perjantai 2. helmikuuta 2018

Runsaasti ostoksia alkuvuodesta

Sijoituspäiväkirja

Tammikuu 2018

Aivan joulukuun lopussa ostin ruotsalaisen Muntersin osakkeita. Yhtiö on paluumuuttaja Tukholman pörssiin, jonka pääomasijoittaja Nordic Capital  vei ensin ulos pörssistä vuonna 2010 ja toi takaisin vuonna 2017. Munters on perustettu vuonna 1955 ja se valmistaa esimerkiksi ilmankäsittelyn, kosteudenhallinnan ja jäähdytyksen laitteita. Munters ei ole keskittynyt talotekniikkaan, kuten esimerkiksi ruotsalainen Systemair, vaan pikemminkin teollisiin sovelluksiin, kuten datakeskuksiin tai elintarviketeollisuuteen. Useimpien kohdemarkkinoiden uskotaan kasvavan voimakkaasti lähitulevaisuudessa. Osakekurssin reagoitua voimakkaasti yhden kvartaalin lukuihin, vaikka koko vuoden luvut näyttivät olevan varsin positiiviset, ostin pienen tarkkailuerän osakkeita salkkuuni.

Ostin lisää Titaniumin osakkeita 150 kappaletta. Titaniumin ostoksella metsästin selkeästi korkeaa osinkotuottoa. Rahoitusalan yrityksillä on mennyt vielä toistaiseksi varsin hyvin. Titaniumilla on muutama hyvä tuote, yhtiöllä on alhainen kulurakenne ja se takoo kovaa tulosta. Tästä huolimatta en näe Titaniumia pitkäaikaiseksi omistukseksi. Yhtiö on potentiaalinen yritysostokohde ja olisi luonnollisesti paras vaihtoehto, jos suurempi toimija nappaisi Titaniumin rahastot osaksi tuotevalikoimaansa.

Tikkurila palasi takaisin salkkuuni muutama päivä tulosvaroituksen jälkeen 16,1 euron hintaan. Minun olisi ehkä kannattanut antaa kurssiliikkeen tasautua. Tikkurilan tulospudotus oli raju, mutta jos toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon liittyvät ongelmat ja kulut ovat tilapäisiä, kuten ne yleensä ovat, niin on melko suuri todennäköisyys, että tulos palautuu keskipitkällä aikavälillä. Tikkurila positioni on yhä spekulatiivinen. Saatan kotiuttaa pienemmänkin myyntivoiton.

Tein myös lisäoston ruotsalaiseen HR-palveluyhtiö Wise Groupiin. Pienen firman liikevaihto ja -voitto olivat kasvussa, se on juuri lopettanut tappiollisen liiketoiminnan Tanskassa, digitaalinen liiketoiminta kasvaa ja uusi toimitusjohtaja on aloittanut. Muutamat avainhenkilöt olivat jättäneet yhtiön ja se oli mahdollisesti yksi syy sijoittajien epävarmuuteen ja laskeneen osakekurssin taustalla. Tein ostokseni noin 50 kruunun hintaan, jolla laskin keskihintani noin 55 kruunuun. Wise Group maksaa hieman luonnottoman korkeaa osinkoa, ja tarjoaa noin 6 prosentin efektiivisen osinkotuoton. Jos yhtiön Q4/2017 tulos on vuoden 2016 tasolla, riittää tulos nipin napin kattamaan edellisvuoden suuruisen osingon.

Kuun puolivälin seurannassa osakesalkkuni nousi vihdoin yli 200 000 euron. Kun vauhtiin kerran lähdettiin, noteeraus oli lähes 205 000 euroa. Satatuhatta euroa rikkoontui kesäkuussa 2014. Ensimmäiseen sataantuhanteen kului siis noin kuusi ja puoli vuotta ja toiseen kolme ja puoli vuotta. Nettovarallisuuteni kohosi uudelle kymmentuhannelle sekin, 345 000 euroon. Hyvä startti uuteen vuoteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti