Osakesäästötiliä onkin käsitelty niin tiedotusvälineissä kuin blogosfäärissä hyvin kattavasti. Näin ollen en aio kirjoittaa kollaasia osakesäästötilin eduista ja haitoista, vaan listaan kolme syytä miksi en itse aio avata osakesäästötiliä, ainakaan nyt heti. Ensimmäinen syy liittyy poliittiseen epävarmuuteen verotuksen osalta, toinen omaan tilanteeseeni ja kolmas markkinatilanteeseen sekä sijoitusstrategiaani. Minulla olisi mahdollisuus avata osakesäästötili ja tallettaa tilille asetettu 50 000 euron enimmäissumma, seuraavista syistä en sitä heti kuitenkaan aio tehdä:
- Mielestäni osakesäästötilin yksi suurimmista riskeistä ja haitoista on poliittinen riski. Osakesäästötilin suurin etu, korkoa korolle ilmiöja verojen lykkääntymisen yhdistelmä, perustuu aikakomponenttiin: mitä pidempään annat sijoitusten tuottaa ilman välittömiä veroseuraamuksia, sitä suurempi on osakesäästötilin hyöty verrattuna arvo-osuustiliin. Näin ollen, useimmilla tilin avanneilla ajatuksena on sijoittaa osakesäästötilin kautta 10-20 vuotta ja alkaa sen jälkeen nostaa sijoitusten tuottoja tililtä. Sijoittaja ei voi kuitenkaan tietää, mikä on pääomatulojen veroprosentti vuosikymmenen tai kahden kuluttua. Esimerkiksi väestön ikääntymisen ja vasemmistolaisen ilmapiirin tuloksena voi olla huomattavasti nykyistä korkeampi verotus, jolla osakesäästötilin tuottoja tullaan tulevaisuudessa konfiskoimaan valtiolle.
- Ajatuksenani on siirtyä pääoman kerryttämisestä pääomatulojen käyttämiseen. Olen pyrkinyt rakentamaan osakessalkkuni niin, että osinkotuloilla voin kattaa merkittävän osan elinkustannuksistani. Koska osinkoja verotetaan Suomessa vielä vähemmän irvokkaasti kuin muita pääomatuloja, minulle ei tällä hetkellä ole järkevää siirtää pääomaa ja sen tuottoja korkeamman verotuksen piiriin. Arvo-osuustilillä osingot tulevat kohtuullisemmin verotetuksi kuin tilanteessa, jossa nostaisin osinkoja osinkosäästötililtä välittömästi ne saatuani.
- Osakesäästötiliissä on valuvika, jonka vuoksi sen kautta ei kannata sijoittaa ulkomaisiin osinkoyhtiöihin. Nykymallissa osakesäästötilillä ulkomaiset osingot tulevat verotetuksi ankarasti ensin lähdeverolla ja myöhemmin pääomaa nostaessa pääomatuloveron seurauksena. Tämä on merkittävä haitta minulle, koska en halua kasvattaa sijoituksiani kotimaisissa yhtiöissä merkittävästi enempää. Samalla en halua ostaa ulkomaisia yhtiöitä, jotka eivät maksa osinkoja. Ylipäätään en ole innokas kasvattamaan osakesijoituksiani 50 000 euron hyppäyksellä tai edes kiihdyttämään osakesijoituksien määrää. Ulkomaisten osinkojen verotus, jo olemassa olevat kotimaiset sijoitukset ja yleinen markkinatilanne eivät siis houkuttele minua avaamaan osakesäästötiliä.
Vaikken aio lähiaikoina avata osakesäästötiliä, pidän mielessäni kolme ajatusta tilin osalta. Jos kehityn spekulatiivisessa sijoittamisessa riittävän korkealle tasolle, saatan ottaa osakesäästötilin käyttöön tehdäkseni tuottoa osakkeiden arvonvaihtelulla ja arvonnousulla ilman välittömiä veroseuraamuksia. Toiseksi, jos osakekurssit laskevat ja/tai Nordnet sekä muut pankit tarjoavat vielä edullista lainaa, voi minulle tulla kyseeseen pyrkiä hyötymään sekä markkinatilanteesta että velkavivusta osakesäästötilillä, jossa tuottojen tukena on verotuksen lykkääminen ja sijoituslainan koron vähennysoikeus muista pääomatuloista.
Viimeiseksi, yksi osakesäästötilin vähemmän keskustelluista eduista liittyy progressiivisen pääomatuloveroon. Nykyisellään kaikkia yli 30 000 euron ylittäviä pääomatuloja verotetaan korkeammalla 34 prosentin verokannalla. Osakesäästötili antaa mahdollisuuden lieventää hieman tätä progressiivisuutta: kynnyksen ylittäviä pääomatuloja on vähemmän, koska ne jäävät tilin sisälle. Pääomatuloverotuksen progressiivisyyden kiristyminen onkin yksi enne yllä ensimmäisessä kohdassa maalailemalleni tulevaisuudelle.
***
Aloita tuottoisa osakesijoittaminen - arvo-osuustilillä tai osakesäästötilillä - lue Vaurastumisen välineet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti