. (Päämäärä: Korkea voittoprosentti.)
 • Tempon rauhoittaminen: Minun on annettava enemmän aikaa yhtiöille ja osakkeille realisoida treidille asetetut odotukset. Keskimäärin odotan tuloksia liian nopeasti. Tämä kehityskohde on sidoksissa seuraavaan. (Päämäärä: Suuremmat voitot.)
 • Oman strategian ja taktiikoiden tarkentaminen: Yksi strategian tärkeimpiä asioita on päättää, mitä ei halua tehdä. Jos koettaa tehdä kaikkea, todennäköisesti onnistuu keskinkertaisesti. Vaikka olen jo karsinut asioita oman tekemiseni ulkopuolelle, minun on tehtävä sitä vielä enemmän. 
Spekuloinnin haasteita

Sijoittajana toimiminen ei ole helppoa. En toki niin odottanutkaan. Paljon lukemista, numeroiden käsittelyä ja päätöksiä. Vaikka päätösten tekemistä on pyrittävä automatisoimaan säännöillä ja prosesseilla, osta-, pidä- ja myy-päätökset ovat joka hetki käsillä. Tässä markkinatilanteessa on kannattanut pitkälti vain ostaa ja pitää, mutta niin ei tule olemaan ikuisesti. Yllä mainituilla kauppamäärillä olen vähintäänkin harjoitellut päätösten tekoa. Spekuloija tekee jatkuvasti virheitä, jotka konkretisoituvat tappioina tai menetettyinä voittoina. Voitotkin voivat näyttäytyä epäonnistumisena, jos osake jatkaa myynnin jälkeen nousuaan. Ei siis sanota turhaan, että oman mielen hallinta on spekuloijan tärkeimpiä taitoja.

Sijoitus- ja trading-aiheisia kirjoja ja nettisivuja on tuhat ja yksi erilaista. Sijoitustoimintaa voi opiskella loputtomasti. En ole vielä kuitenkaan vuosikymmenen aikana löytänyt kirjaa, joka kertoo kuinka asiat tehdään käytännössä. Vaikka olen harjoittanut sijoittamista pitkään, minulla on aivan erilaiset odotukset sijoittamisen harjoittamiselle ammattimaisella tavalla ja tasolla. En voi sanoa yltäneeni lähellekään sitä tasoa kahdessa kuukaudessa. Harjoittelu ja kehittäminen siis jatkuvat. Myös spekuloijan on helppo sortua vertaamaan itseään muihin, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Spekuloijan on kuitenkin keskityttävä omaan tekemiseen ja prosenttien sijasta absoluuttisiin euroihin.

Olen hankkinut uutta ammattiani varten hieman työkaluja. Ostin mukana kulkevan lisänäytön ja kunnon hiiren työtehon parantamiseksi. En ole vielä suuresti panostanut sähköisiin palveluihin, Seeking Alphan lisäksi  kysymykseen saattaisi tulla Trading View tai jokin sen kilpailijoista. Vielä en ole kokenut maksullisten palveluiden kykenevän merkittävästi parantamaan tuloksia tai nostamaan toimintani tehokkuutta. Sen sijaan tulen lisäämään spekulatiiviseen sijoittamiseen noin kolmanneksen lisää pääomaa, korottaen oman pääoman 40 000 eurosta noin 55 000 euroon. Teen sen asteittain kevään aikana. Nordnetissa olevassa satelliittisalkussa olen hyödyntänyt ajoittain myös luotto-ominaisuutta.

Mitä tavoittelen spekulatiivisella sijoittamisella? Asetan tässä tätä kirjoittaessani itselleni kunnianhimoisen tavoitteen. Minun on tähdättävä riittävän korkealle. Vuoden 2021 aikana tavoitteenani on tehdä ennen veroja absoluuttista tuottoa noin 18 000 euroa spekulatiivisella sijoittamisella. Tämä tarkoittaisi noin 33 prosentin bruttotuottoa, kun otan huomioon pääoman, jonka aion lähikuukausien aikana lisätä spekulatiiviseen sijoittamiseen. Tuottotavoite on kova. En aseta sitä siksi, että minun tarvitsisi siihen yltää. Sijoitustoimintaani on pitkään vaivannut se, etten ole ajatellut isommin. Nyt tavoitteeni on määrä ohjata minua ajattelemaan isommin, ottaa näkemystä ja asettaa toimenpiteitä niin, että sijoitustoimintani kasvaa, skaalautuu ja tuottaa parempia tuloksia. Haaste on eniten älyllinen. Se on yksi syy, miksi en tule kovinkaan usein raportoimaan spekuloinnin tuloksista. Raportit tapaavat ohjata toimintaa jopa väärään suuntaan.

Tärkeä osa spekulatiivista sijoittamista on todennäköisyyksien arviointi ja varautuminen erilaisiin tulevaisuudenkuviin. Jos ajan nykyisellä osakelastilla osakeromahdukseen, on varallisuuteni kokonaiskehityksen kannalta yhdentekevää, onnistunko spekulatiivisessa sijoittamisessa. Yli kolmensadantuhannen osinkosalkku pitää siitä huolen yksinään. Yksi spekuloijan tärkeistä taidoista on myönteinen asenne. Tappioputki voi kääntää suupielet herkästi alaspäin ja voittoputki viedä virheille alttiiseen hurmioon. Mitä syvemmälle sijoittamisessa menee, sitä monipuolisemmiksi käyvät sen mahdollisuudet. Spekuloijalla riittää aina työtä, ja tämä on mukavaa.

***
Laajenna sijoitusuniversumiasi. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti