perjantai 9. helmikuuta 2018

Auto osaksi varallisuuslaskelmaani

Koska olen sitonut autooni niin paljon pääomaa, on ainoastaan reilua laskea auto osaksi varallisuuttani. Tästä lähtien lasken siis auton osaksi kokonaisvarallisuuttani osakkeiden, vaihtoehtoisten sijoitusten ja asuntojen rinnalla. En tee autostani poistoja vaan arvostan sen parin vuoden takaiseen ostohintaan. Tuskinpa sen arvo on juuri laskenut, vaikka kilometrejä on kertynyt noin neljäkymmentätuhatta ja tahti jatkuu.

Ei. En ole irtaantunut täysin todellisuudesta. Tulen pian ajamaan työsuhdeautolla ja myin oman autoni. Koska olin maksanut auton käteisellä, myynnistä vapautui huomattava summa.  Pesetin kulkupelini, kuvasin sen aurinkoisessa paikassa ja laitoin auton myyntiin muutamaan nettiportaaliin.  Muutaman myyntitilimenetelmällä myyvän liikkeen lisäksi yksi soittaja oli itäsuomalainen merkkiliike. Heidän tarjous oli 900 euroa alle pyyntihintani. Viikko radiohiljaisuutta ja sain hilattua hintaa parisataa euroa ylemmäksi. Lukitsimme kaupat.

Muutaman päivän kuluttua kauppakirja oli allekirjoitettu ja sovimme auton luovutuspäivän. Ehdin vielä kerran käydä keräämässä kilometrikorvaukset ja päivärahat. Kauppias siirsi rahat tililleni ja luovutin heille Trafin varmenteen omistajavaihdoksen tekemistä varten. Kaupat kävivät ilahduttavan sujuvasti ja sain autosta lopulta vain noin 1300 euroa vähemmän kuin olin siitä maksanut. Kahdelle vuodelle jaettuna moinen summa on varsin kohtuullinen arvonalentuminen. Auton avulla olin ansainnut verottomana tulona tuhansia eueroja sekä kilometrikorvauksia että päivärahoja.

Sain autostani hieman yli 7000 euroa. Kirjasin osaksi varallisuuttani noin puolet autoni myynnistä saaduista varoista. Toisen puolet talletin hätärahastooni ja pienen osan varasin harrastuksiini liittyviä hankintoja varten. Kauppasumman lisäksi ajoneuvoveroa ja vakuutusmaksuja tilittynee jo maksetulta ajalta vielä takaisinpäin. Tokmannin tarjouksesta hankittua tuulilasinpesunestettä jäi muutama kanisteri ylimääräistä, jos joku säästäväinen haluaa ostaa edullisesti.

En ottanut auton myyntiä huomioon tälle vuodelle asettamissani tavoitteissa, joten ne menevät lukujen osalta uusiksi heti tammikuussa. Suurin haaste on löytää rahoille järkevä sijoituskohde. Se oli suurin syy sille, että talletin merkittävän osan rahoista hätärahastooni, varallisuuslaskelmani ulkopuolelle. Helmikuun seurannassa tulee joka tapauksessa näkymään selkeä hyppäys varallisuuden kasvussa. Vuoden aikajänteellä katsottuna varallisuuteni kasvu voi hidastua, koska kilometrikorvaukset ovat olleet hyvä palkanlisä matalakulutuksellisella ja edullisella autolla ajettaessa. Autokin voi olla kohtuullinen sijoitus, kun se on oikein valittu, pidetty ja se toimii ansaintavälineenä.

1 kommentti:

  1. No minulle auto ei ole sijoitus, vaan pelkkä päänvaiva. Uuden autonvaihto on tulossa ja sehän jo nyt rasittaa (edelliset autot olen myynyt itse, eli minullekin tulossa tuo myyntivaihe... yök!)

    VastaaPoista