lauantai 27. huhtikuuta 2013

7 - Vertaa aina kilpailijoihin

Sijoitusvihjeet

Sijoituskohteiden valinta on usein monimutkainen prosessi. Yksi tärkeä toimenpide sijoituskohteita valitessa on verrata kandidaattia yhtiön kilpailijoihin. Tarkastelu antaa ensinnäkin osaviittaa yhtiön arvostustasosta ja suorituskyvystä sekä toiseksi saattaa olla hedelmällinen tapa löytää entistä parempia sijoituskohteita.

Suomalaisia sijoituskohteita arvioidessa on tärkeä muistaa, että suuret suomalaiset yhtiöt ovat maailmalla usein varsin pieniä toimijoita. Esimerkiksi hissiyhtiö Kone, jonka kurssikehitys on ollut erinomainen, on vasta kolmanneksi suurin hissivalmistaja maailmassa Otiksen ja Schindlerin jälkeen.

Pyrin aina tarkastelemaan laadullisia tekijöitä, kuten yhtiön markkina-asemaa, kilpailutekijöitä ja -etua sekä yhtiön tunnuslukuja verrattuna kilpailijoihin. Tunnuslukuvertailu kertoo paljon yhtiön arvostustasosta. Pohtimalla laadullisten tekijöiden, tunnuslukujen ja arvostustasojen välistä riippuvuutta voi paljastaa mahdollisia miinoja tai aliarvostettuja yhtiöitä.

Olen onnistunut löytämään useita hyviä sijoituskohteita käymällä lävitse kilpailijatietoa. Vuonna 2010 tutkin sijoittajalegenda Warren Buffetin sijoituksia. Hänen omistuksensa American Expressissä ja McDonaldsissa veivät minut tarkastelemaan Visaa ja YUM Brandsia. Näiden yhtiöiden arvostustaso, liiketoiminnan luonne sekä markkina-asema, kuten YUMin voimakas kasvu ja Kiinassa, saivat sijoittamaan Warrenin omistusten kilpailijoihin.

Samalla tavalla löysin myös ruotsalaisen nettikasinon Betssonin. Olin aikeissa sijoittaa Unibet yhtiöön, mutta viimemetrillä muistin kuin muistinkin tehdä pienen vertailun. Betsson kiinnitti heti huomioni ja muutin mieleni Unibetin suhteen. Onneksi. Betsson on korottanut voimakkaasti osinkoaan sekä osakekurssi on yli 100 % ostotasoa korkeampi.

Toki kaikkien yllämainittujen sijoituskohteiden tuottoa ovat siivittäneet osakkemarkkinoiden matala arvostustaso sijoitushetkellä, mutta sijoituskohteiden valinnassa käyttämäni sijoituskriteerit - osinkotuotto, osingon kasvu ja yhtiön liiketoiminta - ratkaisivat kuitenkin parhaimman sijoituskohteen valinnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti