perjantai 26. maaliskuuta 2021

Anteja, myyntejä ja ostoja - lisäsin Sitowisea

Sijoituspäiväkirja

Maaliskuu 2021

Salkustani meni myyntiin amerikkalainen Tapestry, jonka olin määrittänyt vuoden alussa osakkeeksi, jolla ei ollut enää paikkaa osinkosalkussani. Luksusasusteita valmistava Tapestry oli lakannut maksamasta osinkoa. Asetin osakkeelle trailing stop loss toimeksiannon, joka toteutti myynnin, kun kurssi laski 8 prosenttia huippuarvosta. Kurssi palautui myynnin jälkeen, mutta sain osakkeesta tällä tapaa kohtuullisen hinnan tai vähintäänkin paremman jos olisin myynyt osakkeet jo tammikuussa. Olin ostanut Tapestryä vuonna 2014 ja sain 1300 euron sijoitukselle 332 euron (netto) edestä osinkoa ja myyntivoittoa saman verran (brutto). 

Myin myös vaatekauppa Hennes&Mauritzin osakkeet 214 kruunun hintaan. Pääsin sijoituksessa täpärästi kuiville. Ostin osakkeita ensimmäisen kerran 2017 ja osinkoja sain ennakonpidätysten jälkeen n. 10 % edestä. Hyvin nopeasti ensioston jälkeen tajusin, että sijoitus oli jonkinasteinen virhe. En suostunut kuitenkaan myymään tappiolla, vaan ajattelin, että H&M on aliarvostettu. Jälkikäteen katsottuna H&M teki strategisen virheen investoimalla voimakkaasti fyysisiin myymälöihin jokapuolella maailmaa. Nyt Yhdysvalloissa Amazon on noussut suurimmaksi vaatekauppiaaksi ohi kivijalkakauppiaiden. Voi olla, että H&M tilapäisesti hyötyy myymäläverkostostaan talouksien avautuessa koronan väistyessä, mutta jo keskipitkällä aikavälillä ylimitoitettu myymäläverkosto voi olla rasite. Amerikkalaiset vaatemerkit ovatkin nousseet vauhdikkaasti koronapohjilta uusiin ennätyksiin. Minulla on salkussani vielä Kontoor Brandsia (KTB) ja VF Corporationia (VFC), josta Kontoor on irtautunut omaksi yhtiökseen. 

Tapestrystä vapautuneiden varojen puolikkaalla ostin amerikkalaisen The Chemours Companyn osakkeita. Chemours irtaantui kemianyhtiö DuPontista vuonna 2015. Kemianyhtiöt ovat syklisiä ja pääomaintensiivisiä. Chemoursissa kiinnosti sen erikoistuminen muutamiin erityisiin kemiantuotteisiin, erityisesti jäähdytyksessä käytettäviin kemikaaleihin Freon ja Opteon brändeillä. Jäähdytyksen määrä kasvaa ja tulee kasvamaan maapallollamme voimakkaasti. Chemours valmistaa myös muita tunnettuja brändejä kuten Teflon ja Viton. Ensimmäisen tuntevat monet paistinpannuista ja jälkimmäinen on tunnettu tiivistemateriaali eri sovelluksiin. Suuri liiketoiminta-alue on myös titaniumoksidi, jota ymmrtääkseni käytetään muun muassa maaleissa. Chemours ei välttämättä sykliseksi yhtiöksi ole kirjoitushetkellä edullinen, kuten niin montaa muutakin sitä olisi saanut pilkkahintaan koronapohjilta. 26 dollarin ostohinnalle yhtiö maksoi 3,8 % osingon.

Ostin osinkosalkkuuni ruotsalaista Coor Service Managementia, joka tekee kiinteistöhuoltoa kaikissa Pohjoismaissa. Olen tarkkaillut yhtiötä jo useamman vuoden ja 64 kruunun hintaan yhtiö vaikutti kohtuullisen hintaiselta, hieman riippuen mitä lukuja katsoo. Placeran mukaan yhtiö tekee suuria alaskirjauksia Sen myynti laski vuonna 2020 koronan seurauksena, mutta sen oli siitä huolimatta määrä maksaa 4,4 kruunua osinkoa kahdessa erässä, joista toinen 2,4 kruunun erä oli vuonna 2020 maksamatta jääneitä voittovaroja. Coorin tulevaisuutta toki varjostaa etätyön lisääntyminen, mikä vähentää toimistojen siivoustarpeita. Yhtiön liikevaihdosta kolmasosa tulee siivouksesta. Tulosperusteisesti katsottuna yhtiö vaikuttaa kalliilta, mutta jos tulosta oikaisee poistoilla, vaikuttaa yhtiö kassavirtaperusteisesti edulliselta. Ilkka Herlinin sijoitusyhtiöt ovat yhtiön viidentoista suurimman sijoittajan joukossa.

Osallistuin myös Sitowisen ja Orthexin listautumisanteihin. Orthexin ämpärit myin toisena kaupankäyntipäivänä ja otin pikkiriikkisen voiton kotiin, kun annista ei herunut kuin 62 kappaletta osakkeita. Sitowisea puolestaan ostin ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä lisää ja kasvatin omistukseni 300 kappaleeseen. Arvoin että teknisellä suunnittelutoimistolla kysyntänäkymät voivat olla sumuiset, kun markkinoita ylläpitäneet asuntorakentaminen hiipuu ja jokaiseen kaupunkiin on kohta rakennettu uusi sairaala. Suunnittelu on kuitenkin liiketoimintana suhteellisen perusvarmaa tekemistä, kuin Coorin siivous mutta suunnittelua ei pysty aivan kuka tahansa tekemään. Jos yhtiö onnistuu jatkamaan kasvuaan yritysostoilla ja tehostamaan liiketoimintaa digitalisaatiolla, voidaan ehkäpä puhua Talenom/Aallon tilitoimistotyyppisistä ajureista.

Maaliskuun seurannassa osakesalkkuni kasvoi merkittävästi, kun tein merkittävän lisätalletuksen, jolla rahoitin luotolla avaamani ETF-salkun. Kokonaisvarallisuus ei kasvanut helmikuuhun nähden, koska tein samalla alaskirjauksen vaihtoehtoiseen sijoitukseen. Osakesalkkuni arvo nousi 352 000 euroon ja kokonaisvarallisuuden arvo oli 585 000 euroa. Vaikka arvo-osakkeisiin nojautuva salkku voi hyvin, osakemarkkinat ottavat mielestäni haparoivia askeleita. En ole muodostanut tarkkaa kuvaa salkkuni kevään osinkovirrasta, mutta ainakin se tulee hieman piristämään salkkua huhtikuussa. 

***
Opiskele jotakin uutta sijoittamisesta, lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti