tiistai 30. kesäkuuta 2020

Omistusasuntoni tuottaa nyt kassavirtaa

Ostin omistusasuntoni helmikuussa 2011 ja muutin asunnosta hiljattain pois vanhaan kotikaupunkiini. Entinen omistusasuntoni on pieni kaksio pääkaupunkiseudulla. Laitoin asunnon vuokralle toukokuussa. Välihuomiona todettakoon, että asunto meni vuokralle päivässä, kun taas Uudenmaan pienemmissä kaupungeissa sijaitsevien sijoitusasuntojen vuokrattavuus on ollut huomattavasti hitaampaa. Kassavirran osalta omistusasuntoni vuokrauksessa toteutuvat samat periaatteet kuin sijoitusasunnoissani: hyvä vuokra suhteessa hankintahintaan, pitkä laina-aika ja korkea omarahoitusosuus johtavat hyvään kassavirtaan.  

Kun henkilökohtaista taloutta käsittelevässä blogosfäärissä usein kiistellään siitä, voiko omistusasunnon laskea sijoitukseksi vai ei, riippuu se asunnosta ja omasta toiminnasta. Kun vielä asuin omistusasunnossani, vuokrasin asuntoa useasti kesälomieni aikana ja kerran vuodeksi asuessani ulkomailla. Nyt vuokrattuani asunnon toistaiseksi periaatteella, omistusasunto on viimeistään muuntautunut täysiveriseksi sijoitukseksi. 

Saan vuokraa asunnosta vesimaksu mukaanlukien 765 euroa ja vastike on hieman yli 180 euroa. Entiseen omistuasuntooni kohdistuva laina on sidottu vuoden euriboriin ja sen viitekorko on 0,4 %. Maksoin aikaisemmin asuntoon kohdistuvan julkisivulainan pois, joten rahoitusvastike ei rasita kassavirtaa. Vuokrasin asunnon osittain kalustettuna, joten kalusteista voi tehdä verovähennyksen. Tiukasti tulkittuna 60 euron verovähennys voi olla liian suuri, mutta tässä laskelmassa oletan sen menevän verotuksessa lävitse. Näin ollen asunnosta jää kassavirtaa kuukausittain yli 150 euroa.


Nyt minulla on vuokrattuna kolme ja puoli asuntoa. En kuitenkaan halua ostaa enempää sijoitusasuntoja, vaikka ne olisivatkin onnistuessaan oiva tapa kasvattaa omaisuutta nopeasti. Voi olla, että nyt koko maailman velkaantuessa kiihtyvää tahtia, kannattaisi omaakin velkavipua kasvattaa. Tätä asiaa onkin arvioitava jatkossa. Asuntoni tuottavat runsaasti rahaa kuukaudessa ja minulla olisi reilusti käteistä omarahoitusta varten. Näkisin mielelläni myös asuntomarkkinoilla otollisemman ostopaikan ennen panoksien lisäämistä.

Lue myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti