torstai 11. huhtikuuta 2013

Ketsuppia salkkuun

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2010

Heinäkuu oli tarkoituksellisesti hiljainen kuukausi sijoitusten kannalta. Keäkuun lisäyksiin otettiin hieman taukoa markkinoiden suunnan tunnustelemiseksi ja tutkimiseksi. Myös uudet työt rajoittivat mahdollisuuksia seurata markkinoita. Heinäkuussa osinkoja tilittivät amerikkalaiset sijoitukset ADP ja PhillipMorris. Vaihdoin lisäksi ahkerasti lisää dollareita, euron vahvistuessa alimmilta tasoiltaan hivenen vasten dollaria. Kuun lopussa eurolla sai noin 1,3 dollaria. Keskivaihto-kurssin ollessa 1,35 tuntumassa.

Heinäkuussa aloitin myös irtautumisen rahastosijoituksista myymällä parhaiten menestyneen kehittyville markkinoille sijoittavan rahastojen rahaston. Tähän päätökseen olivat syynä rahaston korkeat kustannukset ja uhkakuvat, jotka leijuivat etenkin Kiinan markkinoiden ympärillä juanin vahvistuessa. Nämä puheet hiljenivät kuitenkin kohti kuun loppua osavuosikatsausten vallatessa tiedotusvälineiden palstatilat .

Yksi vuoden tavoitteista täyttyi heinäkuussa, kun 25 000 euron raja rikkoontui. Kuun lopussa lisäsin salkkuun pienen erän Fortumia ja uutena yhtiönä salkkuun hankittiin ketsuppiyhtiö Heinz. Sen erittäin vahva brändi ja markkina-asema suurimmilla markkina-alueilla sekä kasvu kehittyvillä markkinoilla sekä hyvä ja kasvava osinkotuotto olivat tärkeimpiä syitä hankinnalle. Myös ruotsalaiset aiemmin tarkkailuun otetut yhtiöt pysyivät edelleen tarkkailussa, mutta niiden hintataso ei ole ollut kovinkaan houkutteleva ottaen lähinnä huomioon osinkotuoton.

Poliittinen keskustelu osinkoverotuksen muutoksesta kävi kesäkuukausina kuumana, kuin sää konsanaan. Osinkoverotuksen muutoksella voi olla merkittäviä vaikutuksia valitun sijoitusstrategian toimivuuteen ja tuottoon. Yksi ennakoiva vastaus muutokseen voisi olla osingot uudelleen sijoittavien ETFien rivakampi hankkiminen salkkuun. Kokoomuksen hyvä kannatus ja yrittäjien tiukka vastustus antavat kuitenkin pientä toivonkipinää sille, ettei osinkoverotus muuttuisi. Sen sijaan Nordnetin hinnankorotuksen myötä, aloitin valmistelut tilin avaamiseksi Saxo-Etrade pankkiin. Tilin etuja kannattaa ryhtyä hyödyntämään vasta kun Nordnetin tarjousjakso päättyy ja sitten on hyödynnettävissä Etraden myöntämä kolmen kuukauden edullinen hinnoittelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti