perjantai 9. lokakuuta 2020

Viikon sijoittajasimulaatio

Palattuani viikon mittaiselta Lapin vaellukselta vietin vielä viikon verran kesälomaa kotosalla. Koska olen yhä kolmatta kertaa irtisanomisuhan alla, päätin pyhittää viikon pienelle simulaatiolle. Halusin kokeilla, miltä tuntuu viettää päivät kotona, ilman päivätyön asettamia raameja. Taloudellisesti voisin olla valmis, unelmissani haluaisin tehdä töitä itselleni, mutta kykenisinkö merkityksellisellä tavalla täyttämään päiväni? Taloudellisella riippumattomuudella, joka on tavoitteenani, tarkoitan riippumattomuutta palkkatyöstä - riippumattomuuden tulee olla ei vain taloudellista vaan myös henkistä.

Kokeilua varten laadin itselleni päiväohjelman ja rutiinin, jota koetin pääpiirteissään noudattaa. Pidemmässä kokeilussa olisin varmastikin onnistunut rutinoitumaan paremmin. Viikon mittaisessa kokeilussa päiväohjelmasta tuli enemmänkin suuntaa antava. Miltä hahmottelemani päiväohjelma näytti?

Päiväohjelma:
07:30 - Herätys
08:45 - Urheilu
10:15 - Työ
12:00 - Lounas
13:00 - Työ
15:00 - Lukeminen
16:00 - Vapaa ja illallinen
18:00 - Kävely tai itsensä kehittäminen
19:00 - Työ
20:00 - Vapaa
21:00 - Lihashuolto, TV, lukeminen, viihde
23:00 - Nukkumaan

Urheilu = kuntosali, juoksu
Työ = sijoittaminen, kirjoittaminen, yritystoiminta
Itsensä kehittäminen = kielet, äänikirjat, suunnittelu, taitojen opettelu
Vapaa = arkiaskareet, asioiden hoito, rentoutuminen

Jos en käy päivätyössä, haluan sovittaa rytmiäni muiden ihmisten elämänrytmiin. Minulle se sopii. Koetin herätä puoli kahdeksalta. Taisin antaa itselleni anteeksi useamman torkun, koska olin kuitenkin lomalla. Ennen yhdeksää suuntasin useimmiten kuntosalille ja työt aloitin kymmenen jälkeen, eurooppalaisten pörssien avautuessa. Aamun ensimmäisessä parin tunnin työrupeamassa keskityin Helsingin ja Tukholman pörsseihin, pitkäaikaisten sijoitusten hoitamiseen ja spekulatiivisen kaupankäynnin kehittämiseen. Käytännössä tämä piti sisällään markkinatapahtumien ja uutisten seurantaa, kirjanpitoa, sijoituskohteisiin perehtymistä ja toimeksiantojen tekoa.

Työn osa-alueella kaipaan vielä rutinoitumista, ettei työskentelystä tule sekalaista puuhastelua, jossa työn tulokset jäävät näkymättömiksi. Puolilta päivin suuntasin lounaalle johonkin kaupungin lounaspaikoista. Täydellä vatsalla jatkoin töitä pari tuntia, jonka jälkeen yleensä luin muutaman sivun kirjaa tai käytin ajan puskurina kesken jääneille asioille. Tämän jälkeen oli aika illalliselle, rentoutumiselle ja asioiden hoidolle. Illalla seitsemän aikaan pyrin vielä tekemään töitä amerikkalaisten pörssien aukioloaikana. Sen jälkeen olikin illanvieton aika, jonka tärkein osa oli lihashuolto eli venyttely ja keppijumppa.

Vaikka viikko on lyhyt aika, voinee sen perusteella vetää joitakin johtopäätöksiä. Tuntemukset viikon jälkeen olivat moninaisia. Aika ei minulla käynyt pitkäksi, vaan päivät kuluivat sukkelaan. Saan hyvin täytettyä päivät sijoittamiseen ja kirjoittamiseen liittyvillä aktiviteeteilla. Toki, hetkittäin ajatuksiin hiipi iänikuinen kysymys, onko tämä nyt todella sitä mitä haluaisin tehdä viikosta toiseen, onko osakekurssien tuijottamisella merkitystä ja saanko aktiivisella toiminnallani aikaiseksi tuloksia suhteessa ajankäyttöön. Luonnollisesti yksi yksityissijoittamisen varjopuolista on työyhteisön puute, välillä se toki tuntuu aurinkoiselta, mutta kontaktin vähäisyys voi nopeasti tuntua ikävältä. Työyhteisöä voi luonnollisesti rakentaa sosiaalisen median yhteisöissä, jotka ovatkin mukavasti vilkastuneet tämän vuoden aikana.

Päivät eivät suuresti poikenneet korona-ajan etätyöstä, kun katsotaan mitä päivän aikana teknisesti tapahtuu: suurimman osan ajasta kädet liikkuvat tietokoneen näppäimistöllä ja näkymä ruudulla sinkoilee. Pidän siitä, että voin aloittaa päivän urheilulla, energiaa riittää paremmin koko päivän ja esimerkiksi kuntosalilla on aamuisin huomattavasti vähemmän ihmisiä. Aikaa myös jää enemmän itseä kiinnostavien asioiden työstämiseen: kirjoittamiseen, lukemiseen tai äänikirjojen kuunteluun ja muihin harrastuksiin. Aikaa menee myös hukkaan asioiden liian syvälliseen työstämiseen, esimerkiksi monia mieleenkiintoisia markkinatapahtumia, esimerkiksi Konecranesin ja Cargotecin yhdistymistä, tulee seurattua päivän aikana turhan tiiviisti.

Viikon mittaisen kokeilun tuloksista  on vaikea todeta paljoa. Tein useita pitkän aikavälin sijoituksia ja joitakin onnistuneita spekulatiivisia sijoituksia. Toki arvioin huomattavasti suuremman määrän kohteita, jotka eivät edenneet toteutukseen saakka. Kehitin spekulatiivisen sijoittamisen prosesseja taas pienen sysäyksen eteenpäin. Tein myös laskelmia mahdollisesta asuntosijoituksesta, vaikka olen edelleen kielteisellä kannalla asuntosijoitusten suhteen. Kirjoitin loppuun ja julkaisin uraoppaan, joka oli ollut pidempään työn alla. Lisäksi hankin vihdoin kirjojen e-lukulaitteen, jota olen kaivannut erityisesti trading kirjallisuuden lukemista varten. Lopuksi, on muistutettava, että asioilla on taipumus täyttää niille osoitettu aika, ja siksi kokeiluviikostakin voi itsekriittinen yksilö löytää paljon parannettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti