keskiviikko 30. lokakuuta 2019

No-No-No pettymykset

Viime viikolla Nokia ja Nordea järkyttivät sijoittajakuntaa julkaisemalla ei ainoastaan heikon tuloksen mutta myös uuden tason osingoilleen. Kun suomalaiset ryntäsivät tarkastelemaan kurssiliikkeitä kompuroi myös Nordnetin kaupankäyntipalvelu. Koska tavoitteenani on rakentaa osinkotulot, joilla katan elinkustannukseni, oli suurin huoleni se, että millainen vaikutus uutisilla on ensi vuoden osinkotuloihini.

Nokia keskeyttää osingonmaksun kokonaan ja toistaiseksi. Ottaen huomioon lokakuussa irronneen osingon olen saanut Nokialta osinkoja verojen jälkeen 126,64 euroa. Tämä osinkopotti vaipuu nollaan ja pääoma Nokiassa makaa tuottamattomana. Positioni on tukevasti 40 prosenttia pakkasella. Myynnillä saisinkin kuitattua pois ison osan esimerkiksi DNA:n ja Cramon myynneistä kotiutuneita myyntivoittoveroja.

Nordea on salkkuni suurin osingonmaksaja. Nordeasta olen saanut vuoden 2019 aikana osinkoja verojen jälkeen 467,79 euroa. Omistan 910 kappaletta Nordean osakkeita. Osinko tippuu 0,69 eurosta 0,4 euroon, jolloin saan nettona ensi vuonna 274,82 euroa. Osinkotuloni Nordean osalta vähenevät siis noin 193 eurolla. Ilmeisesti markkina oli hinnoitellut osingonleikkauksen kurssiin, koska osake päätyi tulosjulkistuspäivänä hivenen plussalle.

Osinkotuloni pienenevät Nordean osingonleikkauksen ja Nokian osingonmaksun keskeytyksen vuoksi siis yhteensä noin 320 euroa. Kuukausipalkkaani tuli siis 26 euron leikkaus. Kompensoidakseni tämän leikkauksen minun olisi sijoitettava uutta pääomaa 8000 euroa neljän prosentin nettotuotolla. Mikäli haluan kasvattaa osinkotulojani ensi vuonna, minun täytynee harkita uudelleen päätökseni keskeyttää uuden pääoman lisäykset osakesalkkuuni. Nokiasta voisin irrottaa noin 3000 euroa rahaa sijoitettavaksi uudelleen.

Samana päivänä, kun Nokia ja Nordea julkaisivat tuloksensa, kaatui myös Nordnetin palvelu. Ilmeisesti niin moni sijoittaja oli paikalla tiiraamassa mihin suuntaan osakekurssit ampuvat. Kauppoja Nordnetissa ei kuitenkaan pystynyt tekemään, jos omistuksia palvelussa ylipäätään näkyi. Nordnetin vaitonainen tiedotus kutsui tilannetta tekniseksi ongelmaksi. Monella taisi jäädä aamun toimeksiannot tekemättä ja niin sanotusti mustapekka käteen. Kannattaa siis hajauttaa - sijoituksia eri osakkeisiin ja kaupankäyntiä eri välittäjille!

***
Miten rakennan hyvän osinkosalkun? Lue Vaurastumisen välineet.

1 kommentti:

  1. Anonyymi31.10.19

    Nordeat tuli myytyä joskus syksyllä pois tappiolla, jonka voin onneksi vähentää, sitten ostin takaisin selvästi pienemmän erän. Oli kai tarkoitus lisätä, mutta hinta kipusi... nyt sitten osinkoilmoituksen jälkeen myin pois nuokin, mitä ehdin ostaa takaisin. Ei tässä ole enää yritys, jollaisen haluaisin kasvavia osinkoja tuottavaan salkkuuni. Ostan jotain (toivottavasti) parempaa tilalle. Nokiaa en omistanut, Sampoa toki :/

    VastaaPoista