perjantai 6. joulukuuta 2019

Kolme ajatusta henkilökohtaiseen itsenäisyyteen

Tällä viikolla minulle läheinen henkilö irtisanottiin työstään yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena. Se perinteinen joululahja yritykseltä työntekijälle. Jos tapahtunutta pohtii myönteisen ajattelun kautta, oli työsuhteen irtisanominen odotettu ja työnhaku jo kovassa vauhdissa. Siitä huolimatta irtisanominen on varmasti kolaus itsetunnolle ja huoli henkilökohtaiselle taloudelle, vaikka valtio tarjoaa turvaverkon.

Olen itsekin ollut kahdesti tilanteessa, jossa olen ollut huolissani oman työpaikkani puolesta. Tilanteessa, jossa yritys on vähentänyt henkilöstöä ja minä olen ajatellut, että jos olisin johtaja antaisin kenkää minulle. Tällainen tilanne työpaikalla kalvaa mieltä, joka valmistautuu ottamaan vastaan huonot uutiset. Mieli on jo huolissaan, pohtii kuinka mahdollisesta työttömyydestä selviää taloudellisesti, kuinka löytää uuden työn ja miten irtisanomisen selittää perheelle, ystäville sekä työhaastattelijoille.

Työnantaja ei ole sinulle koskaan lojaali. Velka ja työ vievät itsenäisyytesi.

Kansakunnat ovat vuosisatoja pyrkineet itsenäisyyteen ja itsemääräämisoikeuteen. Nykypäivän itsenäisissä valtioissa ihmiset ovat sittemmin orjuuttaneet itsensä asunto-, auto- ja kulutuslainoilla. Olemme usein pakotettuja käymään työssä maksaaksemme velkamme. Monet eivät näe tilanteeseen vaihtoehtoa, vaikka jopa valtamedia on tehnyt viime vuosina omanlaistaan työtä nostaakseen esiin vaihtoehtoja esimerkkien kautta.

Valtion itsenäisyydestä henkilökohtaiseen vapauteen

Suomalaisella on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin vastaavassa iässä tai asemassa olevalla ihmisellä toisessa maassa. Mahdollisuudet koskettavat myös sääatämistä ja sijoittamista. Älä anna näiden mahdollisuuksien mennä ohitse. Korkeasta verotuksesta ja hintatasosta huolimatta itsenäinen Suomi antaa mahdollisuuden ostaa myös oman vapauden. Osakesäästötili tuo vihdoin myös yksityissijoittajalle verohelpotuksen.

Moskovan metrossanukkuja

Resepti henkilökohtaiseen vapauteen on olla koneen osan sijasta samalla koneen omistaja. Jos elät ainoastaan palkkakuitin varasssa, olet riippuvainen työpaikastasi, esimiehen armoilla ja pankin pistooli ohimollasi. En itse halua olla tällaisessa tilanteessa. Useimmankaan ei tarvitse, mutta se vaatii muutosta omaan ajattelutapaan. Jokainen meistä voi olla omistaja, eikä meidän tarvitse uhriutua riistettävänä työntekijänä.

Jollet ole koneen omistaja, olet koneen osa

Hyvää itsenäisyyspäivää!

***
Aloita matka omaan itsenäisyyteen. Lue Vaurastumisen välineet.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi6.12.19

  osakesäästötili ei tuo mitään verohelpotusta. ne verot on pakko maksaa jossain vaiheessa. ao-tili voi erittäin helposti tulla halvemmaksi. ainakin näin on minun tapauksessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ehkäpä hivenen väärin muotoiltu. Mahdollistaa kuitenkin osinkojen siojittamisen uudelleen täysimääräisenä ilman, että verottaja ottaa vuosittain siivun välistä pois.

   En ole itsekään vielä vakuuttunut osakesäästötilin mielekkyydestä itselleni, jos aion piakkoin siirtyä sijoitusten ja sijoitustuottojen kerryttämisestä kuluttamiseen.

   Poista