maanantai 14. lokakuuta 2019

Kaipaatko actionia pörssissä? Tykkäätkö painaa nappeja?

Aktiivinen kaupankäynti voi olla helposti vahingollista sijoituksillesi kaupankäyntikulujen, verojen ja virheellisten päätösten vuoksi. Toimeliaisuus osakemarkkinoilla voi myös usein johtaa hyvien yhtiöiden myyntiin ja tappiollisista sijoituksista kiinni pitämiseen. Jos kaipaat toimintaa pörssissä, voit hillitä innokkuuden vaikutusta osakesalkkuusi kahdella niksillä.

Olen vastannut omaan innokkuuteeni käydä aktiivista kauppaa perustamalla erillisen satelliittisalkun, jossa on vain pieni osa kokonaispääomastani. Tässä salkussa minulla on lupa käydä kauppaa aktiivisesti lyhyellä aikavälillä pyrkien hyötymään kurssinousuista ja -laskuista. Olen onnistunut kasvattamaan vuotuisia myyntivoittoja viimeiset viisi vuotta. Myyntivoitot ovat pieniä, mutta olen ruokkinut niillä lisää pääomaa osinkosalkkuuni. Ennen kaikkea satelliittisalkku hillitsee taipumustani käydä kauppaa ja voin koittaa hyötyä markkinoiden seuraamiseen käyttämästäni ajasta sekä vaivasta.

Satelliittisalkun lisäksi minulla on vielä pienempi rahastosalkku Nordnetissa. Jos tykkäät toiminnasta ja nappien painelusta, perusta sellainen myös itsellesi. Nordnetin maksuton kaupankäynti rahastoilla tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden. Rahastoja voi myös ostaa erittäin pienissä erissä, jolloin kaupankäyntifrekvenssi voi olla korkea. Laaja valikoima rahastoja tarjoaa mahdollisuuden näkemyksen ottamiseen erilaisilla yhtiöillä, markkinoilla ja omaisuuslajeilla.

Mitä olen rahastoilla tehnyt? Viimeksi pääsin hyötymään kultaan kytkeytyvien yhtiöiden arvonnoususta, kun aloitin rahasto-osuuksien oston hyvissä ajoin ennen kultaosakkeiden nousua. Tällä hetkellä olen ostanut öljyyn ja energiaan kytkeytyviin yhtiöihin sijoittavan rahaston osuuksia sekä pankkiosakkeisiin sijoittavan rahaston osuuksia pienissä erissä. Aloitin myös ostamaan Pakistaniin sijoittavaa rahastoa. Pakistanilaisten yhtiöiden osakekurssit ovat useista, hyvistäkin syistä historiallisen alhaisella tasolla.

Minulla on pääomaa sattelliittisalkussa ja rahastosalkussa noin 10 000 euroa eli noin 5 prosenttia osakkeisiin sijoittamistani varoista. Näin pelisalkun kehityksellä on vain pieni vaikutus kokonaisuuteen. Vuosien mittaan olen kehittynyt niin riskinhallinnassa kuin näkemyksen ottamisessa ylipäätään. Samalla tunnistan paremmin omia psykologisia taipumuksiani, se voi olla yksi tärkeimmistä asioista spekuloinnissa. Ei ole häpeä hyötyä markkinoiden liikkeestä, mutta markkinoille ei kuitenkaan kannata liiaksi antaa kovalla työllä ansaittuja rahoja.

1 kommentti: