maanantai 9. syyskuuta 2019

Vuokra-asuntoja täytyy nyt myydä

Uusia asuntoja valmistuu ennätystahtia. Hiljattain Hannu Lehto ennusti Rakennuslehdessä asuntomarkkinoille ylitarjontaa. Yksityiset sijoittajat sekä ammattimaiset rahastot ja muut sijoittajat ovat tulvineet markkinoille. Asuntosijoittamisesta on tullut suosittua, ja sitä käsittelevät podcastit, kirjat ja uutiskirjeet ovat myös kasvattaneet suosiotaan. Rakentamisessa rakennusluvat ovat jo kääntyneet voimakkaaseen laskuun, vaikka aloitukset todennäköisesti ylläpitävät aktiviteettitasoa korkealla vielä jonkin aikaa.

Ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni vuonna 2013. Silloin oli helppoa löytää vuokralainen. Sittemmin vuokra-asuntnomarkkina on omasta mielestäni mennyt pilalle. Nyt olen koettanut vuokrata kahta asuntoa yhtäaikaa puolitoista kuukautta. Toiseen asunnoista olen juuri löytänyt vuokralaisen, mutta toinen on vielä tyhjillään. Esittelin molempia asuntoja aktiivisesti viikoittain pyrkien hakemaan etua kiinteistönvälittäjien vuokraamiin kohteisiin nähden. Vuokralaiskandidaatit tahtovat olla suurilta osin Kelan asiakkaita, joilla ei ole varoja edes vuokravakuutta varten. 

Vuokraa en ole vielä lähtenyt pudottamaan, vaikka se on mielessäni käynyt. Kiinnostuneet ovat pitäneet pyytämääni vuokraa kohtuullisena ja tekemäni vertailun perusteella vuokrapyyntöni on ollut linjassa muiden kohteiden kanssa. On totta, ettei omat vuokra-asuntoni ole parhaalla sijainnilla tai houkuttele kiinnostavinta vuokralaiskohderyhmää. Kyse on vuokramarkkinoille tapahtuneesta muutoksesta. Vuokra-asuntoja on nyt todella myytävä vuokralaisille. Tarjontaa alkaa olla enemmän kuin kysyntää.

En ole vielä vaipunut epätoivoon. Mielestäni erotun vuokranantajana palvelulla. Olen maksanut kaikista asunnoistani takaisin pankille 40 prosenttia, joten velkavipuni on kohtuullinen. Olen rahoittanut lainani uudelleen ja lainalyhennykseni on suhteellisen pieni. Yksi vuokralla oleva asunto riittää kattamaan kahden ja puolen asunnon hoitovastikkeet. Lisäksi olen rahastoinu vuokratulot, joista pystyn kattamaan tyhjän kuukauden kulut. Ei muuta kuin esittelemään kämppiä!

***
Miten kannattaisi sijoittaa? Lue Vaurastumisen välineet.

5 kommenttia:

 1. Anonyymi10.9.19

  Se on totta, että hyvällä palvelulla saa pientä eroa ja erottautuu. Missä päin vuokra-asuntosi sijaitsevat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkäällä ja Järvenpäässä.

   Poista
 2. Anonyymi10.9.19

  Minuakin kiinnostaisi missä päin asunnot ovat. Sellainen ymmärrys on itselläni että hieman syrjässä olevat tai vanhemmat asunnot eivät kiinnosta kovin paljon kun uudisasuntoja on tehty monin paikoin runsaasti. Jos alueen väkiluku ei kasva, niin tilanne ei välttämättä edes korjaannu ajan kanssa, vaan päinvastoin voi pahentua.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi10.9.19

  Eri mieltä tuosta myymisestä, mikäli vuokra asunto on hyvällä halutulla paikalla menee se vuokralle tosi nopeasti. Vanha hyvä ohje sijanti, sijanti ja vielä sijanti on TODELLA tärkeä. Samoin vuokrapyyntö täytyy olla kontuullinen ,mikäli pyydät ylintä deciliä vuokraa niin voipi olla vaikeuksia vuokraamisen kanssa.

  VastaaPoista
 4. No voimakkaaseen ja voimakkaaseen laskuun... Rakennusluvat siis

  VastaaPoista