torstai 27. helmikuuta 2020

Virus painaa salkut punaiselle

Sijoituspäiväkirja

Helmikuu 2020

Kirjoittaessani sijoituspäiväkirjaa helmikuun viimeisellä viikolla koronavirus on vielä voimakkaasti uutisotsikoissa. Osakekurssit ovat laskeneet voimakkaasti useita päiviä perätysten. Vuoden alun kurssinousun jälkeen osakemarkkinoilla on palattu takaisin lähtöpisteeseen. Samoin on tapahtui salkussani, joka oli vielä kuun puolivälissä parikymmentätuhatta euroa arvokkaampi kuin vuoden alussa, mutta salkun arvosta haihtui tämä arvonnousu muutamissa viruksen tähdittämissä päivissä.

Koronaviruksella ei ole vaikutusta sijoitusstrategiaani. Pyrin edelleen ostaman hyviä ja osinkoa maksavia yhtiöitä kohtuulliseen hintaan. Parantaakseni jo korkeaa ostovalmiuttani myin 21.2. F-Securen ja 25.2. Rapalan osakkeet. Molemmat alisuoriutujia, jotka eivät maksa osinkoa vuodelta 2019. Kun kurssit laskevat laajalla rintamalla, hyvienkin yhtiöiden kurssit seuraavat. Haluan saada tuottoa osingon muodossa, jotta voin ostaa lisää osakkeita aleneviin kursseihin. F-Securella ja Rapalalla oli molemmilla jo korkea aika poistua salkustani. Ensimmäisellä tein reilusti voittoa ja jälkimmäisellä reilusti tappiota. Koronavirus sai siis minut heräämään ja toteuttamaan strategiani mukaista sijoittamista.

Myytyäni alisuoritujia ja talletettuani salkkuun jälleen tonnin verran uutta pääomaa, minulla on reilusti rahaa ostaa salkkuun lisää tavaraa. Koetan kuitenkin malttaa ja tehdä ostoja rauhalliseen tahtiin. Ennen koronaviruspudotusta olin reilusti ostokannalla: ostin lisää Vincitin ja Tallinkin osakkeita sekä ostin takaisin puolet kuun alussa myymistäni Konecranesin osakkeista. Juuri ennen voimakasta laskua avasin position Cargotecissa. Kun laskusta otettiin ensimmäistä kertaa happea 26. päivä helmikuuta, ostin toisen puolikkaan jo tyypilliseksi tuleesta Konecranes positiosta takaisin salkkuuni.

Helmikuussa sain aikaiseksi suuren uudistuksen kirjanpitoon, jossa seuraan ostoja, myyntejä, osinkoja ja salkun kehitystä. Siirsin yli 10 vuotta vanhan kirjanpidonmuistitikulta Excel pohjaisesta taulukkohässäkästä pilveen Google Sheets taulukkolaskentaohjelmaan. Vuosikymmenen kuluessa hiljalleen rakennettu taulukkorakennelma alkoi käydä sijoitustoiminnan laajuuteen nähden hieman kankeaksi. Nyt minulla on pääsy seurantaani miltä laitteelta tahansa ja pystyn hyödyntämään Googlen varsin käteviä Google Finance toimintoja omassa seurantataulukossani. Uudistettu kirjanpito vapauttaa aikaa kirjausten tekemisestä tärkeämpään eli sijoituskohteiden analysointiin, tutkimukseen ja kirjoittamiseen.

Helmikuun puolivälin seurannassa salkkuni saavutti uuden ennätyksen 275 000 euroa. Salkkuni oli noussut uudelle kymmentuhannelle neljänä kuukautena perätysten. Vuoden 2015 alussa salkkuni oli noussut kolmena kuukautena perätysten uudelle kymmentuhannelle. Myös silloin salkkuni arvo laski pitkän noususarjan jälkeen. Ensi kuun kirjaukseen tuleekin suurella todennäköisyyydellä pitkä miinus, koronaviruksen aiheuttama shokki tulee vaikuttamaan niin yritysten tuloksiin kuin osakekursseihinkin. Markkinat tulevat luonnollisesti toipumaan, mutta se tapahtuu pikemminkin myöhemmin kuin aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti