lauantai 24. maaliskuuta 2018

Osallistuin Altian en Harvian osakeantiin

Maaliskuussa Helsingin pörssiin listautui kaksi suomalaisen kulttuuriperimän symbolia, Koskenkorva viinaa valmistava Altia sekä kiukaita ja saunoja valmistava Harvia. Vaikka symboliikka ja kotimarkkinan suur paino olivat yhtiöitä yhdistävä tekijä, moni muu lähtökohta poikkesi yhtiöiden välillä olennaisesti. Ajattelin ensin osallistuvani Harvian osakeantiin, mutta lopulta päädyin sijoittamaan Altiaan.

Harviaa oli listaamassa pörssiin pääomasijoittaja Capman. Listautumisesta saatavilla pääomilla yhtiön oli määrä maksaa velkojaan ja siten madaltaa korkeahkoa velkaantumisastettaan. Pääomasijoittajan tapana yleensä on pumpata yhtiöön suuri määrä velkarahaa kasvun vauhdittamiseksi ja siirtää koroilla tuottoja sijoittajille. Vaikka Harvian liikevaihto onkin kasvanut, sen tuloskehitys on ollut heikkoa. Lisäksi suhtauduin skeptisesti yhtiön mahdollisuuksiin kasvaa voimakkaasti kansainvälisillä markkinoilla. Käänsinkin katseeni nopeasti kohti Altiaa.

Altiaa oli listaamassa pörssiin me veronmaksajat eli Suomen valtio. Vaikka valtiollakin on velkaantuessaan huutava rahapula, valtion tahtotila rahastaa osakeannilla oli nähdäkseni varsin pieni. Vaikka Altian mahdollisuudet kansainvälistää Koskenkorva brändiään olivat myös varsin ohuet, yhtiöllä oli kuitenkin muutamia, nekin kansainvälisesti pieniä, tuotemerkkejä, kuten Renault, Larsen ja Xante. Altia tekee viinanvalmistuksen lisäksi muutakin, matalahkolla katteella alkoholin maahantuontia ja esimerkiksi maalämpöjärjestelmissä käytettävää etanolia. Harviaan verrattuna näin Altian liiketoiminnan sisältävän vähemmän riskejä ja arvostuksen olevan annissa kohtuullisempi.

Alkoholiyhtiöistä olen sijoittanut Altian lisäksi englantilaiseen Diageoon, joka on kokoluokaltaan aivan eri mittaluokassa kuin Altia. Samoin Diageon liiketoiminta ja brändit ovat laadultaan korkeammalla tasolla. Saatankin irtaantua Altian osakkeista, mikäli kurssi ottaa tuulta alleen. Muutoin jään pienellä positiolla katsomaan, kehittyykö yhtiöstä vakaa osingonmaksaja. En laita myöskään pahitteeksi sitä, että omistamalla Altiaa, laitan taskuuni osinkojen muodossa sentin murto-osan jokaisesta juodusta kossupullosta.

***
Lähde rakentamaan oma perustasi vaurastumiselle. Lue Vaurastumisen välineet.

1 kommentti:

  1. Diageo vaikuttaa laadukkaammalta varsinkin brändien osalta.

    VastaaPoista