lauantai 10. maaliskuuta 2018

Rahoittajaksi kiinteistökehityshankkeisiin?

Kun osakekurssit ovat vuosia aina vain kivunneet korkeammalle, olen kamppaillut pitkään suuren käteisposition kanssa. Sijoituskriteerit täyttävien yhtiöiden ja osakkeiden löytäminen on ollut vaikeaa. En ole kuitenkaan halunnut lepuuttaa käteistä tuottamattomana tai nollakorkoa lähentelevillä talletustileillä. Vaikka olen hiljalleen kasvattanut hätärahastoani, olen pyrkinyt laittamaan säästöön jääneet varat heti työskentelemään puolestani.

Olen aktiivisesti etsinyt vaihtoehtoisia sijoituskohteita ja tehnyt useita kokeiluja erilaisilla alustoilla, jotka edustavat modernia joukkorahoitusta. Kokeiluissani pääperiaatteina ovat olleet sijoitusten läpinäkyvyys sekä sijoituksista saatava kassavirta. Kaikki kokeilut eivät ole olleet onnistuneita ja muutamissa tulen jäämään tappiolle tai toivottavasti pääsemään täpärästi omilleni. Siksi olen sijoittanut aluksi vain pieniä eriä ja kokeiluihin olen allokoinut vain pienen osan kokonaisvarallisuudestani.

Yhden alustan kohdalla olen kuitenkin edennyt kokeilua pidemmälle ja sijoittanut huomattavan, lähes viisinumeroisen, summan. Alusta, jota olen hyödyntänyt käteiseni työllistämiseksi on kotimainen Groundfunding, joka yhdistää sijoittajat sekä rakennus- ja kiinteistönkehityshankkeisiin pääomaa tarvitsevat yhtiöt. Sivuston kautta sijoittajan ulottuvilla on hankkeita, joihin vain harva piensijoittaja muutoin voisi päästä mukaan.

Älä korvamerkitse rahojasi

Groundfundingin kautta olen sijoittanut alun perin osakesijoituksiin kohdistamia varoja. Kun käteispositioni arvo-osuustilillä on alkanut liiaksi polttelemaan taskuissani, olen odottanut sopivaa sijoituskohdetta ja hyödyntänyt käteistä tarttuakseni Groundfunding alustan tarjoamiin hankkeisiin. Aika ajoin arvo-osuustilini on päätynyt hivenen negatiivisen saldon puolelle. Korkoero Groundfundingin kohteiden ja Nordnetin lainakorkojen välillä on riskiä sietävälle sijoittajalle houkutteleva.

Sijoitustuotoilla ja pääomantakaisinmaksuilla olen myöhemmin lyhentänyt tätä sisäistä lainaani ja palauttanut varoja takaisin arvo-osuustililleni. Näin olen päässyt jälleen tekemään osakesijoituksia markkinatilanteen niin salliessa. Groundfunding ei siis pelkästään ole ollut minulle väline työllistää sopivien sijoituskohteiden puutteesta kärsivää käteistä, vaan myös tasata sijoituksia pidemmälle ajalle. Orastavan osinkokevään aikana saatan hyvinkin sijoittaa avautuviin kohteisiin työllistääkseni osinkoeuroja joko etu- tai jälkikäteen.

Millaisia sijoituskohteita alustalta löytyy?

Groundfundingissa tehtävät sijoitukset ovat pääasiassa vakuudellisia lainoja, joiden ottajina on tyypillisesti rakennus- tai sijoitusyhtiöitä. Lainoja yhtiöt käyttävät sijoituskohteiden hankintaan, erilaisten kiinteistöjen rakennuttamiseen tai vanhojen kiinteistöjen remontointiin ja kehittämiseen. Laina-ajat ovat tyypillisesti vuoden mittaisia, mutta niin lyhyempiä kuin pidempiäkin sijoituskohteita on ollut alustan historiassa tarjolla. Lainanottajille Groundfunding on vaihtoehtoinen rahoitusmuoto esimerkiksi hankkeen tietyn vaiheen rahoittamiseksi tai yhtiön oman pääoman tuoton kohottamiseksi. Hankkeiden rahoittamisessa on lähes poikkeuksetta mukana myös perinteisiä rahoituslaitoksia, mikä tuo hankkeille uskottavuutta.

Lainojen korot liikkuvat viiden ja kahdentoista prosentin välimaastossa. Tyypillisen lainakoron ollessa kymmenen. Korkea korko kielii myös sijoitukseen liittyvistä riskeistä. Tässäkin instrumentissa, kuten osakesijoittamisessa, riskinä on menettää koko sijoitettu pääoma. Lainanottajana toimiva yritys voi epäonnistua hankkeessaan, tai muissa liiketoiminnoissaan, ja yhtiö voi ajautua konkurssiin. Tässä tilanteessa sijoittajaa suojelee kuitenkin lainalle asetettu vakuus, jonka riittävyyden tai likviditeetin arviointi on sijoitusta arvioitaessa tärkeää.

Vähimmäissijoitus Groundfunding kohteissa on tyypillisesti 2000 tai 3000 euroa. Tämä toki asettaa haasteen hajauttamiselle eri hankkeiden välillä. Tällä hetkellä minulla on kolme aktiivista sijoitusta ja muutaman kohteen laina-aika on päättynyt. Kohteiden tullessa alustalle tarjolle on niiden rahoitus nopeasti täyttynyt. En kuitenkaan seuraa aktiivisesti Groundfunding sivustoa, mutta sähköpostilistan välityksellä kiinnostuneet saavat sujuvasti tiedon avautuneista kohteista. Käsittelen myöhemmässä kirjoituksessa Groundfunding alustaa sekä yksittäisten sijoitusten tuloksia ja yksityiskohtia tarkemmin.

2 kommenttia:

  1. Hmmm... vaikuttaa mielenkiintoiselta. Täytyypä tutustua ja ehkä laittaa pieni aloituspositio menemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ensikokeilu on usein hyvä pitää hillittynä.

      Poista