torstai 21. kesäkuuta 2018

Haluan olla sijoittaja

Kesälomani on nyt alkanut ja se on valitettavan harvinainen tilaisuus ajatella syvemmin asioita elämän eri osa-alueilta: työstä, ihmissuhteista, sijoittamisesta tai vaikkapa tavoitteista. Ne kytkeytyvät usein tiukasti toisiinsa. Toisaalta, elämäni on kulkenut polkua, jossa tiukkoja kytkentöjä ei ole syntynyt tai ne ovat matkalla purkautuneet.

Ikäni kivutessa salakavalasti aina vain kauemmas kolmestakymmenestä ajattelen yhä useammin mitä haluan elämälläni tehdä. Olen elänyt värikkään lapsuuden, urheillut, juonut ja pitänyt hauskaa, opiskellut, matkustanut, asunut ulkomailla useasti, ollut pitkässä parisuhteessa, edennyt työurallani ja tehnyt mitä erilaisempia asioita. Tällä hetkellä elämä alkaa hiljalleen kiertää kehää ja toistaa itseään. Ajatukseni taloudellisen riippumattomuudesta eivät ole muuttuneet. Näen sen keinona murtaa kehä ja toisto. 

Minulla on pitkä lista asioista, jotka haluan vielä elämäni aikana tehdä. Useimmat niistä on kuitenkin rahoitettava tavalla tai toisella. Säästöni ja sijoitukseni tuovat minulle peruselannon. Muuhun tarvitsen eittämättä lisätuloja. Jos lopetan päivätyöni, tulen varmasti kokeilemaan erilaisia ansaintamahdollisuuksia. Suosikkiajatukseni tällä hetkellä ryhtyä yksinkertaisesti sijoittajaksi. Rahan manageeraus voi käydä helposti työstäkin.

Arvopapereihin sijoittava voi tehdä työtään kaikkialta Internetin ulottuvilta. Sijoittajan työvälineenä on informaatio ja oma analyysi. Toisiin sijoittajiin voi helposti pitää yhteyttä sähköpostilla, Twitterissä tai Skypessä. Sijoittaminen on mielenkiintoista: tilanteet vaihtelee ja uusia mahdollisuuksia syntyy jatkuvasti, sijoittaja on vastuussa vain itsestään ja sijoittaminen on vaikeudessaan alati haastavaa.

Mitä tarkoitan, että haluan olla sijoittaja?
  • Tulen toimeen sijoitusteni tuotoilla.
  • Hyödyn markkinoista niin lyhyen kuin pitkän aikavälin sijoituksilla.
  • Ansaitsen sijoitustuottoja niin passiivisilla kuin aktiivisillakin sijoituksilla.
  • Rahoitan sijoitusten tuotoilla harrastukset ja kokemukset.
Toisin sanoen, ollakseni sijoittaja minun on kyettävä saavuttamaan passiivisten osinko- ja korkotulojen lisäksi sijoitustuottoja ostamalla ja myymällä arvopapereita. Tällaisia kotimaisia henkilöitä vaikuttavat olevan esimerkiksi terävästä kynästään tuttu Aki Pyysing tai Twitter-ilmiö Kimmo Matikainen. Miksei sijoittaminen voisi olla minullekin ammatti?

Pääoman määrä ja osaaminen ovat varmastikin suurimpia rajoitteita. Vaikka olen sijoittanut jo yli kymmenen vuotta, olen sijoittanut hyvin passiivisesti ja suhteellisen matalalla riskillä. Suuremman tilin tekeminen edellyttäisi aktiivisempaa ja riskipitoisempaa sijoittamista sekä syvällisempää analyysiä ja tutkimusta. Minun tulisi siis sijoittaa nykyistä spekulatiivisemmin, mikä tarkoittaa, omalla kohdallani, pyrkimystä hyötyä enemmän kurssivaihteluista. Nykyisessä strategiassani nojaudun lähes täysin sijoitusten tuottamaan kassavirtaan, osinkoihin ja korkotuottoihin. Kuten lukuisat tutkimukset ja ammattilaisten kannanotot kertovat, aktiivinen sijoittaminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Yllä mainitut henkilöesimerkit kuitenkin ovat selkeitä todisteita siitä, että aktiivisella sijoittamisella voi menestyä.

Pääomaa minulla voisi perintöni huomioiden olla riittävästi, mutta olenko valmis riskeeraamaan pääosin kovalla työllä ansaittuja varoja? Jos allokoisin nykyistä suuremman osuuden pääomastani asteittain enemmän näkemystä ottaviin sijoituksiin, uskon pystyväni rakentamaan niin osaamista kuin pääomaa tehdäkseni sijoittamisesta uuden ammatin ja haasteen. Itseasiassa olenkin vähitellen kasvattanut spekulatiivisempiin sijoituksiin allokoitua pääomaa. Eniten puutetta on kuitenkin ajasta, jonka allokointi vaativan päivätyön ohessa on ehkäpä se suurin haaste. Aion kuitenkin kouluttautua edelleen iltaopiskeluna ja samalla kartuttaa lisää työvälineitä, pääomaa.

***
Tärkeintä sijoittamisessa on aloittaa. Aloita sijoittaminen perusteista ja hanki Vaurastumisen välineet.

4 kommenttia:

  1. Minä mietin juuri näin viitisen vuotta sitten. Sitten vaan rohkaistuin ja irtisanouduin työpaikastani. Ja jäin täyspäiväiseksi pääomasijoittajaksi. Kyllä kannatti. Nyt teen maksimissaan 1 h per arkipäivä `töitä` (enemmän ehkä projekteina, kuin tasaisesti... nyt olen esim lomalla ainakin puolivuotta). Ja lopun työpäivää raha tekee minulle töitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Minäkin tein nyt tarkat laskelmat ja kyllä "julistautumispäivä" niiden perusteella voisi koittaa pikemmin kuin olen ajatellutkaan.

      Poista
  2. Anonyymi5.1.21

    Hei!
    Kiitos kiinnostavasta artikkelista! Olen yrittänyt selvittää tähän liittyviä käytännön juttuja ja veroasioita, mikäli tosiaan haluaisi toimia daytradeaajana ja ansaita sillä elantonsa. Verotoimiston virkailija väitti, että kyseisessä hommassa pitäisi olla sitten oma yritys, tätä ihmettelin suuresti. Miksi ihmeessä pitäisi, kun kerran moni sijoittaja tekee tekee sitä päivätyön ohella ihan ilman toiminimeä.
    Olisikohan huomioon otettavista asioista olemassa hyvää artikkelia tai koontia jossain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En osaa vastata kysymykseesi varmuudella, mutta verotoimiston virkailijaa tuskin kannattaa asiassa lähtökohtaisesti konsultoida. Sijoittajana voi toimia henkilökohtaisen verotuksen piirissä. Jotkut arvopaperit, tietääkseni futuurit, ovat sellaisia ettei niiden myyntitappioita voi vähentää myyntivoitoista henkilökohtaisessa verotuksessa, tällöin yritys on ainoa vaihtoehto.

      Poista