perjantai 12. maaliskuuta 2021

Aloita ajoissa jotakin omaa

Aikojen saatossa olen kirjannut muistiinpanoihini useita eri liiketoimintaideoita laidasta laitaan. Muistiinpanot ovat yleensä vain muutaman sanan mittaisia ranskalaisia viivoja ja sellaisenaan arvottomia. Ranskalaisesta viivasta on useimmiten todella pitkä matka laskutukseksi. Toki listassa on myös yksinkertaisesti toteutettavia ideoita, mutta sellainenkin vaatii asiakkaan löytämisen, lähestymisen ja kaupat. Monimutkaisempien liikeideoiden kehittämisessä runsaammaksi laskutukseksi voisi mennä vähintään kuukausia ellei vuosia.

Työelämä on täynnä muutoksia ja harva tekee enää pitkän työuran yhdessä ammatissa tai samalla työnantajalla. Tein hieman yli vuosikymmenen työuran yhdellä toimialalla ja lähestulkoon yhden työnantajan palveluksessa. Turvallinenkin asema ja työpaikka voi nopeasti muuttua luotaan työntäväksi. Onnekseni aloin jo varhain säästämään ja sijoittamaan - rakentamaan alustoja vaurastumiselle. Ne mahdollistavat huolettoman siirtymän harrastelijasta ammattilaiseksi osakesijoittamisessa. Minun ei enää tarvitse työskennellä jonkin muun vaurastumisen eteen.

"Minä olen antanut teille aikani. Se on kaikki mitä minulla on antaa - se on kaikki mitä ihmisellä ylipäätään voi olla. Ja vaivaisesta taalasta ja neljänneksestä tunnissa." -Henry Chinaski saatuaan potkut, Charles Bukowskin kirjasta Pystyssä kaiken aikaa.

Olen ajatellut, että päätoimisen sijoittamisen ohella olisi aikaa sivutoimiseen yrittäjyyteen. Tällä hetkellä olen pyhittänyt aikatauluni ja aivokapasiteetin sijoittamiselle. Siksi en ole vielä liiketoiminnalle juuri suonut ajatusta, mutta hiljalleen ajatukset yritystoiminnasta hivuttautuvat tajuntaan itsestään.  Toisen suuremman projektin ottaminen sen rinnalle vaikuttaa tässä vaiheessa todella vaikealta huomion ja ajan suuntaamisen kannalta. En usko, että useampaan asiaan voi panostaa järkevästi yhtäaikaisesti, ne voisi ehkä tehdä vaiheittain. Lista kivoista projekteista on usein pitkä ja niihin käytettävissä olevan vapaa-ajan yliarviointi on helppoa.   

Aloita siis ajoissa jotakin omaa. Rakenna sitä vähitellen palkkatyön ohessa. Tämä on klassinen ohje henkilökohtaisen talouden hallintaan ja taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun. Se pitää paikkansa. On tärkeää aloittaa yksi kerrallaan ja mahdollisimman varhain. Myöhemmin tiellä voi olla jotakin muuta tärkeämpää, akuutimpaa tai ohittamatonta. Minulle sijoittaminen on ollut sivutoimista yrittäjyyttä, kun useampi yritys oman bisneksen käynnistämiseksi ei ole edistynyt paljoa ideaa pidemmälle. Niin käy monelle idealle. Ideat vaativat fokusta. Tänä päivänä se, joka kykenee fokusoitumaan ja keskittämään huomionsa menestyy.

***
Tutustu luovuuteni tuloksiin, kehitä sijoitusosaamistasi. Lue Vaurastumisen välineet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti