lauantai 17. helmikuuta 2018

Vuorilta vuoristorataan?

Helmikuussa osakekurssit kokivat kovia. Pitkän ja lähes katkeamattomalta tuntuvan nousuputken jälkeen kurssit korjasivat selkeästi alaspäin. Romahduksesta ei kuitenkaan voida vielä kuitenkaan puhua. Hengähdystauko on terveellinen ja tervetullut sijoittajalle, joka ostaa osuuksia yhtiöistä pitkäaikaiseen omistukseen. Yhtiöiden liikevaihto- ja tuloskehitys vaikuttaa olevan pääsäänröisesti kaavusuunnassa. On kuitenkin todennäköistä, että markkinahermoilu jatkuu, kun sijoittajat arvioivat allokaatioita uudelleen. Nouseva korkotaso Yhdysvalloissa ohjannee pääomia osakkeista takaisin korkosijoituksiin.

Markkinahermoilun intensiivisimmällä viikolla seurasin osakekursseja laiskasti ja etäältä. Menin itse ylös ja alas Alppien upeita rinteitä. Ajatus lepäsi vuorien lumisia huippuja katsellessa ja lumilaudan kanttia kuluttaen kilometrien mittaisissa rinteissä. Kasvot saivat terveen rusketuksen lähes pilvettömältä taivaalta paistavasta auringosta. Nousut gondoli- ja tuolihisseillä olivat rauhallisia ja vakaita. Laskut nopeita ja täynnä vauhdikkaita käännöksiä. Kuten osakemarkkinat. Markkinahermoilussa minua rauhoitti yhtiöidn kasvava osingonmaksu ja tarkkailulistani, jolta voisin poimia salkkuuni lisää niiden yhtiöiden osakkeita, joiden arvo oli karannut turhan korkealle.

Kurssilaskusta huolimatta tai ehkäpä pikemminkin sen ansiosta tavoittelen edelleenkin vuonna 2018 osinkotulojen voimakasta kasvua. Tämä edellyttää uusia osakeostoja. Ensisijaisesti pyrin kasvattamaan olemassa olevien positioiden kokoa, mutta saatan avata myös sijoituksia uusiin yhtiöihin. Helmikuun puolivälissä tein kolmannen oston ruotsalaiseen Byggmaxiin. Sen kurssi oli mielestäni vajonnut houkuttelevan alas suhteessa yhtiön taloudelliseen suorituskykyyn ja näkymiin. Yhtiö tarjosi lisäksi yli viiden prosentin osinkotuoton.

Muut osakkeet, joita erityisesti tarkkailen, ovat:
  • Ruotsalainen rahoitusyhtiö Resurs Holding.
  • Ruotsalainen perintäyhtiö Intrum Justitia.
  • Amerikkalainen öljyhtiö ExxonMobil.
  • Monialayhtö General Electric.
Kaksi ensimmäistä olivat mahdollisia uusia sijoituksia. Ensimmäinen lainaa ja rahoittaa. Toinen perii maksamattomia saatavia. Ruotsin kruunun heikkouden takia etsin aktiivisesti sjoituksia Tukholman pörssistä. Amerikkalaiset kanditaatit puolestaan olivat laskeneet voimakkaasti. ExxonMobil mielestäni lähinnä yleisen markkinakehityksen vuoksi, olihan öljyn hinta noussut pohjiltaan. General Electric on puolestaan kulkenut vaikeuksista aina vain seuraavaan. Sijoitus yhtiöön olisi lähes puhdas vedonlyönti yrityksen suunnan kääntymisen puolesta. Pyrin tekemään vielä yhden oston helmikuun aikana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti