keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Myyntikatumus on sijoittajan vitsaus


Sijoituspäiväkirja

Lokakuu 2010

Lokakuun alkupuolella lisämietteitä Ahlströmin myyntiin aiheutti Kauppalehden uutisointi:
Kärkiviisikossa Ahlstromia voi pitää yllätysnousijana. Yhtiötä ehdittiin jo pitää ikuisena lupauksena.
Yhtiön tulos ennen veroja nousi huhti-kesäkuulta 22,5 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 4,7 miljoonaan euroa.
Loppuvuoden näkymä on hyvä: Ahlstromin liikevaihto ylittää vuoden 2008 huipputason.
Ahlstrom ei ole tyytynyt pelkästään kulujen viilailuun. Yhtiön ongelmana on ollut sen vajavainen läsnäolo Aasian markkinoilla. Tilanne on hiljalleen korjaantumassa. Tästä on esimerkkinä  kiinalaisen Shandong Puri Filter & Paper Products Ltd:n osto, jonka Ahlstrom sai päätökseen syyskuun puolivälissä.  Hankittu yhtiö valmistaa suodatinmateriaaleja kuljetusteollisuudelle.”
Osakkeen myynti oli valitun strategian mukaisesti oikein, mutta jälkikäteen ajateltuna Ahlströmistä olisi voinut nauttia yhden osingon ja jatkuvan kurssikehityksen tuotot. Nousu oli kuitenkin nopea ja yllättävä, joten jään odottelemaan, että sijoittavat kotiuttavat tuottojaan ja osakkeen voi ostaa takaisin satelliittisalkkuun. 18.10 kurssi oli laskenut hieman, 16,05 euroon.

Kuun puolivälin tienoilla ostin salkkuun Pohjola Pankkia. Nordean omistus tuskin säilyy toimialajärjestelyjen seurauksena pitkän aikavälin sijoituksena. Pohjolan hyvä osinkotuotto, maltillinen kurssikehitys, vahva ja vakaa asema Suomessa sekä hyvä liiketoimintaportfolio olivat tärkeimmät syyt osakkeen hankintaan. Lisäksi vähäiset omistukset pankkisektorilla oli korkea aika vahvistaa läsnäoloa finanssialalla. Huolet asuntomarkkinoiden kuplasta eivät kuitenkaan anna aihetta omistuksen voimakkaaseen lisäämiseen lähiaikoina.

18.10. osakesijoitusten arvo (pl. rahastosijoitukset) puhkaisi 30 000 euron rajapyykin. Tämä tapahtui lähinnä kiihtyneiden talletusten vuoksi. Pienensin likviditeettiä käyttötilillä ja siirsin arvo-osuustileille rahastosijoitusten myynnistä vapautuneita varoja. Myös sijoitusten arvo kehittyi suotuisasti osakemarkkinoiden suunnatessa ylöspäin. Myös useat amerikkalaiset yhtiöt maksoivat osinkoja. Lokakuussa dollarin arvo heikkeni takaisin 1,4:n euron tuntumaan. Vaihdoinkin dollareita "runsaasti" (n. 600€).

Kuun loppuvaiheessa hankin salkkuun Pepsiä ja HKScania. Pepsi pitkään osinko-salkkuun. Osinkojen kasvu, kohtuullinen osinkotuotto, kasvu kehittyvillä markkinoilla sekä laaja ja vahva brändiportfolio olivat tärkeimmät syyt osakkeen hankkimiseen. HKScan hankittiin satelliittisalkkuun. Yhtiön arvostustaso vaikutti houkuttelevalta ja osinkotuotto kohtuulliselta. Yhtiön yritysostot luovat korkeamman riskikertoimen. Synergiahyötyjen löytyminen on aina epävarmaa, mutta mahdollistavat liiketoiminnan kasvun sekä vahvemman aseman markkinoilla. Jo ostohetkellä oli epävarmuutta ostoajoituksen onnistumisesta. HKScan suuntasikin hieman alaspäin (29.10.2010 – 5%).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti