lauantai 24. helmikuuta 2018

Rakenna alustoja vaurastumiselle

Vaurastuminen alkaa yhtälöstä, jossa tulot ovat menoja suuremmat. Kun säästöön alkaa kertyä rahaa, on aika rakentaa vaurastumiselle alustoja. Alustalla tarkoitan sijoituksia, toimenpiteitä ja taitoja, jotka on helppo toistaa ja ihanteellisesti tuottavat toistuvaa tulovirtaa. Aloitettuaan esimerkiksi osakesijoittamisen sijoittajan taidot ja tiedot karttuvat ja uusien osakesijoitusten tekeminen on aiempaa vaivattomampaa ja sijoitustuotot kasvavat aina uuden sijoituksen mukaisesti.

Pyrin jatkuvasti etsimään uusia kohteita seuraavaksi esiteltävien alustojen piiristä. Kuukausittaisilla säästöillä ostan osakkeita, lyhennän asuntovelkaani, tarkkailen asuntosijoituskohteita ja parannan rahoitusjärjestelyitäni, metsästän lisätuottoa vaihtoehtoisilla sijoituksilla sekä  etsin, kehitän ja markkinoin yrityksilleni tuotteita ja palveluita. Vaikka vaurastumiseni ei ole merkittävästi kiihtynyt vuosien saatossa, uskon, että ponnistelut usealla rintamalla ovat pitäneet vaurastumisen vauhtipyörät liikkeessä.

Osakesijoittaminen

Kun tietotaito sijoittamisesta karttuu osakesijoittamisesta tulee entistä rutiininomaisempaa. Sijoittaja oppii etsimään tietoa oikeista lähteistä, tulkitsemaan yhtiöiden taloustietoja, tunnuslukuja ja arvostustasoja, ymmärtämään osakkeiden kurssiliikkeita sekä tekemään parempia osakevalintoja. Sijoittajan salkku kasvaa ja kehittyy ajan myötä ja sijoitustuotot absoluuttisesti nousevat.

Jos sijiottaja painottaa osakesijoittamisessaan osinkotuloja, osinkotulot kasvavat uuden pääoman ja osinkojen uudelleen sijoittamisen seurauksena. Kun sijoittajan rutiinit ovat vakiintuneet, osakesijoittaminen ei välttämättä vaadi paljoa aikaa. Pitkäaikaiseen omistukseen hankitut yhtiöt tekevät tulosta vuodesta toiseen ilman sijoittajan tiivistä valvontaa.

Asuntosäästäminen

Asuntolainan lyhentäminen kerryttää varallisuutta kivijalkaan. Vaikka omarahoitusosuus ja pankille maksetut lyhennykset ovat pois tuottavista sijoituksista, asuntoa voi hyödyntää alustana vaurastumiselle monella tapaa. Vaikka se ei ole suositeltavaa, asuntoa voi käyttää vakuutena sijoituksia tai muita hankkeita varten. Lisäksi asuntoa voi vuokrata lomien aikana, ylimääräistä huonetta voi vuokrata esimerkiksi Airbnb:ssä. tai omistusasunnon voi vuokrata kokonaisuudessaan, kun on aika vaihtaa suurempaan asuntoon tai uuteen sijaintiin.

Asuntosijoittaminen

Kun tietämys kaupungin tai alueen asuntomarkkinoista kasvaa, sijoittaja voi tehdä entistä nopeampia ja parempia sijoituspäätöksiä. Kohteiden arviointi vie vähemmän aikaa kuin aiemmin ja sijoittajan tarvitsee käydä entistä harvemmimn asuntonäytöillä, koska myynti-ilmoitus riittää rajaamaan sopimattomat kohteet harkinnan ulkopuolelle. Parhaimmassa tapauksessa sijoittajalla on laaja kontaktiverkosto välittäjiin ja muihin sijoittajiin, josta sijoittajalle tarjotaan sopivia sijoituskohteita.

Asuntoihin sitoutunut pääoma mahdollistaa asuntojen käyttämisen uusien hankintojen vakuutena. Lainoja voi kilpailuttaa, käyttää lyhennysvapaita tai pidentää laina-aikaa asunnoista saatavan kassavirran kasvattamiseksi. Kun korkokulut ovat vähennyskelpoisia sijoitustuotoista ja asunnoista saatava tuotto on suhteellisen vakaa, voi sijoittaja käyttää toiminnassaan merkittävän määrän pankkilainaa oman pääoman tuoton kasvattamiseksi. Näin sijoittaja ottaa alustalleen muiden rahat, jotka sijoituksen onnistuessa kiihdyttävät sijoittajan vaurastumista.

Blogi tai verkkosivusto

Suomen kokoisella kielialueella vain harva blogi on kultakaivos. Pääasiallinen tarkoitus blogille tuleekin olla muiden auttaminen tai viihdyttäminen sekä itsensä kehittäminen. Rahalliselle vaurastumiselle blogi on haastava alusta. Blogi voi olla kuitenkin alusta pienten sivutulojen ansaitsemiseksi, oman asiantuntijuuden markkinoimiseksi tai verkostoitumisen edistämiseksi. Nämä kaikki voivat olla laukaisualusta uusille hankkeille, jotka vauhdittavat sijoittajan vaurastumista.

Vaihtoehtoiset sijoitukset

Vaihtoehtoisilla sijoituksilla tarkoitan moderneja joukkorahoituspalveluita, kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden osakkeita tai joitakin erikoissijoitusrahastoja. Vaihtoehtoiset sijoitukset eivät välttämättä ole vaivattomia, mutta voivat tuoda suojaa osakkeiden hintaheilahteluilta sekä korkeahkoa ja vakaata tuottoa. Vaikka vaihtoehtoisten sijoitusten riskit ovat suuret, toimivaksi todettuun kohteeseen on helppoa lisätä pääomaa säästöjen  karttuessa.

Yritys

Liiketoiminta on ehkä jopa asunto- ja osakesijoittamistakin tehokkaampi alusta vaurastumiselle. Parhaimmillaan yrittäjä skaalaa liiketoimintansa digitaalisesti, hyödyntää työvoimaa ja vierasta pääomaa, ja kartuttaa näin omaa varallisuuttaan. Tuotteita tai palveluita myymällä yrittäjä ansaitsee rahaa suoraan kuluttajilta tai yrityksiltä, ilman, että omistajan rahoja kulutetaan suuryrityksen virkistyspäivillä tai kahviautomaatilla notkuessa. Yritystoiminta on luonnollisesti alustoista vaikeimpia rakentaa. Jos liikeidea on kadoksissa, voi yritystoiminnan rakentaa kaikkien edellämainittujen ympärille ja veroseuraamusten madaltamiseksi.

***
Lähde rakentamaan omat alustasi vaurastumiselle. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti