tiistai 2. huhtikuuta 2013

4 - Pidä kiinni sijoituskriteereistäsi

Sijoitusvihjeet

Osakemarkkinoilla on aina houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia. Säilyttääksesi fokuksen ja ollaksesi kurinalainen sijoittaja, mitä vaurastumiseksi tarvitaan, sijiottaja tavitsee tarkat sijoituskriteerit ja sijoitusstrategian.

Maaliskuussa 2010 olin tehdä sijoitusvirheen, samalla kuitenkin jäi tekemättä myös tuottoisa sijoitus. Kyse oli  suunnitelmastani sijoittaa Marimekkoon ja Sampoon. Marimekon kasvutarina näytti houkuttelevalta. Marimekon osinko oli tyydyttävä kriteereihini nähden. Jälkikäteen ajateltuna on kuitenkin selvää, että yhtiö on aina ollut ikuinen lupaus. Tarina tulevasta mennestyksestä.

Marimekon osinko on laskenut 0,45 eurosta 0,25 euroon käyden välillä 0,55 eurossa. Marimekon osakekurssi käväisi 16 euron yläpuolella laskeakseen jälleen jyrkästi 10 euron tasolle. Viime kuukausien uutiset tappiollisesta tuloksesta ja tuotantolaitosten sulkemisesta eivät ole rohkaisevia merkkejä. Sen sijaan Sammon:
  • osinko on kasvanut vuodesta 2010 35 % yhdestä eurosta 1,35 euroon. Tänä päivänä (04/2013) osinkotuotto ostohinnalle olisi 6,75 %.
  • osakekurssi on noussut 20 eurosta 30 euroon.
  • johto on tunnetusti onnistunut kasvattamaan omistaja-arvoa.
  • markkina-asema on pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttaja ja sillä on toimintaa Baltiassa ja Venäjällä.
Kumpaa osaketta ostaisit? Onnekseni ostotoimeksiantoni Marimekosta ei mennyt lävitse. Sampo yhtiönä olisi selkeästi täyttänyt osakesijoituksilleni asettamat kriteerit osingonmaksusta, markkina-asemasta, tunnusluvuista sekä liiketoiminnasta. Jokaisella kerralla, uutta positiota avatessaan, sijoittajan on tarkkaan pohdittava täyttääkö yhtiö sijoituskriteerit nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka en onnistunut ostamaan kumpaakaan näistä osakkeista salkkuuni, myin pois Cramon, joka ei rahoitustilaanteestaan johtuen maksanut enää osinkoa. Kotiutin pienen myyntivoiton ja ostin salkkuuni sijoituskriteerit täyttäviä yhtiöitä. Cramo palasi kuitenkin salkkuuni jälleen 2012 yli 6 euroa myyntihintaa (14,89 €) alhaisemmalla kurssilla (8,52 €). Cramo palkitsee taas omistajaa osingolla, toimialan kehitys luo syklisyydestä huolimatta kasvupotentiaalia, yritys on yksi suurimmista Euroopassa ja sen tunnusluvut alle 10 euron tasolla ovat osinkosijoittajalle edulliset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti