sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Poimintoja markkinoiden satumaailmasta

Aurinko paistaa ja helteet ovat taas saapuneet Suomeen. Ihmiset ovat lähteneet ulos, terasseilla rittää janoisia ja rannoilla auringonpalvojia. Minä mukaanlukien. Olen viimeisen viikon ajan keskittynyt tämän luonnonilmiön tuomiin mukavuuksiin ja jättänyt pohdinnat markkinoiden osalta vähnemmälle. Twitter onkin ollut oiva väline seurata markkinoita ja sen ilmiöitä pintapuolisen tehokkaasti.

Mielenkiintoisia ilmiöitä tai huomioita ovat olleet:
  • Viimeiaikainen nousu maaliskuun pohjilta on noudattanut vuoden 2009 kaavaa. Antti Saari
  • Saksan vienti laski huhtikuussa yli 30 prosenttia. Sami Pakarinen.
  • Amerikkalaisten säästämisaste nousi huhtikuussa yli 30 prosenttiin. Jeroen Blokland.
  • Nyt nähty nousuralli on historian vahvin. Jukka Lepikkö.
  • Erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa, yksityissijoittajat ovat avanneet valtavan määrän uusia arvo-osuustilejä. Useita lähteitä, esimerkiksi Jesse Felder.
  • Konkurssikypsien yritysten, kuten Herz ja Valaris, osakekurssit nousevat voimakkaasti ja Herz näyttää jopa saavan markkinoilta lisää rahaa pysyäkseen hengissä.
  • Yhdysvalloissa high yield lainojen takaisinmaksujen laiminlyönnit kasvavat nopeasti. Niiden uskotaan nousevan 14 prosenttiin kesäkuun loppuun mennessä. Lisa Abramowicz. Defaultit ovat historiallisen korkealla tasolla. Holger Zschaepitz.
  • Intiassa ja Yhdysvalloissa koronavirus leviää yhä. Erityisesti Intiassa tilanne vaikuttaa todella huolestuttavalta ja Yhdysvalloissa mellakat voivat aiheuttaa hyvinkin toisen aallon.
  • Jokainen valtio pumppaa valtavan määrän uutta rahaa markkinoille elvyttäessään koronan rikkomia talouksiaan. Scott Grannis. Ihmiset on saatava nopeasti takaisin töihin. Korot on nyt painettu jokapuolella ennätys alhaalle.
Tässä vain muutama puoliksi satunnainen poiminta omasta kuplastani. Mitä näistä uutisista pitäisi sitten ajatella? Jälleen kerran lienee syytä pysyä omassa sijoitusstrategiassa. Toisaalta uskon, että on tärkeää olla merkittävän kokoinen käteiskassa, jos yllä esimerkein kuvattu ristiriitaisuus purkautuu kurssilaskuna. Kolmanneksi, koetan itse myydä muutamia sijoituksia ostaakseni ne myöhemmin hieman edullisemmin takaisin. Uskon edelleen, että tätä nousua seuraa jyrkkä lasku. Markkinoilla on myyntipainetta. Näimme sellaisesta merkin viime viikolla, kun Yhdysvalloissa tultiin kuutisen prosenttia alaspäin yhden päivän aikana. 

Mielestäni markkina vaikuttaa siltä, että rahat otetaan nyt piensijoittajilta pois. Ammattilaiset pääsevät myymään ainakin osan huonoista omistuksistaan ahneille piensijoittajille, jotka ovat pumpanneet kurssit ylös. Talouden vetovoima on hiipunut, kysyntä on romahtanut useilla sektoreilla, mikä tulee näkymään yritysten vasta tulevissa tulosjulkistuksissa. Irtisanomisia ja lomautuksia on tehty valtava määrä, eikä rekrytointeja uskalleta tehdä. Korkealla liitäville osakekursseille ei ole muuta perustetta kuin se, että ei ole muuta parempaa sijoituskohdetta. Aivan äärimmäisessaä tapauksessa korona on tapahtuma, joka laittaa liikkeelle varallisuuden uudelleenjaon, jossa rikkaille keskittyneet pääomat kuihtuvat ja tasoittavat varallisuuseroja. Tämänhetkisessä tilanteessa ja kehityksessä varallisuus todennäköisesti jatkaa kiihtyvää keskittymistään, kun velka auttaa velanottokykyisiä vaurastumaan ja työttömyys on lähinnä kohdistunut palkka-asteikon alaosan ihmisiin.

Ottakaa rauhallisesti ja koettakaa olla nokkelia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti