tiistai 9. huhtikuuta 2013

Murheelliset hankinnat

Sijoituspäiväkirja

Kesäkuu 2010

Kesän alussa käytin pitkään salkussa maanneet Tanskan kruunut ostamalla Vestas Wind Systemsiä. Sinänsä hankinta on poikkeuksellinen ottaen huomioon sen, ettei yhtiö maksa lainkaan osinkoa. Sen sijaan sen kasvunäkymät ovat melko hyvät, toimialasta ja toimintaympäristöstä johtuen. Keskipitkällä aikavälillä on kuitenkin otettava huomioon esimerkiksi kiinalainen kilpailu ja muut uhkatekijät. Yhtiön tunnusluvut ja historiallinen kurssitaso olivat ostohetkellä melko houkuttelevat suhteessa siihen, että toimiala on varsin muodikas ja ala voimakkaassa kasvussa.

Dollarin voimakas vahvistuminen jatkui ja sitä myöden oman strategiani onnistumismahdollisuudet heikkenevät. Onnekseni ehdin hankkia suhteellisen mukavan salkun dollarimääräisiä sijoituksia. Jotta dollarimääräisistä osingoista olisi iloa, tulisi sijoitusten arvon kuitenkin olla huomattavasti korkeampi. Kesäkuun puolessavälissä hankin salkuun Johnson&Johnsonia pitkän tähtäimen osinkopaperiksi. Sen track record on vakuuttava ja toimialaan lienee järkevä sijoittaa. Tämä mahdollistaa myös tulevan irtautumisen Orionista, jonka vuoden 2011 osinkoa jäänen odottamaan.

Nokian annettua tulosvaroituksen laski osakkeen kurssi huomattavasti laskenut. Ostin 60 osaketta lisää laskeakseni keskihintaa. Vaikka positio Nokiassa on jo huomattava, se on noussut yllättäen suurimmaksi sijoitukseksi, uskon vahvasti siihen, että Nokian kurssi tulee palautumaan tasolle (n. 14 euroa), jossa siitä sopii mainiosti irtautua. Sillä välin voi nauttia Nokian mukavista osingoista.

- - -

Lukuunottamatta Johnson&Johnsonia, kuinka sitten kävikään näille kesäkuun osakkeille? Lue sijoitusvihjeet- ja virheet neljä ja viisi. Kesäkuussa tein kaksi virhettä. En pitänyt kiinni sijoituskriteereistäni (Vestasin nollaosinko ja toimialan uhkakuvat) ja lisäksi en arvioinut syvällisesti yhtiöiden pitkänaikavälin kilpailuedun kestävyyttä (Vestas, Nokia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti