perjantai 27. syyskuuta 2019

Osakesalkun saranat kuluvat

Sijoituspäiväkirja

Syyskuu 2019

Syyskuu oli tapahtumarikas kuukausi osakeoperaatioissani ja muun varallisuuden manageerauksesta. Niin aktiivista, että käsittelin jälkimmäistä tarkemmin viime viikon kirjoituksessani. Osinkosalkussani en lähtökohtaisesti pyri olemaan aktiivinen, mutta tuottojen virittäminen, uuden pääoman ja osinkojen uudelleen sijoittaminen sekä voittojen ja tappioiden realisointi johtavat ajoittain aktiiviselta vaikuttavaan kaupankäyntiin. Joskus pyrin myös hyötymään kurssiliikkeistä, kuten syyskuussa Terveystalon tapauksessa. 

Myin Terveystalon kuukauden omistuksen jälkeen. Sijoitus oli pieni, vain 100 kappaleen suuruinen. Halusin kotiuttaa myyntivoiton osakekurssin noustua ostotasoltani noin 10 prosenttia. Näin sasin kurssinousulla kotiutettua noin viiden vuoden osingot kuukaudessa. Asetin kurssihälytyksen 8,8 euroon. Jos kurssi laskee alle tämän tason niin harkitsen sijoittavani yhtiöön uudelleen. Nykykurssilla, 9,2 euroa, en näe sijoittavani yhtiöön lisää.

Myin myös saksalaisen Fielmannin osakkeet pienellä voitolla. Olin omistanut silmälasiyhtiön osakkeita kolmisen vuotta. Sijoituksen kokonaistuotto verojen ja kulujen jälkeen ei jäänyt kaksiseksi, hieman päälle neljän prosentin per vuos verojen jälkeeni. Halusin vähentää altistumistani vähittäiskaupan sektorille ja välttää saksalaisen osinkoverotuksen raskautta. Fielmann vaikuttaa kykenevän vakaaseen osingonmaksuun ja siksi ei ole poissuljettua ettenkö voisi hankkia yhtiön osakkeita takaisin alemmalta kurssitasolta.

Sijoitin osinkosalkkuuni osingoista kertyneet dollarit Kontoor Brands nimiseen yhtiöön, jonka osakkeita olin saanut sen irtaannuttua VF Corporationista. Kontoorin tuotevalikoimaan kuuluu Leen ja Wranglerin farkut ja sijoittajille se pyrkii profiloitumaan osinkoyhtiönä. Tällä hetkellä se tarjoaakin sijoittajalle noin viiden prosentin efektiivisen osinkotuototon. Farkkubisnes on suhteellisen vakaata, mutta se ei tarjoa juuri kasvumahdollisuuksia. Kontoor ei välttämättä tule jäämään salkkuuni pitkäksi aikaa, näin osakkeen olevan aliarvostettu. Osakekurssi tuli spin-offin jälkeen reippaasti alas. Seuraavia osinkodollareita tulen todennäköisesti vaihtamaan euroiksi. Alle 1,1 kurssilla teen hyvää tuottoa suhteessa keskivaihtokurssiini, joka on reilusti yli 1,3.

Ruotsalaisista yhtiöistä tein pienen lisäoston HR-paveluja tarjoavaan Wise Groupiin. Olin ostanut yhtiön osakkeita ensimmäisen kerran jo vuosia sitten. Olisin voinut päästä sijoituksesta useita kertoja irti reilullakin voitolla, mutta nyt olen ostanut yhtiötä aina vain lisää ensimmäistä sijoitusta alemmalla tasolla. Sijoitusteesini on tuttu, yhtiö käy mielestäni lävitse tilapäisiä sisäisiä vaikeuksia, jotka toivon menevän ohitse pikaisesti. Wise odottaakin parantuvaa kannattavuutta vuoden jälkipuoliskolle.

Ostin Tukholman pörssistä Ferronordic nimistä yhtiötä, joka myy Volvon ja Renaultin raskaita ajoneuvoja, Volvon maanrakennuskoneita ja muita työkoneita Venäjällä. Aivan hiljattain Ferronordic hankki Volvolta jakeluliiketoimintaa myös Saksasta. Näin yhtiön riskiprofiili hieman pienenee ailahtelevan Venäjän saadessa toisen tukijalan. Ferronordicin osakekurssi on painunut samalle tasolle millä se liikkui alkuvuonna. Kuten osinkotuotto, myös yhtiön arvostusluvut ovat houkuttelevia. Ensimmäinen pieni tunnustelupositioni jättää tilaaa toisellekin ostolle. Ostin syyskuussa myös pienen erän Fagerhultia, jota olin tarkastellut kuukautta aiemmin. En ole varma kelpaako yhtiö ikuiseen omistukseen, saatankin opportunistisesti myydä osakkkeet pienellä voitolla, jos kurssi vihreälle kipuaa.

Kun elokuussa VMP ilahdutti lisäosingolla, syyskuussa saman teki Panostaja. Myös muutamat suomalaiset ja ruotsalaiset yhtiöt maksoivat puolivuotisosinkojaan ja amerikkalaiset yhtiöt nakuttivat tasaisesti kvartaalisonkojaan. Syyskuussa koko vuoden osinkotuloni nousivat 5400 euron paremmalle puolelle. Muut mittarit, osakesalkkuni arvo ja kokonaisvarallisuus, nousivat molemmat kaikkien aikojen korkeimmille tasoilleen.

***
Mihin sijoittaisin juuri nyt? Etsi osviittaa Vaurastumisen välineistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti