perjantai 2. maaliskuuta 2018

Salkun arvo vaihtelee strategia pysyy

Sijoituspäiväkirja


Helmikuu 2018

Osallistuin pienen ohjelmistoyhtiö Admicomin osakeantiin, joka ylimerkittiin reilusti. Koetin merkitä osakkeita 2000 euron edestä, mutta lopulliseksi allokaatiokseni jäi 600 euron edestä osakkeita. Haluaisin pysyä yhtiön omistajana, mutta pieni positio saa harkitsemaan pikavoiton kotiuttamista. Uusille omistajille ei jaeta osinkoa vuoden 2017 tuloksesta, enkä siksi halua kasvattaa omistusta tämän kevään aikana. IBM, Knowit ja Tieto ovat salkussani sijoituksia IT-alaan sekä teknologiaan. Uskon kuitenkin pienempien ja ketterämpien yritysten tulevaisuuteen.  

Helmikuussa myin jälleen Tikkurilan osakkeet kurssin hypähdettyä seitsemäntoista euron paremmalle puolelle. Tein siis pikkiriikkisen neljänkympin myyntivoiton nettona. Kuun lopussa ostin osakkeet takaisin kurssin laskettua jälleen alle kuudentoista euron. Tikkurilalla voi olla vaikeat ajat edessään ja pyrin lähinnä hyötymään poukkoilevasta kurssikehityksestä sekä (liian) korkeasta osingosta. Riskinä on olla yhtiön omistaja liian varhain, ennen kuin yhtiö saa toivottavasti väliaikaiseksi jäävät vaikeudet oikaistua.

Tein lisäsijoituksen ruotsalaiseen rautakauppaketjuun Byggmaxiin. Yhtiön kurssi oli vajonnut ensimmäisestä ostostani parikymmentä prosenttia. Yhtiö kuitenkin ilmoitti korottavansa vuodelta 2017 maksettavaa osinkoa, eikä yhtiön kehityksessä ollut juuri vikaa. Byggmaxin kasvuvauhti on ehkäpä taantunut hitaammaksi kuin markkinat odottivat, kasvutila Pohjoismaissa on rajallinen, kuten ensimmäistä sijoitusta tehdessäni ounastelin. Lisäksi yritysosto nettikauppaan ei ollut mennyt aivan suunnitellusti, vaan yhtiö on joutunut järjestelemään Skånska Byggvaror nettikaupan liiketoimintoja uudelleen. Byggmax avaa yhä uusia kauppoja, mutta on esimerkiksi Suomessa sulkenut kannattamattomia kauppoja.

Helmikuussa osakekurssit notkahtivat ja niiden mukana myös varallisuuteni. Niiaus jäi lopulta omassa seurannassani pienemmäksi kuin esimerkiksi vuoden 2016 tammikuun korjausliike, jolloin osakesalkkuni arvo laski 5,5 prosenttia. Nyt lasku jäi reiluun 3,5 prosenttiin. Absoluuttisesti osakesalkun arvosta pyyhkiytyi noin 8000 euroa. Varallisuuteni laski alle prosentin. Autoni realisointi käteiseksi auttoi pitämään nenän vedenpinnan yläpuolella ja jalat pohjassa. Helmikuinen kurssilasku ei horjuta sijoitusstrategiaani, vaikka ajatukset voisivat olla toisenlaiset, jos pudotus yltäisi yöllisiin pakkaslukemiin.

***
Hanki 10 vuoden sijoituskokemus itsellesi hankkimalla Vaurastumisen välineet.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi3.3.18

    Eihän noi luvut nyt vielä mitään.

    Oma salkku -7% YTD, -15k €. Varallisuus -3% YTD, -10k €.

    VastaaPoista