perjantai 29. marraskuuta 2019

Runsaasti salkkutapahtumia ennen varttimiljoonaa

Sijoituspäiväkirja

Marraskuu 2019

Kuun alkupuolella tein kaksi myyntiä parantaakseni salkkuni laatua, lisätäkseni osinkotuloja ja irtautuakseni epäonnistuneista sijoituksista pienentääkseni myyntivoitoista aiheutuneita veroseuraamuksia. Myin salkusta Ratoksen ja HScanin sijoittaakseni varat paremmin uudelleen. Myyntien ajoitus ei onnistunut. HKScan jatkoi nousuaan tulosjulkistuksen jälkeen, itse enteilin kurssireaktiota alaspäin, kun kurssi oli jo voimakkaasti noussut ennen julkistusta. Ratos oli myös irronnut pohjiltaan, jonka jälkeen myin osakkeet. Senkin kurssi jatkoi vielä nousuaan. En lukenut markkinaa oikein, mutta en myöskään kadu myyntejä. En halunnut jatkaa yhtiöiden omistajana, koska yhtiöt eivät tukeneet sijoittamisen tärkeintä tavoitettani eli osinkotulojen jatkuvaa kasvua.

Cramon tarina salkussani tuli päätökseen siitä tehdyn ostotarjouksen myötä. Myin kaikki Cramon osakkeet kahdessa erässä. Konevuokraaja tuotti minulle myyntivoittoina ja osinkoina 12 vuoden aikana noin 3000 euroa. Myin pienellä voitolla suuremman positioni saksalaisessa edistyksellisiä eristeitä valmistavassa V-a-q-tecissä. Kurssi laski ja palasin omistajaksi pienemmällä positiolla. Kurssi palautui jälleen ja otin pikavoiton kotiin. Tein kauppaa jälleen myös Konecranesin osakkeella, ostin ja myin osakkeet kertaalleen pikkiriikkisellä voitolla. Vaihtelevalla menestyksellä pyrin hyötymään kurssivaihtelusta.

Ostin lisää Wärstilän ja Banco Santanderin osakkeita. Mielestäni molempien osakekurssit olivat painuneet ylimitoitetusti alas. Osakekurssit jatkoivat hivenen laskuaan, mutta kuun lopussa Inderes lievensi huolia Wärtsilän suhteen ja myös Santander palautui ylöspäin. Ostoilla oli tarkoitus alentaa keskiostohintaani melko laadukkaissa yhtiöissä, jotka maksavat korkeahkoa osinkoa. Santander on lisäksi vahvasti mukana kehittyvillä Etelä-Amerikan markkinoilla.

Vuoden 2019 aikana olen vaihtanut runsaasti euroja Ruotsin kruunuiksi pyrkien hyötymään edullisesta kruunusta. Marraskuussa ostin kahden uuden ruotsalaisen yhtiön osakkeita, Nilörngruppenia ja CAG Groupia. Ensimmäinen suunnittelee, valmistaa ja jakelee lukuisille vaatemerkeille merkkejä, pakkauksia ja lisätarvikkeita, kuten vaikkapa nappeja. Nilörngruppenin asiakkaita on esimerkiksi Gant, LeeCooper ja Dressman.

CAG on puolestaan pieni IT-konsulttiyhtiö, jonka osakurssia markkina on rankaissut yhtiöstä riippumattomilta vaikuttavista syistä. Molempien yhtiöiden liiketoiminta, myynti ja tulos, on kehittynyt positiivisesti pitkällä aikavälillä, ne maksavat hyvän osingon ja ovat kohtuullisesti arvostettuja. Ensimmäiset ostoni olivat pieniä ja jään tarkkailemaan onko yhtiöistä pidemmäksi omistukseksi.

Marraskuun sijoituspäiväkirja voi vaikuttaa enemmän spekuloijan muistiinpanoilta kuin pitkäaikaisen sijoittajan merkinnöiltä. Ensisijaisesti salkkutapahtumani tähtäävät osinkotulojen kasvattamiseen ja toissijaisesti salkun arvon kasvattamiseen. Marraskuussa salkun arvo kiipesikin yli 250 000 euron merkkipaalun. Varttimiljoonan ylityksen jälkeen tarvitaan enää kolme lisää kohti miljoonaa! Vaikka olen toistaiseksi lopettanut lisätalletukset salkkuuni, etsin jatkuvasti uutta ostettavaa tai kasvattaakseni omistustani nykyisissä sijoituksissani. Salkussani on tällä hetkellä yli 10 000 euroa käteistä odottamassa uutta työpaikkaa. Talletusten keskeyttämisen myötä minulle on kertynyt myös yli 10 000 euroa käteistä pankkitilille. Sivutyöni sijoittajana ei päästä otteestaan.

***
Opi stepit kohti varttimiljoonaa, lue Vaurastumisen välineet.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi30.11.19

  kuinkahan paljon isompi sun salkku olisi nyt jos sä olisit lopettanut ton veivauksen aikoja sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyksen sävystä huolimatta, hyvä kysymys, jota olen toki itsekin pohtinut. Olen kuitenkin selkeästi siinä uskossa, että salkkuni olisi pienempi. Ostoilla ja myynneillä, jota kutsut veivaukseksi, olen tehnyt huomattavasti enemmän rahaa kuin hävinnyt. Toiseksi, veivaus on vain hyvin pieni osa salkkuani eli suurin osa salkustani keskittyy osinkotulojen kerryttämiseen.

   Poista
 2. Osinkovalas22.9.20

  Olisi mielenkiintoista kuulla tuoreita näkemyksiä Banco Santanderin tilanteesta.

  VastaaPoista