tiistai 14. toukokuuta 2013

Vaurastuminen asuntosäästämisellä

Vaurastumisen vauhtipyörät esittelyssä

Helmikuussa 2011 tein kaupat omasta asunnosta. Muutin vuokralta 60-luvun alussa valmistuneeseen kerrostaloasuntoon. Kaupantekohetki oli edullinen korkotason kannalta. Pankin marginaali oli 0,55 prosenttia. Jaoin lainan kahteen osaan sitoen puolet kolmen kuukauden ja puolet vuoden euriboriin. Vaikka lainan hoitokulut olivatkin tällä tapaa suuremmat, toi kolmen kuukauden euribor merkittävät korkosäästöt suhteutettuna siihen, että koko laina olisi sidottu vuoden euriboriin.

Sain lisävakuuksien avulla lainan koko kauppahinnalle. Tällä tapaa minun ei tarvinnut kerryttää omarahoitusosuutta tai realisoida sen hetkisiä osakesijoituksia (40 k€). Vaikka lainalyhennykset veivätkin sillä hetkellä merkittävän osan nettoansioista, kykenin ylläpitämään tavoitellun säästämisasteen osakesijoituksiin. Kahden vuoden aikana tein myös melko suuria lisälyhennyksiä lyhentäen vuoden euriboriin sidottua lainaa yhteensä 4000 eurolla. Pian pystyn irroittamaan lisävakuuden asunnosta ja olemaan tältäkin osin riippumaton muista. Sittemmin olen vähentänyt lisälyhennyksiä maksimoidakseni kassavirran ja suunnatakseni sen uusiin asuntosijoituksiin.

Päätös ostaa asunto näyttää tällä hetkellä (05/2013) kannattaneen. Onnekseni olin etuoikeutettu saadessani asuntoon lisävakuuden, koska omarahoitusosuuden kerryttäminen vuokralla asuen olisi kestänyt pitkään. Oma asunto on näennäisesti lisännyt varallisuuttani huomioimatta asuntojen hinnannousua tai -laskua. Voimme keskustella ikuisesti onko omistusasuminen tai vuokra-asuminen toistaan järkevämpää. Henkilökohtaisesti päätän keskustelun asiasta niin, että mikäli sijoittaisin kaikki säästöön kertyvät varat osakkeisiin olisi riskitasoni huomattavasti korkeampi ja pieni niukkuus osakkeisiin kohdistuvissa varoissa johtaa parempiin sijoituspäätöksiin. Asunto on hajauttamista eri omaisuuslajiin. Siten oma asunto on minulle sijoitus.

Jatkosuunnitelmat asunnon osalta ovat kaksijakoiset. Lyhyellä aikavälillä asunto ei vain kerrytä piilovarallisuutta vaan myös nopeuttaa vaurastumista. Perin vaatimatonta vuokraa myöhemmin asuntoon muuttaneelta avopuolisoltani. Vuokratulot käytän pääasiallisesti asuntosijoittamiseen. Keskipitkällä aikavälillä aiomme 2014 tai viimeistään 2015 muuttaa ja suunnitelmanani on vuokrata asunto kalustettuna. Näin saan myös mittaville huonekaluostoksille investointistatuksen. Pitkällä aikavälillä, ennen seuraavia massiivisia taloyhtiöremontteja, pyrin myymään asunnon ja realisoimaan siihen kertyneen varallisuuden.

1 kommentti:

  1. Tässä on englanninkielisestä blogosfääristä hieman vastakkaisia ajatuksia omistusasumiseen nähden. http://jlcollinsnh.com/2013/05/29/why-your-house-is-a-terrible-investment/

    VastaaPoista