lauantai 8. helmikuuta 2020

Salkkuni on tuottanut asuntoni verran

Ostin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan omistusasuntoni vuonna 2011 Vantaalta 121 000 eurolla. Olin vuotta aloittanut ensimmäisen vakituisen työn Suomessa, enkä laittanut asuntoni ostoon lainkaan omaa rahaa. Antolainauksessa elettiin silloin lähes yhtä hulluja aikoja kuin tänä päivänä, rahaa sai helposti ja alhaisemmalla korolla. Tänä päivänä rahaa ei ehkä saa yhtä helposti, mutta alhaisemmalla korolla.

Aloitin osakesijoittamisen vuoden 2007 lopussa. Osakekurssit olivat vielä silloin matkalla kohti pohjamutia. Laskua oli jo pitkän matkaa takana. Useiden yhtiöiden osakekurssit olivat jo puolittuneet, mutta hinnat puolittuivat vielä kertaalleen. Alettiin elää osakesijoittajan kulta-aikaa, jolloin osakkeeisiin olisi kannattanut laittaa kaikki liikenevä ja vähän lainattuakin. Minä sijoitin keskimääräisestä palkastani mahdollisimman paljon, mutta tuoreena osakesijoittajana arkailin, tein virheitä ja laitoin rahaa markkinoille hiljaa kerran kuukaudessa pienissä erissä.

Nyt tusinan verran vuosia myöhemmin osakesijoitukseni ovat tuottaneet realisoimattomana arvonnousuna ja osinkoina asuntoni verran. Salkkuni arvo on siis yli 121 000 euroa suurempi kuin salkkuuni tallettaman pääoman arvo. Salkkuni arvo on noin 270 000 euroa ja olen tallettanut arvo-osuustilille 143 000 euroa eli salkkuni on kasvanut realisoimattoman arvonnousun, myyntivoittojen ja osinkojen seurauksena noin 127 000 eurolla.

Mikä tekee "salkkuni on tuottanut asuntoni verran" väitteestä kelvottoman? Luonnollisesti veroseuraamukset. Jos myisin omistamani osakkeet tänään, realisoituisi myyntivoittoveroja maksettavaksi noin 23 000 euroa. Verojen jälkeen sijoitusteni tuotto ei olisi enää asuntoni arvon suuruinen. Kirjoituksen tarkoituksena ei ole olla absoluuttisesti oikein, vaan sen tarkoituksena on osoittaa mitä yli kymmenen vuoden säästämisellä ja sijoittamisella voi saada aikaiseksi.

Olen maksanut asuntolainastani noin 40 prosenttia ja maksanut pois huoneistoon kohdistuvan yhtiölainan. Minun ei tarvitsisi myydä kuin 30 % osakesijoituksistani maksaakseni asuntolainani pois. Samanaikaisesti nykyisillä osinkotuloillani voisin helposti kattaa nykyiset asumiskuluni. Tavallaan katson vapautuneeni asuntovelkaorjuudesta, vaikka vielä käytän palkkatuloani näihin kuluihin. Tämä kirjoitus on ajatusleikki. En ole myymässä osakkeitani, vaan jatkan omistajana osinkotuloista nauttien.

***
Vapaudu asuntolainaorjuudesta, lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti